Építőipari tanácsadás kicsit szabadszájúan, de nagyon érthetően

KömKel: minden, ami családi ház...

Új építésű ház szemle: Ha látod, sem hiszed el...

2020. december 18. - KömKel

Egy fiatal pár részére kellett agglomerációs településen új építésű ikerházakat néznem. Sikerült egymás utánra szervezni három szemlét, így nekik olcsóbb volt az egész, nekem pedig könnyebb, a kevesebb kiszállás miatt.

Kaptam előre terveket, illetve építési fotókat, már ezek láttán is felszaladt a szemöldököm, de amit a helyszínen tapasztaltam, minden képzeletet felülmúlt. 

I. 

Az építkezés még csak üres telek formájában leledzett, ám a kivitelező/értékesítő lehetőséget biztosított megnézni egyik folyamatban lévő építkezését, ahol több ikerház-lakás van egymás mögött, különböző készültségi fokban.

Biztosan volt már vakrandiban részetek. Te érkezel később és ahogy közeledsz a randipartner felé, érzed, hogy ez már veszett fejsze nyele, pedig még egy szót sem szólt a másik...

A kapun nem kellett bemennem, elég volt egy pillantás az épületekre, hogy tudjam mit fogok mondani. A pénzért viszont meg is kell dolgozni és nem bántam meg a komolyabb szemlét, ennyi hibát összehalmozva szinte sehol nem láttam még.

Nem fogok mindent részletesen kifejteni, az ilyen kifejtős-magyarázós témára tervezek egy videós sorozatot, érdemes feliratkozni a Youtube-csatornára.

Nem lesz rövid a lista így sem...

1. A homlokzatot éppen hőszigetelték, sima fehér EPS-el. Az hagyján, hogy +2 fok volt, rettenetes takony időjárás, a homlokzat lefóliázásáról nem is hallottak szerintem. Biztos vagyok benne, hogy a szinezést is lazán el fogják végezni, hiába van már akár fagy is éjjelente.

A lerakott járdaszegélyen látszott, hol lesz a végső terepszint. A homlokzati hőszigetelés kb 10 centivel efölött kezdődött, a lábazaton nyoma sem volt felhajtott lábazati vízszigetelésnek (sem zártcellás hőszigetelésnek), holott a vázkerámia tégla falazat gyakorlatilag a burkolt terepszint alatt kezdődik. A vázkerámia nem fagyálló szerkezet, tehát a talajnedvesség/csapóeső nagyon nem fog jót tenni neki, ha kombináljuk az idő vasfogával.

Az épületeket garázsok kötötték össze, amik földszintesek, tehát a tetőszerkezet alacsonyabb, mint a főépületeké. A tetőnél végig sima fehér EPS lett felrakva a homlokzatra, sehol nincs zártcellás hőszigetelés, hogy a tetőről csapódó eső miatt ne fagyjon le a homlokzati szinezés.

Természetesen a homlokzati hőszigetelő táblák kaptak három ragasztógumót a hátukra, aztán ment is fel a hideg téglafalra. Pont-perem módszernek, vagy legalább a széleken légzárásnak semmi nyoma.

2. A nyílászáróknál nincs beforduló hőszigetelés, az áthidalók mindenhol monolit, helyben öntött vasbetonból készültek. Az ablak mindenféle toktoldó nélkül ehhez közvetlenül csatlakozott, a hőhidakról hírből sem hallottak. Egy merő penész lesz belülről az összes nyílászáró szemöldöke így.

A redőnytokok mögött nem volt hely hőszigetelésnek, mi a fenének az?

Az összes kültéri ajtó alól hiányzott a toktoldó, majd a belső rétegrenddel és betonozással kitöltik a rést...

nhe_1.jpg

3. Az épületek tetőtérbeépítésesek, térdfalas kialakítással. A térdfalakban még csak akadt vasbeton merevitő pillér, ám a felső koszorút már nem sikerült befordítani sehol, így gyakorlatilag a két térdfalba hiába vannak benne a merevitő pillérek, a tetőszerkezet szét tudja nyomni.

Az oromfalakra rakott "koszorú" vastagsága néhol elérte a 2 cm-t.

nhe2.jpg

4. A tetőszerkezet keresztmetszeti mérete 7.5x15 cm, 90 cm-ként rakva. Ez utoljára jó 10 éve volt elég, manapság a 10x15 az alap követelmény (tűzvédelem és statika miatt).

A garázsok feletti tető ún. "függesztett fogópáros", azonban a függesztés kimaradt belőle, valamint a fogópárokat is 100-as szeg tartotta a helyén, átmenő csavarozásnak hűlt helye.

Ez a tetőszerkezet egyébként 10 fokos hajlásszögű, amire rárakták a sima betoncserepet, aminél 22 fok alatt kötelező lenne a vízzáró alátéthéjazat. Se ez, se cseppentőlemez. Utóbbi a főépületen sincs sehol.

5. Az egyik jobban előrehaladottabb állapotú házrészben lehetett látni a válaszfalakat is. Ytong válaszfalak, Porotherm áthidalóval, kétoldalt dryvit hálóval és ragasztóval, huzalozás nélkül. Ebbe a mondatba MINDEN bele van sűritve, amit Ytong fal esetén el lehet követni...

6. Egyik fürdőszoba épített zuhanyzós, már beburkolva. A másik fürdőszoba kádas, ez még félkészen. Természetesen nyoma sincs a burkolás alatt kenhető vízszigetelésnek.

7. A tetőtéri szintre menet a fejem felett volt 10 cm még ahhoz, hogy lefejeljem a födémet a lépcsőn közlekedve. 175 cm magas vagyok...

8. A monolit vasbeton födém vastagsága 18 cm. Lehet nekem vannak szar statikus kollégáim, de évek óta nem sikerül ennyire elvékonyítani a födémet, ha felette lakott, hasznos tér van. 

Oké, ügyes a statikusuk, ne legyünk rosszindulatúak. Biztos a térdfalpillérek is agyon vannak vasalva, hogy kibírják az oldalnyomást bekötés nélkül...

A födémen van még egy aljzatbeton, amire burkoltak. De alá kopogóhanggátlás nem került.

9. Az egyik épületrésznél a burkoló éppen a kültéri teraszt burkolta. Kenhető vízszigetelés nélkül, ilyen időben (+2 fok) a fagyos betonfelületen.

10. A két garázsajtó felett van egy egybe betonozott monolit vasbeton gerenda, ami a koszorú is egyben. Ez olyan 7 méter hosszú lehetett, középen egy vágott vázkerámia téglás pillérrel alátámasztva.

II. 

Ez egy teljesen kész épület volt, nagyon apró befejező munkák hiányoztak.

1. Kivülről körbejártam, kikapartam a kulákavicsot a fal mellől, alányúltam a lábazati szigetelésnek. Zártcellás XPS. Plusz pont.

2. A kültéri terasz leburkolva, cseppentőlemez nélkül. Kizárt, hogy legyen kent vízszigetelés a burkolat alatt, ennek adok 2-3 évet, és fel fog fagyni.

3. Az épületen belül meleg fogadott, így előkaptam a hőkamerát. A fűtés padlófűtés, radiátorokkal. A padlófűtés még levegős lehetett, mert egyik kör nem ment a nappaliban (mikre nem jó a hőkamera...).

Átnéztem a nyílászáróknál, tetőtérben, térdfalaknál, az épületet sikerült hőhídmentesre megépíteni, a nyílászárók aljánál tapasztaltam némi anomáliát, de az sem fog penészedést okozni.

Hatalmas pozitívum, hogy a belső kávákat vakolták, nem pedig gipszkartonozták.

Az előző épülethez képest itt sikerült rendesen befordítani a térdfalkoszorút, és "lehorgonyozni" merevítő pillérrel.

nhe3.jpg

4. Az egyik fürdőszobában a zuhanyzó nem épített, hanem kompletten kapható fülkés, így a kent vízszigetelés esetleges hiánya sem fog gondot okozni. A kádas fürdőszoba kérdőjeles, itt lehetőség szerint el kell kérni az építés közbeni fotókat.

5. Az ingatlanos hölgy elmondása szerint itt is Ytong válaszfalak vannak (kopogtatással ezt én is sejtettem), kétoldali dryvit hálózással. A huzalozás meglétéről nem tudtam megbizonyosodni, mert teljesen kész volt az épület.

6. Ami kicsit komolyabb probléma, az a gépészet. Tök jó, hogy a padlófűtést rendes 20-as átmérőjű csövekkel csinálták meg, de mellette ott vannak a radiátorok is és ehhez az ún. kevert körhöz nem láttam kiépítve a szükséges gépészeti szerelvényeket. Hidrováltó, keverőszelep, szivattyúk, tágulási tartály, vezérlés.

Másik probléma, hogy egy átfolyós gázkazán szolgáltatja a használati melegvizet (HMV), és mivel két fürdőszoba van, ez minden lesz, csak nem komfortos.

Gyengébbek kedvéért: egy átfolyós kazán egy, azaz 1 csapolóhelyet tud kiszolgálni egyszerre. Ha zuhanyzás közben megnyitják a melegvizet máshol, elszáll a melegvíz, és idő kell mire a kazán magára talál ismét. Valamint mire "odaér" a csaphoz a melegvíz, addig ki kell folyatni pár liter hidegvizet.

Innen hiányzik egy indirekt tároló, a szükséges gépészeti szerelvényekkel, neadjaég egy keringetőággal.

III. 

Ennél az épületnél álltak a falak, a födém, és a tetőtéri térdfalak, az oromfalakkal. 

Meglátni és elképedni egy pillanat műve volt, pedig az első ház szemléjéből még alig tértem magamhoz.

1. Már az utcáról látszott, hogy az összes áthidalónál hiányzik a teherelosztó ráfalazás, sőt MINDEN ÁTHIDALÓ ALATT VAN EGY DARAB YTONG!!!!! 

nhe4.jpg

Még egyszer: az összes teherhordó áthidaló egy 5 cm-es, valószínűleg válaszfalból vágott Ytong darabon fekszik fel.

Ha statikusként kiheverted a szívrohamot, vagy kiröhögted magad, olvasd tovább, mert lehet fokozni!

2. Az ikerházak lakásaiban van egy keresztbe menő főfal, ami merevíti az épületet, segít a födém terhelését jobban elosztani. A hátsó lakásnál ezt kibontották, hiányzott a főfal felső téglasora.

Statikusoknak: van még tovább, olvasd csak!

3.  A lakáselválasztó falnál nem sikerült a falazás során kitölteni a két fal közötti hézagot, állitásuk szerint majd utólag kifújják. Aha, persze. Itt nem a hőszigetelés a lényeg, hanem az, hogy így van egy egybefüggő levegőréteg, amiből ki fog csapódni a pára, a fal aljára lecsorogva. Nem véletlenül kell ezt falazás közben EPS-el vagy XPS-el "tömiteni".

nhe5.jpg

4. A bejövő víz és szennyvíz strang kedvéért kihagytak a szerelőbetonból egy jó nagy részt.

Ha megint előjön, hogy ez nem szerelőbeton, kivágok mindenkit. A laikus építtetőknek írom ezeket a posztokat, ha a kedves szakmabeliekbe nem szorul ennyi rugalmasság és csak ebbe tudnak belekötni, fáradjanak át más blogra, köszönöm.

Az, hogy alatt nincs tömörített kavicsréteg, egy dolog. A fekete humuszos lábazati feltöltés a másik dolog. De magyarok vagyunk, kell egy harmadik is:

NINCS EGY DARAB VAS(HÁLÓ) SEM A SZERELŐBETONBAN!!!!

nhe6.jpg

20 évvel ezelőtt építkeztem először, akkor már kellett. Manapság 8x150x150-es betonvashálót kell rakni a szerelőbetonba, ami kb 2000 Ft/m2. Kihagyták, hiszen minek legyen jó már az épület alapja...

5. Felmentem a födémre, gondoltam megnézem azt is. Kiderült, hogy az udvari oldalon a térdfalpillérek megvannak, a hátsókerti részen kimaradt valamiért mindkét lakásnál egy 7-7 méteres szakaszon.

Ezen a településen adóztatják a térdfalpilléreket, vagy mi a jó fene van?

6. A térdfalkoszorút azért sikerült összebetonozni a két épület között, nehogy véletlenül meglegyen a hanggátlás...

nhe7.jpg

7. Az ablakok között sikerült a 25 cm széles pillért felrakni vázkerámia téglából, szépen egymás tetejére rakva.

8. A megnézett épület mögött volt egy előrehaladottabb készültségi fokú, amit csak kivülről tudtunk megnézni.

A burkolatlan teraszbeton már most szét volt fagyva. Még nincs egy éves az épület.

---

A három épület ikerház-lakásai közel azonos árban voltak. A középső számomra is meglepő módon korrektül megépítve, tényleg kevés ilyennel találkozom sajnos a szemlék során.

A másik kettőnél már vannak eladott lakások mindkét épületnél, sőt a most elkezdeni kívánt épületek közül is elkeltek már a tervezőasztalról.

Mert egymilliárd légy nem tévedhet, igaz?

Több mint 20 éve nézek házakat vásárlás előtt leendő vásárlóknak, építész szemmel.

A cél természetesen az, hogy minél kevesebb buktatóba fusson bele a vásárló, illetve ha már vannak ilyenek, legalább legyen tisztában ezek várható költségével, és időzítésével.

A bejegyzést kommentelni ITT lehet. 

---

A bejegyzés trackback címe:

https://komkel.blog.hu/api/trackback/id/tr716348906
süti beállítások módosítása