Építőipari tanácsadás kicsit szabadszájúan, de nagyon érthetően

KömKel: minden, ami családi ház...

Rezsi házszemle: 3 millió forintos gázszámla réme

2022. augusztus 21. - KömKel

A rezsicsökkentés éveiben a 700.000 Ft-os gázszámla nagyon soknak számított, bőven megütötte a legtöbb ember ingerküszöbét, pláne ha esetleg ilyen házba futott bele ingatlankeresgélés során.

Ezeknél az épületeknél a mostani számitások szerint a gázszámla évi 3.400.000 Ft lesz a kalkulátorok alapján, a 6000 m3-es fogyasztással.

Azt hiszitek kirívó eset és sok száz m2-es paloták kellenek hozzá? Közel sincs így, lássunk egy példát, természetesen megoldási javaslatokkal együtt.

ÁLLAPOT:

Az épület 20 éves, pince-földszint-tetőteres, szintenként kb 100 m2-es alapterülettel, az építés idejének megfelelő technológiával és hőszigeteltséggel.

A falak nem hőszigeteltek, de vázkerámia téglából készültek, a nyílászárók fából vannak, kétrétegű hőszigetelt üvegezéssel, a tetőben 15 cm üveggyapot található, mely helyenként összecsúszott, hőhídas.. 

A fűtési rendszer padlófűtés, radiátorokkal kiegészítve, szintenként osztógyűjtőkkel. A radiátorok egy része még egysoros.

A ház fűtése megfelelően működik, csak hát a fogyasztás...

A hőtermelésről a pincében található gázkazán gondoskodik, ami egy turbós, álló készülék, 35 kW-os teljesítménnyel. A fűtőköri gépészet jól van összerakva, vannak külön szivattyúk, keverőszelepek, stb.

kazan.JPG

A HMV (használati melegvíz) indirekt tárolós, a gázkazánra kötve.

A villanybetáp 3x25A, szabványosított, 1 órás mérőóraszekrényben.

HŐSZIGETELÉS:

- Falak: az épület V-alakú, nagyon tördelt és tagolt alaprajzú, sok helyen homlokzati kőburkolattal. Még ha meg is érné az utólagos homlokzati hőszigetelés, a rengeteg kiegészitő munka miatt a költsége irdatlanul magas, megtérülése pedig 30-35 évre tehető.

- Nyílászárók: a mai napig jól müködtethető, kitűnő állapotú ablakokról beszélünk, teljesen észszerűtlen és soha-meg-nem-térülő beruházás a cseréjük. A kétrétegű üvegezés hőátbocsátása hiába közel duplája egy mai modern ablaknak, energetikai megtérülése bőven 20 év feletti lenne.

Megjegyzés: a homlokzati hőszigetelés a nyílászáró csere nélkül nem elképzelhető, mivel a beforduló hőszigeteléseknek nincsen hely.

- Tető: a tető zsindely fedéses, ívelt kutyaólakkal, a tagolt alaprajzra tehát egy még tagoltabb forma került. Emiatt a napelem telepitése teljesen lehetetlen.

tetoszig_logos.jpg

A tetőben lévő hőszigetelés helyenként megrogyott, hőhidas, de nem olyan mértékben, hogy ez penészedést okozzon. A hőszigetelés vastagításához a teljes belső burkolatot el kellene távolítani, majd visszaépíteni, aminek a költsége milliókban mérhető a felület nagysága és bonyolultséga miatt, viszonylag csekély energiamegtakarítás mellett.

- Pince: a pince terét tárolásra használja a tulajdonos, illetve itt van természetesen a gépház is. Van külső lejárója a szintnek, ami komoly előny lesz a rezsiharc során.

Mivel a földszinten padlófűtés van, a födém átmelegszik, közvetett módon fűti a pincét, teljesen feleslegesen. A pincefödémre alulról felragasztott 8-10 cm EPS hőszigetelés viszonylag olcsón felrakható, hőveszteséget 5%-al csökkenti kb. Anyag+munkadíjban ~1.000.000 Ft.

Az épület designja, kialakítása miatt az utólagos hőszigetelés, illetve a meglévő hőszigetelés vastagítása a pincefödémet kivéve szinte lehetetlen, vagy olyan költségekkel jár, ami az energetikai megtérülésben sok évtizedben számolható.

MEGOLDÁSI LEHETŐSÉGEK:

1. A kazán cseréje kondenzációsra

A tulajdonos alap felvetése, hogy szabadulna a gáztól, de ettől függetlenül ezt az oldalát is meg kell vizsgálni. A kondenzációs kazán hatásfoka kb 10-15%-al jobb a jelenleginél, tehát évi ~900 m3 gáz takaritható meg vele, plusz a pincefödém szigetelése ~300 m3-e, azaz összesen maradna ~4800 m3, ami még mindig évi 2.5 milliós számlát eredményez.

Költségben kb 2 millió lenne a kazáncsere (kazán+kéménybélelés+papirok+átadás), plusz a pincefödém hőszigetelésének ára.

2. Kazán cseréje elektromos kazánra

A házaspár bekért ajánlatot elektromos kazánra, a forgalmazó cég 12 kW-os kazánra 1.5 millió forintos ajánlatot adott, plusz az áramigényre kell 3x18A, ami még ~300.000 Ft.

Számoljunk egy picit... 

A 6000 m3-es fogyasztás azt jelenti, hogy 56.000 kWh hőenergia kell gázból, kb 80%-os hatásfokú készülék mellett. Ehhez képest a villanykazán tekinthető 100%-os hatásfokúnak, azaz fogyasztana 45.000 kWh áramot évente.

45.000 kWh x 70 Ft = 3.150.000 Ft áramfogyasztás, csak a fűtésre.

A legnagyobb gond nem az, hogy csak kb 10%-al csökkenne a fűtési számla a mostanihoz képest, hanem az, hogy a forgalmazó olyan készüléket ajánlott, ami KÉPTELEN LENNE KIFŰTENI A HÁZAT!

Az éves gázfogyasztásból azt számoltam ki, hogy a ház maximális hővesztesége 30 kW, kinti -15 fok, benti 22 fok esetén.

Azaz a 12 kW-os készülék kb +5 fok felett tudná csak kifűteni az épületet, ez alatt bár folyamatosan járna, de a benti hőmérséklet nem érné el a kivánt értéket!

A szükséges teljesítményű elektromos kazán áramfelvétele már akkora lenne, aminél felmerül kérdésként, hogy egyáltalán beköthető-e, bővíthető-e ennyivel a rendszer.

Egyre több helyen találkozom azzal, hogy a forgalmazó cégek és üzletkötők mindenféle számitás és igazolás nélkül ajánlgatnak fűtési rendszereket, vagy napelemet. Egy rendszeresen, hosszabb ideje lakott épületnek van egy kialakult fogyasztása, amiből SZÁMOLNI lehet maximális hőigényt, át lehet számolni a fogyasztást áramra, gázra, fára, stb. Ehhez viszont a kereskedők nagy része nem ért, neki az a célja, hogy elsózza a portékáját...

3. Hőszivattyú

Talajszondás hőszivattyú nem jöhet szóba a telek lejtése és igen sűrűn telepített fái miatt.

A levegő-víz hőszivattyú ilyen hőigény mellett elképesztően zajos lenne, de azért számoljuk végig a lehetőséget.

A jelenlegi hőleadó rendszer részben optimális csak a hőszivattyúhoz, nem számolnék 2-es COPnál nagyobbal éves szinten, azaz a fentebb kiszámolt 45.000 kWh felezésével 22.500 kWh áramfogyasztással kalkulálhatunk.

Ez nappali árammal ~1.6M Ft, H-tarifás árammal ~600.000 Ft. A fűtési rezsi megtakarítása jelentős tehát.

A 16 kW-os splitrendszerű hőszivattyúk kerülnek közel 5M Ft-ba jelenleg, két hőszivattyút kellene kaszkád jelleggel összekapcsolni, hogy a szükséges hőigényt ki tudja elégíteni.

A radiátoros rendszernél az egysoros radiátorok cseréje is szükséges, valamint a jelenlegi kétsorosok méretnövelése a hőszivattyúnak megfelelő hőleadás miatt. A radiátorok cseréje kb 2M Ft.

A levegő-levegő fűtés szóba sem jöhet, az ingatlan tulajdonosai - sok más emberrel egyetemben - nem bírják/szeretik a direkt légmozgással és folyamatos zajjal járó levegőfújásos fűtést.

4. Vegyestüzelés rendszer

A kazánház a pincében kapott helyet, ahogy írtam korábban, rendelkezik külső megközelítéssel. A kémény hármas, van "üres" hely, minden adott tehát egy vegyestüzelésű rendszerhez.

Az ingatlantulajdonosok életkora miatt mindeképpen olyan rendszerre van szüksége, ami nem igényel komolyabb és állandó "piszkálgatást".

Kell a rendszerbe egy 1000, de inkább 1500 literes puffertartály. Ez biztosítja azt, hogy a fűtés akár napokig is elmenjen a benne felhalmozott 80 fokos víz hőjével.

Ehhez javasoltam egy automata pelletkazánt, mivel a külső pincelejárónál egy csúzda is kialakítható lenne a tüzelőanyag lejuttatásához.

A pufferes rész kialakítása 2-2.5M Ft, az automata pelletkazán kb 2M Ft.

A fűtési rezsi kb 1.200.000-1.400.000 Ft között lesz, ami még mindig duplája a rezsicsökkentéses korábbi gázfogyasztásnak, de nem ötszöröse. Valamint a gázról történő leválás is megvalósulhat.

(a HMV indirekt tárolóba tekerhető egy elektromos fűtőpatron, ami így kvázi villanybojlerként üzemelne, vagy összeköthető a puffertartállyal is, így fűtve fel azt)

---

Az ingatlan mérete, rezsiköltsége és a lakók száma alapján joggal merül fel a kérdés, hogy miért nem adják el inkább az ingatlant és költöznek kisebbe, energiatakarákosabba?

Az én feladatom az állapotfelmérésen túl az épület korszerűsítése és költségek/lehetőségek összehasonlítása, elemzése. Ha ennek során arra a konklúzióra jutnak a tulajdonosok, hogy jobb megoldás az ingatlan eladása, szembesülnek azzal, hogy a jelenlegi ingatlanpiacon a rezsizabáló épületek eladhatatlanok, eladási áruk 30-40%-al kevesebb, mint korábban.

 

Több mint 20 éve nézek házakat vásárlás előtt leendő vásárlóknak, korszerűsítés előtt meglévő tulajdonosoknak, építész szemmel.

A cél természetesen az, hogy minél kevesebb buktatóba fusson bele a vásárló/felújitó, illetve ha már vannak ilyenek, legalább legyen tisztában ezek várható költségével, és időzítésével.

 A bejegyzést kommentelni ITT lehet. 

---

A bejegyzés trackback címe:

https://komkel.blog.hu/api/trackback/id/tr7817912291
süti beállítások módosítása