Építőipari tanácsadás kicsit szabadszájúan, de nagyon érthetően

KömKel: minden, ami családi ház...

Koronavírus: mi várható (szerintem) az építőiparban?

2020. március 15. - KömKel

Március idusa van, a "Talpra magyar!" helyett a "Maradj otthon magyar!" inkább ami helyesebb, bár nálunk a koronavírus járvány még csak a kezdetén tart és sok jel mutat arra, hogy ezt nem fogjuk ennyivel megúszni.

A betűundorban szenvedők itt meghallgathatják PODCAST-formájában (némi többletinfóval spékelve)

Anchor.fm

Soundcloud

Youtube

m6_borito.jpg

 

Jelenleg az iskolák már bezártak, óvodák-bölcsődék is soron vannak, illetve sok szülőtől hallani, hogy inkább otthon fogják ők is a gyerkőcöket (mi is). A fertőzöttebb országokban (Olaszország, Spanyolország, Franciaország) ennél már továbbléptek, önkéntes karaténra kérték a lakosokat és az alap dolgokat árúsító üzletek kivételével bezárattak/bezáratnak mindent.

A gazdasági hírportálokon a nagy építőipari beruházások kapcsán már olvasható elemzés, amiben borús képet festenek a várható csúszások miatt. Ez részben a munkavégzés akadályoztatása miatt, részben a várható építőanyag hiány miatt prognosztizálható.

Mi családi házakkal foglalkozunk, a blog/podcast is a magánépíttetőknek készül. Belátható azonban, hogy a "nagyok" hatásai előbb-utóbb erre a szintre is legyűrűznek. A 2008-as világválság ezeket a nagy beruházásokat szinte azonnal elkaszálta, a hatása a magánépítkezésekre 1-1.5 év múlva ért el. Ennek az az oka, hogy a családi házak lassabban épülnek és a finanszírozási háttér adott (többnyire), tehát a munkavégzés folyamatos tudott lenni. A válság előtt/válság elején megkezdett családi házak egy ideig még szinten tartották ezt a szegmensét az építőiparnak. 

(kép)

A jelenlegi helyzet más lesz, és döbbenetesen gyorsan jelentkeznek a hatásai. Ezzel együtt viszont a kilábalás is sokkal gyorsabban fog megvalósulni. Hasonlíthatjuk egy brutális országos (európai) viharhoz, amit előre megjósolnak, tehát fel lehet rá készülni. Elvonulása után pedig visszaállhat a rendes kerékvágásba minden, elkezdődhet a vihar okozta károk javítása.

Sokan kérdezik tőlem, hogy mi várható... Már a tavaly év végén megszűnt kedvezményes áfa kapcsán is jöttek a kérdések, sokan reménykedtek árcsökkenésben. Annak kapcsán elmondtam, hogy a lendület még kitart, a 2020-as évben még a tavaly lekötött munkákon dolgoznak a kivitelező cégek, az áfa miatti megrendelés-állomány csökkenése általi árcsökkenés hatása 2-3 év múlva várható.

A koronavírus-járvány ennek keresztbe tesz, de csak időlegesen.

Nézzük az okokat és az általuk indukált következményeket:

1. Nagy beruházások halasztása, leállása

A turizmus bedőlt szinte mindenhol. A kedvezményes ÁFA megszűnése miatt a lakásokat kevesebben keresik. A járvány miatt munkakiesés és építőanyag hiány várható.

Ezek összessége okozza jópár nagy project leállását/halasztását. 

Itt munkaerő fog felszabadulni ---> építőipari kapacitásnövekedés ---> munkadíj csökkenés realizálható

2. Építőanyag hiány, jelentős késések

Az építőanyagok nagy része helyben készül, hazai vagy környező országokbeli gyárakban. A gyártáshoz azonban alapanyagok kellenek és munkaerő, aki dolgozik. Az alapanyagokat szállítani kell, sokszor több országon keresztül, azt is ki kell termelni/elő kell állítani.

Járvány/karantén esetén ez a beszállítói lánc is akadozni fog, nem beszélve a gyárakban dolgozó munkások kieséséről. 

Az elmúlt években a CSOK/hitel miatt felfutott építkezések nyelték az építőanyagot, mint kacsa a nokedlit. Nagyon sokszor heteket, néha hónapokat kellett várni az építőanyagokra, akkora lett a hiány, némely terméknél elképesztő áremelkedést okozva.

Építőanyag hiány/késés ---> építőanyagok drágulása ---> csúszások a kivitelezésben, halasztások

3. Építőipari fizetések

Mindenki tudja, hogyan működik az építőipar, egyik legjelentősebb szektor a fekete és szürkefoglalkoztatás terén. A munkások egy része be van jelentve 4-6-8 órára minimálbérre, a jövedelme nagy részét a TÉNYLEGESEN LEDOLGOZOTT munkanapok után kapja kézhez kápéban.

A legtöbben kétkeresős családban élnek, ahol a házastárs jövedelme is számít a családi büdzsében. Ha van gyerek, a jelenlegi helyzetben valakinek otthon kell maradni vigyázni rá. Mivel az építőiparban nincs táppénz, nincs fizetett szabadság, a szakmunkás/segédmunkás dolgozni fog menni, amíg a bele ki nem lóg, illetve amíg van munka. Különösen akkor, ha a házastárs is elveszíti a munkáját, vagy táppénz miatt lényegesen kevesebbet fog keresni.

Ez veszélyes a közösségre nézve, hiszen a híradásokból tudjuk, hogy a vírus az emberek nagy részénél enyhe lefolyású megfázásos tüneteket okoz, tehát a nem-otthon maradó beteg tovább fertőz, eltolva az egész járvány idejét, óhatatlanul saját magának csinál vele ezzel problémát. Amíg van meló, és nincs államilag elrendelt otthonmaradós karantén, addig ezek az emberek dolgozni fognak, többi ember között. (ez nem csak az építőiparra igaz, átültethető a többi szakmára is, ahol nem lehetséges a home-office)

Tehát a kivitelező cégek érdeke az lesz, hogy dolgozzanak szinte mindenáron. ---> munkadíj csökkenés realizálható

4. Munkaerő vándorlás

Nem csak Magyarország van ilyen szar helyzetben, nyög egész Európa. Ott is lesznek elbocsátások, tőlünk is haza fog menni sok építőipari vendégmunkás. Hazajönnek helyükre sokan, akiknek egy része talán utána itthon marad, látva a keresletet. ---> munkaerő kapacitás feltöltődése

5. Tartalékolás

Kevés kivételtől eltekintve mindenki bérből és fizetésből él. Őket is érinti a járvány, legjobb esetben csak a táppénz miatti csökkentett fizetés által, rosszabb esetben elbocsátás miatti bevételcsökkenéssel. Azok, akik nem csak hitelből/CSOKból építkeznek vagy felújítanak, rendelkeznek önerővel, amiből a munkák egy részét vagy teljes egészét finanszíroznák.

A járvány miatt ezen emberek egy része úgy fog dönteni, hogy inkább ráül a pénzre, mert ki tudja meddig tart az egész, mit hoz még a jövő. Tehát le fogja mondani az idénre tervezett beruházást/felújítást. Pláne akkor, ha nem létszükséglet, vagy nem köti a banki határidő pl.

Munkák halasztása ---> építőipari kapacitásnövekedés ---> munkadíj csökkenés realizálható

6. A járvány miatt leáll az ország

Józan ésszel belátható, hogy amíg nincs vakcina a vírus ellen, addig úgy állítható meg a járvány, hogy minél többen otthon maradnak, önkéntes karanténban. Ha a vírusnak nem lesz "mit ennie", a járvány elcsitul.

Kinai példából látjuk, hogy az ottani brutális diktatúra általi intézkedések mellett is kellett ehhez közel 3 hónap. Európában abban a formában nem fogják tudni ezt megcsinálni, bár Spanyolországban és Olaszországban a szolgáltató szektor leállítása már megtörtént. Ennek ellenére az emberek strandolni, síelni járnak, azaz terjesztik a kórt továbbra is.

Legyünk optimisták és mondjuk 3 hónap alatt lecseng a nagyja, azaz találkozunk június közepén, a hibernációból épp felébredt gazdasági helyzetben. Ez a 2-3 hónap arról szól, hogy az utcák üresek, dolgozni csak azok járnak, akiknek nagyon muszáj. Otthon malmozunk, és megpróbálunk nem megőrülni a gyerekek mellett.

Ha nem ez történik, akkor a fertőzöttek-kigyógyultak-egészségesek egymást fogják odavissza fertőzni, mint egy jó kis fosóshányós betegséget egy családon belül. Gyerek elkapja, hazahozza. Az őt ápoló anya elkapja, a gyerek már oviban, anya ül a wc-n, de közben megfertőzi apát. Anya már dolgozik, apa váltja a wc-n. De közben a gyereket megint megfertőzi, és kezdődik elölről, 2-3 körön keresztül. Ezt nem kell bemutatni egy gyerekes szülőnek sem. A változás annyi, hogy a koronavírus jobban fertőz, és az idősekre különösen veszélyes. Emiatt lenne szükség arra, hogy legalább pár hétre mindenki maradjon a fenekén otthon. 

Amennyiben lesz szünet ami idő alatt leállnak a gyárak, bezárnak a tüzépek, nem szállítanak betont, a rajtpisztoly eldördülése után kelleni fog 1 hónap, mire a rend helyreáll és fel lehet venni a ritmust újból.

Amikor ez megtörténik, mindenki kapkodni fog. Kivitelezőket elárasztják a megrendelések, válogathatnak a munkák között. 

megugrott kereslet ---> megemelt munkadíjak

ÖSSZEFOGLALVA

Sok jel mutat arra, hogy a fentiek miatt a járvány munkadíjcsökkenést hoz(hat) a családi házas szinten az építőiparban, anyagdíj emelkedés és építőanyaghiány mellett.

Ahogy írtam, mivel ez reményeink szerint egy rendkívül gyors lefolyású dolog lesz, nem hasonlítható össze a gazdasági világválság idején tapasztalt áresésekkel, pláne nem fog évekig tartani.

Sok építtető panaszkodik arra az elmúlt 3 évben, hogy nem lehet szakembert találni, még aranyáron sem. Most fordulni fog a kocka, a járvány miatt a kivitelezők fogják a megrendelők kegyeit keresni. Vagy pedig kivárnak, és még magasabb munkadíjat remélve a járvány utánra tartalékolják a kapacitást.

Az építőipari cégek rosszabbik fele el fogja zavarni az összes emberét, a cégvezető pedig otthon szivarozgatva átvészeli a dolgot, felélve az idei Maldív-szigetes nyaralásra félretett pénzét. A járvány lecsengése után tucatszám válogathat a szakmunkások és segédmunkások között, hiszen rengeteg ember lesz hadra fogható.

A normálisabbak a saját tartalékaik felélésével próbálják megtartani az embereiket, fizetve az otthon "dekkolást", ahogy egyébként teszik rendkívüli időjárási körülmény vagy nagyobb leállás idején. Ők azok, akik a járvány lecsengése után leesett állal fogják bámulni a hirtelen megzuhant munkadíjakat, és a sok "szabadon kószáló" munkaerőt. 

Mivel a halasztott munkákra igény lesz, azok megjelennek a piacon újból, normalizálva a helyzetet idővel. Tehát az építőanyagok árai visszaállnak eredeti szintre, a hirtelen megugrott munkadíjakkal együtt

Mit tanácsolok?

1 hónap önkéntes karantént. Komolyan.

Tudom, hogy rohadtul nem lesz könnyű, de egy ilyen szünettel jó eséllyel meg lehet gátolni a vírus tovaterjedését, ezáltal tényleg csak 2-3 hónapos gazdasági leállást megszenvedni.

Ha valakinek már van kivitelezője, becsülje meg. Nem szabad felmondani a munkát, hanem konkrét időbeli halasztást kérni. Ha bejön az építőanyag hiány vagy ellátási zavarok, úgysem tudnak dolgozni, ha akarnának sem.

Ha lesz építőanyag, az a kereslet miatt drágább lesz, akit nem hajt a tatár, jobban jár kivárással, mint 20-30% felárat kifizetni, aztán lehet nem is lesz melós aki bedolgozza, mert mindenki a tüdejét köpködi otthon.

Az egyeztetéseket/tervezéseket, költségvetés kéréseket folytatni kell, mert ha ezeket a járvány után kezded el, kifutsz az időből. Sokan lesznek ilyenek, ez fogja azt eredményezni, hogy hirtelen megnő az igény a mesterekre, mindenki azonnal akar mindent csináltatni. Tárgyalj, egyeztess, tervezz. Ezek nagy része lebonyolítható otthonról, telefonon és mailen.

Nincsenek illúzióim. Lesznek nyerészkedők mindkét oldalon.

Lesznek vállalkozók, akik a kiesett szakik helyett aranyáron próbálnak beférkőzni, hogy a megszorult építtetőt "kisegítsék", tudjon határidőre költözni vagy használatbavételit szerezni.

Lesznek olyan megrendelők, akik kihasználva a pánikot és leállást, gátlástalan alkudozásba kezdenek.

Remélem mindegyik pofára esik azáltal, hogy nem jutnak építőanyaghoz. 

Nagy bajom ezzel az országgal, hogy abszolút nincs kultúrája az építőiparnak. Amikor a vállalkozók vannak szarban, a megrendelők használják ezt ki, és fordítva. Nincs egy arany középút, ahol senki sem anyázna annyira. Természetesen tisztelet a kevés kivételnek.

2020. április-június:

megugrott építőanyag árak a hiány miatt, építőanyag hiány, kiszállitás akadozása, munkadíj csökkenés

2020. június-december:

építőanyag árak normalizálódása, munkadíjak megugranak

2021. januártól:

visszaállunk az eredeti kerékvágásba, ha a nagy beruházások még döglődnek, akkor munkadíj csökkenés várható

---

 

A bejegyzés trackback címe:

https://komkel.blog.hu/api/trackback/id/tr815522968

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása