Építőipari tanácsadás kicsit szabadszájúan, de nagyon érthetően

KömKel: minden, ami családi ház...

HÁZSZEMLE: Jónak tűnő könnyűszerkezetes ház

2023. december 04. - KömKel

Egy könnyűszerkezetes ház szemléjére kaptam felkérést, ami kivételesen nem került az azonnal elvetendő kalapba, mivel egy mai napig készházakat gyártó cég által készült, tehát minősített szerkezetű, hitelképes épületről volt szó. (Ráadásul sok évvel ezelőtt terveztem ilyen szerkezetű lakóházat, ismertem a céget is.)

Az átküldött hirdetés alapján 2019-ben épült, a "legmodernebb könnyűszerkezetes technológiával, kiváló energiahatékonysággal". Ehhez képest a hirdetésben az átlag áramfogyasztásra 8900 kWh/hó (!) fogyasztást írtak, ami teljesen nonszensz, hiszen ez 7.5M Ft-os éves villanyszámlát jelentene...

A fűtés elektromos padlófűtés, plusz klímák. Az alapterület 100 m2-es, energetikai tapasztalataimból tudom, hogy egy jól hőszigetelt ekkora épület ÉVES fűtési fogyasztása kb 9000 kWh. Magyarul elírás történt, így "csak" évi kb 600.000 Ft-os fűtési villanyszámlára kell majd számítani.
Jó hír, hogy van szaldós elszámolású napelem a tetőn, de csupán kb 4000 kWh-t képes visszatáplálni a hálózatba, azt is csak addig, amíg tart a szaldó. Mondanom sem kell, hogy az ingatlanos szerint MINDENT fedez a napelem teljesítménye.

Kis kényelmetlenség, hogy lakossági vízhálózatos bekötés nincsen, fúrt kútról nyeri a vizet, az épület mellé telepített hidrofór segitségével biztosítva a kellő víznyomást. A szennyvízet zárt tárolóból kell kb havonta szippantatni.

A méréseim alapján a padlóban 5 cm hőszigetelés van csak, ami az építés idején sem teljesítette az akkori energetikai minimumot.

A hőkamera alapján a homlokzati hőszigetelés és födém hőszigetelés nem ér össze, a fal-födém csatlakozása hőhidas. Ez mondjuk könnyen javítható, kicsit bújkálni kell hozzá.

Nagy probléma viszont, hogy a fafödémnél a párazárásunk sima nejlonfóliával történt, amit a villanyvezetékek rengeteg helyen áttörnek, azaz az üveggyapotnak a pora a beltérbe tud jutni, ahol időseknél/gyerekeknél asztmát okozhat hosszútávon.

Mivel a padlófűtésünk elektromos, azt kiváltani nem lehet mással. Ha hőszivattyús fűtési rendszer kerülne kialakításra, javasolt a teljes álmennyezet lebontása és mennyezetfűtés (hűtés) kialakítása. Ennek plusz hozadéka, hogy meg lehet csinálni RENDESEN a párazárást. Költségben ez kb 5M ft, a hőszivattyú szintén ennyi a gépházi kialakítással együtt. Ezzel a rendszerrel 3-as COP várható, azaz az éves fűtési fogyasztás csupán kb 3000 kWh, ami H-tarifával 100.000 Ft alatt maradna.

Ha a nyers számokat nézzük, akkor:
- amíg van napelemes szaldó, addig évente 5000 kWh x 70 Ft = 350.000 Ft/év a fűtés
- szaldó megszűnése után 9000 kWh x 70 Ft = 630.000 Ft/év a fűtés
- hőszivattyú+mennyezetfűtéssel 3000 kWh x 24 Ft = 72.000 Ft/év, de ehhez kell 10 milliós beruházás

Jogos kérdésként merül fel, hogy egy jónevű készházas cég miért nem rak megfelelő párazáró fóliát a födémbe?
Mint mindegyik ilyen cég, különböző készültségi fokokat ajánl fel a megrendelőknek, így lehet választani a szerkezetkész opciót is, ahol minden ilyen jellegű befejező munka a tulajdonos/megrendelő feladata. Valószínűleg itt is ez történt, jött a rokon Józsi bácsi, aki már csinált valahol álmennyezetet...

Vannak erre a házilagos befejezésre utaló jelek más pontokon is.

  • a vízvezetékek ötrétegű csövesek, de kulcsos idomokkal szerelve, nem pedig roppantóssal

 

  • az épület a terepszinthez képest nincsen kiemelve, viszont a függőleges lábazati vízszigetelés hiányzik, a nedvességmérővel az épületen belül mértem nedvesebb pontokat

 

- az épített zuhanyzónál kimaradhatott a kent vízszigetelés, mert nagyon nedvesedik a padló is, fal is, aminél mondanom sem kell, hogy egy favázas épületnél mennyire tesz jót

- a 4 éves teraszburkolat kopog, felfagyott. Nincsen se cseppentőlemez, se kent vízszigetelés

- a napelem invertere a padlástérben van, viszont a födém üveggyapot hőszigetelésének a hanggátlása nullával egyenértékű, azaz a zúgást folyamatosan lehet hallani a lakótérben

Szóval igen erősen érződik a befejező munkákon a spórolás, a fűtési rendszer kialakításánál pedig benyalták az elektromos fűtést reklámozok hülyeségeit.

Az ingatlant egyébként kb 700.000 Ft/m2 áron árulták, ami ezen a településen nem olyan rossz ár egy jó, újszerű épületért.

 

---

Elindult a saját oldalamon lévő szakmai kérdezz-felelek FÓRUM, ahol akár névtelenül, regisztráció nélkül is felteheted a kérdéseidet.

FÓRUM: https://komkel.hu/forum/
KÉRDEZZ!: https://komkel.hu/kerdezz/

--

A bejegyzés trackback címe:

https://komkel.blog.hu/api/trackback/id/tr1418273189
süti beállítások módosítása