Építőipari tanácsadás kicsit szabadszájúan, de nagyon érthetően

KömKel: minden, ami családi ház...

Nem lesz áram? Mit csináljunk?

2021. november 08. - KömKel

A sajtóban több helyen megjelentek hírek arról, hogy az osztrákok és németek elég komolyan foglalkoznak azzal az eshetőséggel, hogy huzamosabb áramszünetek lehetnek idén.

Ezt nem bulvárlapok szintjén kezelik, a sógoroknál konkrétan a hadsereg adott ki tájékoztatót, hogy mit érdemes felhalmozni, mire kell számítani.

"Az áramkimaradások esetére az alábbiakat ajánlják beszerezni:

  • autórádió,
  • zseblámpák,
  • gyertyák, gyufák, gyújtók,
  • szén-monoxid-riasztók és tűzoltó készülékek,
  • víz (két liter egy főnek egy napra), tea, kávé,
  • tartós élelmiszer (tészta, rizs, konzerv),
  • elsősegélykészlet, szükséges gyógyszerek,
  • szemeteszsák, ragasztószalag,
  • gáztűzhely,
  • kültéri tűzhely, grill,
  • készpénz,
  • hálózsák, takaró, meleg ruha.

Felhívják a figyelmet arra is, hogy az autóban az üzemanyagtartály mindig legalább félig legyen megtöltve. Emellett arra is kitérnek, hogy ha gyerek vagy kisállat van a családban, akkor még több dologra lehet szükség a háztartásban.

Mint írják, a készletet legalább két hétre kell biztosítani..." - írja az Index.

Mivel fűtünk? Mivel tartjuk legalább fagyáspont felett a házban lévő víz- és fűtési csöveket?

Az első kérdésre a válasz: kályhával, kandallóval - mondanák azok, akiknek van ilyen lehetőségük.

Magyarországon sok évvel elzelőtt megszűnt a kötelező tartalék kémény beépítésének előírása új épületek építése esetén, és én is le szoktam beszélni róla az embereket. Sokba kerül, elhelyezése kötöttséggel jár, és 99%-ban nem lesz használva.

A hadsereg által kiadott oktatóvideóban megint elővették azt az ostobaságot, hogy egy gyertyára rakott kerámiacseréppel fűtik ki a házat... no comment.

Az én javaslatom egy négyütemű aggregátor beszerzése, ami tud minimum 2000W-nyi áramot előállítani.

Erre rá lehet kötni a fűtési szivattyúkat, hogy a víz keringjen a rendszerben, mert igy sokkal nehezebben fagy el, valamint egy-két sima hősugárzót, amivel ki lehet fűteni a ház egy részét.

Egy mai modern épület lakószobájának a hőigénye kinti -15 fok esetén 6-900W, tehát egy kisebb ventillátoros elektromos fűtőegység elég ehhez.

Egy normálisabb aggregátor 120-150e Ft, kell pár fűtőventillátor, normális minőségű hosszabbító, benzinkanna, és benzin. Összesen kb 200.000 Ft.

Ha gáz van az ellátó rendszerben, áramszünet esetén a gázkazán sem megy. Viszont egy áramfejlesztővel csiholunk áramot, és működhet a komplett fűtésünk is.

Ti hogyan készültök fel?

Kivételesen lehet kommentelni a bejegyzés alatt, de a szokásos helyen is (ITT).

---

A bejegyzés trackback címe:

https://komkel.blog.hu/api/trackback/id/tr7716749112

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása