Építőipari tanácsadás kicsit szabadszájúan, de nagyon érthetően

KömKel: minden, ami családi ház...

Eladó ház szemle: hirdetésben passzívház...

2019. szeptember 11. - KömKel

Több mint 20 éve nézek házakat vásárlás előtt leendő vásárlóknak, építész szemmel.

A cél természetesen az, hogy minél kevesebb buktatóba fusson bele a vásárló, illetve ha már vannak ilyenek, legalább legyen tisztában ezek várható költségével, és időzítésével.

Az átküldött hirdetésben az ingatlanközvetítő 9 éves passzívházként hirdette az épületet.

Mi az a passzívház?

Wikipédia: "A passzívház olyan épület, amelyben a kényelmes hőmérséklet fenntartása (ISO 7730) megoldható kizárólag a levegő frissen tartásához (DIN 1946) megmozgatott légtömeg utánfűtésével vagy utánhűtésével, további levegő visszaforgatása nélkül.[1]"

Azaz (szinte) semmilyen fűtési berendezés nem szükséges ahhoz, hogy a téli fűtés meglegyen. Kizárólag a megfelelő tájolás, benapozás, nagyméretű nyílászárók, brutális hőszigetelés és légtömörség segítségével érik el a megfelelő hőmérsékletet télen-nyáron. Megengedett bizonyos fokú gépi rásegités a fűtésre, ezt általában a szellőztető rendszerbe rakott fűtőszálas rásegítéssel oldják meg. (ennél kicsit bonyolultabb a dolog, és van számos másféle rásegítés is, akit érdekel nézzen utána)

Az előkertben mindjárt fogadott a gázóra látványa. Az órát 2009-ben plombálták le, az elmúlt 10 évben elfogyott 13600 m3 gáz.

Évente ~1400 m3. 

Passzívház, mi?

A ház alapterülete 125 m2, EPS-zsalus falazattal készült (mondjuk a kapható legkisebb méretűvel), kétrétegű nyílászárókkal, fafödémmel.

A most tervezett épületeim ekkora méretben, jónak mondható hőszigeteltség mellett ~5-6 kW-nyi max hőenergiát igényelnek, ami éves szinten nagyjából 8-900 m3 gázt jelent fűtésre, valamint napi 0.5 m3 gázt a HMV-re (használati melegvíz), tehát összesen 1000-1100 m3 gáz/év. 

Ez kb 130.000 Ft évente. Nem sok, kifizethető összegnek tartom. Amennyiben van hővisszanyerős szellőztetés, ebből még lejön 20-25%.

De a passzivháznál ez ennek a TIZEDRÉSZE szabadna kb lenni maximum.

Hová szökik el ebben a házban a hő?

A padláson félretúrtam a fújt cellulóz hőszigetelést.

haznezes_ph_padlashoszig.gif

 

Szerencsére a fólia alá került a gipszkarton álmennyezetet tartó lécváz. Viszont a fólia sima takarófólia, ami nem megfelelő párazáróként.

A befújt hőszigetelés vastagsága változó volt, 10-15 cm között. Azaz a födémgerendák fölé már nem került, azok vonalmenti hőhídként jelentkeznek (a fa kb 3x rosszabb hőszigetelő, azaz a 15 cm-es fagerenda 5 cm hőszigetelésnek felel meg). 

Aztán megláttam ezt:

haznezes_ph_szellozocso.jpg

A gépi szellőztetőrendszer csövei végig hőszigetelés fölött, szabadon futnak a padlástérben.

Mit jelent ez?

A hővisszanyerős szellőztetőrendszer szinte állandó jelleggel megy az épületben, rendkívül alacsony légmozgással, folyamatos friss levegővel látva el a helyiségeket. A beépített hőcserélőnek köszönhetően a kinti mínusz fokos levegő esetén is a bepumpált levegő hőmérséklete bőven +10 fok feletti.

(a hővisszanyerős szellőztető szükségességéről és típusairól itt írtam: https://komkel.blog.hu/2017/10/07/friss_levego_a_lakasban )

Ebben az esetben a felmelegített levegő a padlástérben szabadon futó csövekben visszahűl, tehát jéghideg levegőt fúj be a házba. Ez olyan kb, mintha egész télen, egész nap nyitva lennének az ablakok résszellőzői.

A probléma viszonylag egyszerűen orvosolható: rá kell fújni még egy réteg cellulózt, a csöveken "púppal". Ez nagyjából 500.000 Ft-ot jelent.

Találtam egy szépen elcsattant mestergerendát is a padláson.

haznezes_ph_mesterg.jpg

Mivel már a repedést is átcsavarozták, feltételezem, hogy ez még az építés közben elhasadt. Az épület padlástere részben pakolhatóvá lett kialakítva, emiatt viszont a tetőt merevítő, és födémgerendákat tartó ún. függesztők útban lettek volna. Ennek a kiváltására rakták be ezt a mestergerendát, ami láthatóan nem bírta a kiképzést. A függesztők utólagos berakását javasoltam végig a padlástéren. Költség kb 3-500.000 Ft.

A földszinten a belső ablakpárkány és külső méretek alapján kalkulálva az derült ki, hogy a padló alatt maximum 5 cm hőszigetelés lapul. Végig padlófűtés van a házban...

Ráadásképpen a kőburkolatra laminált parkettát helyeztek utólag, ami a hőleadást körülbelül a felére csökkentette. Tehát a padlófűtés hője az elégtelen hőszigetelés miatt a talajt fűti részben.

(manapság már 15 cm hőszigetelést tervezünk padlófűtés esetén az épületekbe, az épület építésekor is már 8 cm volt a minimum)

Úgy gondolom, hogy a fenti problémák miatt ilyen "magas" a gázszámlája a háznak, ennek a felének szabadna nagyjából lenni. Mivel a padló hővesztesége nem javítható, a padlás és szellőztetőrendszer csöveinek hőszigetelése után olyan 30% körüli esés várható.

Ez nagyjából évi 30.000 Ft-ot jelent, a ráköltött 500.000 Ft költség mellett. Lehet tehát mondani, hogy nem ésszerű, de komfortérzetben nem mindegy, hogy a jól kiépített (milliós) szellőztetőrendszer milyen hőmérsékletű levegőt fúj be a lakótérbe.

Különösebb probléma tehát nem volt az épülettel, csupán a gázfogyasztás és a hirdetésben szereplő passzívház szövegezés ellentmondása piszkálta fel a kíváncsiságomat.

(és ismét egy fekete pont az ingatlanközvetítőknek a ferdítésért)

 

facebook: https://www.facebook.com/komkel/

facebook csoport: https://www.facebook.com/groups/KomKel/

youtube: https://www.youtube.com/c/komkel

instagram: https://www.instagram.com/komkel/

 

A bejegyzés trackback címe:

https://komkel.blog.hu/api/trackback/id/tr7215066626

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása