Építőipari tanácsadás kicsit szabadszájúan, de nagyon érthetően

KömKel: minden, ami családi ház...

Használatbavételi engedély egyszerűsített bejelentésnél

2020. március 10. - KömKel

Ha manapság lakóépületet építesz vagy bővítesz, úgynevezett egyszerűsített bejelentési eljárással tudsz erre "engedélyt kérni".

A csak nevében egyszerűsített bejelentésnél is kellenek tervrajzok (építész + statika), valamint energetikai számítások, gépészeti és elektromos rendszerleírás, szöveges munkarészek.

Képtalálat a következőre: „kacsalábon forgó palota”

(kép)

2019. október 24. előtt ezeket a munkarészeket az e-naplóba kellett feltölteni, és a 16. napon kezdhető volt az építkezés.

Az e-naplót végig kell vezetni, minden szakággal, minden munkát beleírva. A saját vagy rokoni munkavégzés lehetősége gyakorlatilag kizárt, mivel kell cég, MKIK-regisztráció, felelősségbiztosítás, FMV (felelős műszaki vezető), és az építtető-vállalkozó között szerződés.

A gyakorlatban a hatóságok a burkolás és festés munkarészeknél "félrenéztek", ha ezek nem voltak benaplózva, mivel ezek esztétikai befejező munkák, azonban a többinél végig vezetett napló szükséges.

Amikor az épület elkészül, használatbavételi engedélyt kell kérni (ez volt használatbavételi tudomásulvételi eljárás, hatósági bizonyítvány, és köznyelvben lakhatási engedély is).

A folyamat, ha van e-napló:

1. E-napló
Az összes NAPLÓT lezárni, a főnaplóban az FMV-nyilatkozat legyen kitöltve (fővállalkozó FMV-je, vagy nem generálkivitelezőnél a te műszaki ellenőröd által).
Az e-naplót NE(!!!!) zárd le, mert ha a hatóság kér még valami módositást, akkor nem tudod újranyitni, semmit nem tudsz feltölteni. 
A munkaterületet viszont vissza kell adnia a vállalkozóknak.
2. Sallangok, amik több hetesek
a) Kell egy hiteles energetikai tanúsitvány az épületről, ami az OÉNY rendszerbe fel van töltve. Energetikus/gépész/épitész intézi.
b) Kell záradékolt épületfeltüntetési vázrajz. Ezt földmérő intézi, és több hét mire átmegy a földhivatalon, és felkerül az OÉNY-be
3. Hatósági bizonyítvány
ÉTDR-en keresztül tudod elinditani a folyamatot, egy statisztikai adatlap kell, és az e-naplóban a fenti dolgok, valamint OÉNYben feltöltve energetika és épületfeltüntetési vázrajz.
Az ELVI ügyintézési határidő jelenleg 30 nap.
Hivatalosan beköltözni akkor lehet(ne), amikor elinditod a használatbavételi tudomásulvételi eljárást.
2019. október 24.-e után változott a jogszabály, és lehetőség nyílt kalákázással építkezni. Ez azt jelenti, hogy ha valaki saját lakhatás céljára építkezik, akkor nem kötelező az e-napló vezetése. 
(A 2019. október 24. előtt megnyitott naplókat vezetni kell végig rendesen!)
Magyarul azzal építi a házát, akivel és ahogy akarja (a terveknek megfelelően).
Az egyszerűsített bejelentés dokumentációját az ÉTDR-en keresztül kell feltölteni, és 16. napon kezdhető az építkezés, amennyiben a bejelentés jó. Az e-naplót készenlétbe kell helyezni, de vezetni nem kötelező.
A csavar ott van a dologban, hogy építési hitel esetén a bankok nagy része kéri az e-napló vezetését is. KÖTELES VAGY VÉGIG, ELŐIRT MÓDON VEZETNI!
Azaz lásd feljebb mi kell hozzá, ugrott a kalákázás és saját munka. (én a Takarékbankot és a Budapest Bankot hallottam ügyfeleimtől, hogy ők nem kérik az e-naplót)
Tegyük fel, hogy nem szükséges az e-napló.
Felépíted rokonsággal, barátokkal, kocsmatöltelék kőművessel, vagy csak odavarázsolod. Lényegtelen.
Elérkezik a használatbavételi engedély ideje.
Mi kell ebben az esetben?
a fővállalkozó kivitelezőnek az építőipari kivitelezési tevékenységről szóló kormányrendeletben meghatározott tartalmú nyilatkozatát, vagy - ha a kivitelezési tevékenységbe az építőipari kivitelezési tevékenységről szóló kormányrendelet szerint fővállalkozó kivitelezőt nem kellett bevonni - a szakirányú szakképesítéssel rendelkező személynek vagy személyeknek e nyilatkozattal megegyező tartalmú nyilatkozatát és szakirányú szakképesítésének igazolását (jogszabály)
Mit ez az igazolás?

Nyilatkozom, hogy:

a) az építőipari kivitelezési tevékenységet a ................................... /20 .............. számú egyszerű bejelentésnek és a jóváhagyott építészeti-műszaki dokumentációnak, valamint

b) a 191/2009.(IX.15.) Korm. rendelet 1. melléklet szerinti tartalmú és rendelkezésre álló kivitelezési (megvalósítási) tervdokumentációnak megfelelően,

c) az építőipari kivitelezési tevékenységre vonatkozó jogszabályok, általános érvényű és eseti előírások, így különösen a statikai és az épületenergetikai követelmények, szakmai, minőségi, környezetvédelmi és biztonsági előírások megtartásával szakszerűen végezték,

d) az építmény kivitelezése során alkalmazott műszaki megoldás az 1997. évi LXXVIII. törvény (Étv.) 31. § (2) bekezdésében meghatározott követelményeknek megfelel,

e) a jogerős építési engedélytől és a hozzá tartozó engedélyezési záradékkal ellátott építészeti-műszaki dokumentációtól, valamint kivitelezési dokumentációtól való eltérés esetén az eltérés felsorolása és szükségességének ismertetése:

…………………………………………………………………………………………………

f) a külön jogszabályban előírt egyeztetés eredményeképpen a közműellátás szakszerűen biztosított,

g) az építési munkaterületen keletkezett építési-bontási hulladék mennyisége elérte / nem érte el a külön jogszabályban előírt mértéket, az előírások szerint kezelték és az építőipari kivitelezési tevékenység befejezésekor a munkaterületről a külön jogszabályban foglaltak szerint elszállították,

h) az építmény rendeltetésszerű és biztonságos használatra alkalmas.

Amennyiben közeli hozzátartozó a munkát végző, kell tőle a nyilatkozat, de a vállalkozási adatok helyett a szakirányú szakképesítés igazolása (=bizonyítvány). Elvileg csinálhatja nem-közeli hozzátartozó is, de ott a NAV piszkálhatja mindkét felet, részükről nehezen hihető az ingyenes munka.
Közeli hozzátartozó:
A Polgári Törvénykönyv 8:1. § (1) bekezdése alapján közeli hozzátartozók: a házastárs (bejegyzett élettárs), az egyeneságbeli rokon (lemenők: gyermek, unoka; felmenők: szülő, nagyszülő...), az örökbefogadott, a mostoha- és neveltgyermek, az örökbefogadó-, a mostoha- és a nevelőszülő, valamint a testvér. 
Hatósági bizonyítvány/használatbavételi engedély, amennyiben nincs e-napló:
1. Sallangok, amik több hetesek
a) Kell egy hiteles energetikai tanúsítvány az épületről, ami az OÉNY rendszerbe fel van töltve. Energetikus/gépész/építész intézi.
b) Kell épületfeltüntetési vázrajz. Ezt földmérő intézi, és több hét mire átmegy a földhivatalon, és felkerül az OÉNY-be
2. Hatósági bizonyítvány
ÉTDR-en keresztül tudod elindítani a folyamatot, egy statisztikai adatlap kell, valamint a már említett kivitelezői nyilatkozat(ok) és OÉNYben feltöltve energetika és épületfeltüntetési vázrajz.
Az ELVI ügyintézési határidő jelenleg 30 nap.
Hivatalosan beköltözni akkor lehet(ne), amikor elindítod a használatbavételi tudomásulvételi eljárást.
KÉRDŐJELEK 2020. márciusában:
1. kérdés: mi van akkor, ha csak pl a kőművestől van kivitelezői nyilatkozat, és az összes többi szakágra nincsen?
Válasz: valószínűleg nem kapja meg a használatbavételit az, aki legalább a tartószerkezetre, gépészetre és elektromos rendszerre nem tud felmutatni kivitelezői nyilatkozatot
2. kérdés: utólag be lehet szerezni ilyen nyilatkozatot?
Válasz: Elég sokan a levegőbe csaptak szerintem a kormányrendeletet látva tavaly október végén. 
Ha valaki minden évben alapít egy épitőipari céget, benne egy FMV-vel, akkor ezek az igazolások hamar megjelennek a piacon... (ahogy ez 20 éve is így zajlott).
A 20 évvel ezelőtti helyzethez képest annyit változott a jogszabályi környezet, hogy a kivitelező FMV-je a tartószerkezeti részre immár nem 10 évig felelős, hanem vagy ő, vagy az épület élettartama idejéig. De van az a pénz, amennyiért korpásodik az ember haja...
Természetesen a fentiek csak a képzelet és egy komolyabb bezabálás utáni rémálom szüleményei, hiszen ilyen Magyarországon nem lehetséges a XXI. században. 
3. kérdés: saját munkát végezhetek? Vagy nem-közeli hozzátartozó végezhet szakmunkát?
Válasz: jogilag a közeli hozzátartozót tudod indokolttá tenni, hogy ő ingyen segít neked. Tehát ha nem közeli hozzátartozó csinálja a szakmunkát, akkor nem elég a bizonyítvány, kelleni fog egy kivitelezői igazolás.
A saját munkavégzésnél a jogalkotó elsősorban a nem-tartószerkezeti munkákra gondolhatott, tipikusan segédmunkára és befejező munkákra, valamint szakfelügyelet mellett végzett munkára.
Ez a saját véleményem, amint lesz biztos infóm hatósági részről, kiegészítésre kerül a bejegyzés.

A bejegyzés trackback címe:

https://komkel.blog.hu/api/trackback/id/tr5315514436

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása