Építőipari tanácsadás kicsit szabadszájúan, de nagyon érthetően

Eladó ház szemle: Nyaralóban lakni?

2020. augusztus 02. - KömKel

Az elmúlt évben sokan kerestek fel azzal a céllal, hogy vidékre költöznének, ám anyagi lehetőségeik vagy igényeik miatt ezt egy üdülőövezetben/külterületen képzelik el. Semmi gond nincs ezzel, de nagyon fontos, hogy ezzel a szemmel tudjam nézni az ingatlant.

fahaz.jpg

A zöldbe költözéssel semmi bajom sincsen és félreértés ne essék, tudom, hogy anyagi lehetőségek is végesek, pláne a mostani ingatlanárak mellett. Viszont nekem az a dolgom, hogy sorban adjam a kijózanító pofonokat és a műszaki tartalomra koncentrálva elmondjam mit látok.

Mit várunk el egy állandó lakhatásra szolgáló ingatlantól?

Tovább

Új építésű ház szemle: Mit kapsz 700e ft/m2 áron?

Az ingatlan a fővárosi agglomerációban helyezkedik el, drága környéken, jónak mondható helyen. Ikerházként két lakóegység van a telken, a megosztott telekrésszel együtt kerül(t) 85 millió forintba a kb 120 m2-es, kétszintes minimál stílusú lakóépület.

Nem indult jól a dolog, mert a kivitelező hetekig halogatta a szemlét, hiába hangsúlyoztam a vevőjelölteknek (az én megbízóimnak), hogy minél inkább szerkezetkész állapotot kellene látnom, mert a bevakolt/elburkolt részekről nem tudok véleményt mondani. (bár erre is van ellenpélda)

Sokadik körben sikerült közös időpontot találni, megejtettem a szemlét.

Láttam csodákat... De ne csak károgjak, minden negatívumot pozitív követ.

Tovább

Mit tartalmaz egy szakértői háznézés?

Sokan kérdezik tőlem, hogy mit tartalmaz a háznézés? Mit kapnak a pénzükért?

Kiszállást, első körben. Távolságtól függően ennek kisebb-nagyobb költsége van. Ha sikerül 2-3 ingatlan megnézését egymás utánra szervezni, akkor (nálam) értelemszerűen egyszeri költségként jelenik ez meg.

Kérni szoktam mailben/messengeren az ingatlan hirdetésének linkjét és/vagy fotókat előzetes átnézésre. Ritkán, de előfordul, hogy már ezek láttán azt mondom, hogy felejtős az ingatlan, ne is pazaroljunk rá időt. (pl látszik felázás körben, aminek javítása jelentős pluszköltség és idő, ez pedig kizáró tényező a vevők részéről).

Nemrég belefutottam abba is, hogy ugyanazt az ingatlant kellett megnéznem más érdeklődőnek, kb 1 hónapnyi eltéréssel. Az ingatlan címe nem mondott semmit előzetesen, így akkor döbbentem rá, amikor megláttam a házat... kell egy nyilvántartást vezetnem.

Van mikor kapok 8-10 linket, szűkitsem le a kört.

Nem szerencsés, ha a szakértővel együtt történik az első szemle, mert rengeteg olyan tényező van, ami miatt amúgy nem jöhet szóba az ingatlan, ám a hirdetésből nem derül ki. Pl. az ingatlan mellett temető van, vagy iskola, vagy zajos a vasút/hév. 

Ezért a vevők menjenek első körben, szűkítsék le ők az ingatlanok listáját és utána egyeztessenek a második menetre.

Tovább

A kéményseprő maffia visszatért

Sosem volt a szívem csücske a kéményseprő-tevékenység, viszont még én is írtam bejegyzést abból, hogy mennyire káros is lehet a mostani állapot, amikor az ingatlantulajdonosok felelőssége a kéményük ellenőrzése, szabályossá tétele. Ismerve a magyar mentalitást, amíg haláleset nincs, addig nem hívják ki a kéményseprőket. A bejegyzést nagyon sokan megosztották a kéményseprő-cégek közül is, akik facebookon aktívak.

Hát akkor most ezt is osszák meg, amikor őket szapulom, mégpedig teljes joggal.

Tovább

Eladó telek szemle: 4 telek, más-más problémákkal

Szerencsére a "Hogyan vegyünk telket?" podcastemben   elhangzottakat sokan megfogadják és nem vakon vágnak bele a telekvásárlásba, hanem építészt keresnek előzetes átnézésre.

Ennek kapcsán kerültem én is képbe, egy lejtős telket kellett megnéznem, ennyit tudtam előzetes információként.

Tovább

Eladó ház szemle: Felújított vályogház

Rengeteg tévhit kering a vályogházakkal kapcsolatban, ezek tisztázására szentelek majd egy külön posztot, mert ilyenkor rám ront a sok öko-troll úgyis, hogy márpedig...

Akkor nézzünk egy tökéletes példát arra, hogyan NE (!!!!) újítsunk fel egy (vályog)házat, illetve hogy miért is nem szabad megvenni az ilyet.

Az ingatlanhirdetésben a beltéri fotók domináltak, amiben hangsúlyozottan szerepeltek a szépen kifestett és tapétázott szobák, előszoba. A külső fotó is olyan részletét mutatta az épületnek, aminél tényleg azt lehetett mondani, hogy felújított, ránézésre nem is rosszul. 

Az épület egy korábbi ikres összeépítésű vályogház egyik fele, a másik része az eredeti állapotában van, nagyon nagy a kontraszt a kettő között. Csak amíg az ingatlanosok és vevőjelöltek részére ez esztétikai különbséget jelent, számomra inkább műszaki szempontból érdekes.

Tovább

Új építésű ház szemle: Amikor a látszatra sem adnak

Újépítésű ház, vagy lakás vásárlása esetén mindig elmondom/leírom, hogy nem nagyon tudok mit nézni a helyszíni szemle során, mert a kivitelezők legalább a látszatra adnak, azaz a szépnek kinéző vakolás, festés és burkolás mögött férges lehet az alma, amit viszont nem látok még én sem, mivel a szemléknél roncsolásmentes szemrevételezés történik és egyelőre nem rendelkezem röntgenszemekkel.

A felkérésnél mindezeket ki is hangsúlyoztam. Elmondtam, hogy nagy segítség tud lenni az, ha kapok tervdokumentációt, vagy építés közbeni fotókat, amin látszik a tartószerkezeti rendszer csupaszon. Képeket kaptam, terveket nem. A képeken nem is láttam semmi kifogásolnivalót, bár darabra és felbontásra is édeskevés volt.

Miután letisztáztuk, hogy gyakorlatilag lehet feleslegesen megyek ki szakértőként, egyeztettünk időpontot és pontos helyszínt.

Az ingatlan címe nekem sokat mondott, az adott kerület egy viszonylag új építésű részéről volt szó, ahol a pár éve felosztott telkekre sorban épülnek a (zömmel) ikerházak. A kiszemelt ingatlantól 200 méterre ráadásul egy saját tervezésű házam is épült, amihez kijártam tervezői művezetni. A körülötte lévő építkezéseket félszemmel mindig megnéztem...

Tovább

Családi ház: felújítás, vásárlás vagy építkezés?

avagy van 60 millióm...

Tételezzük fel, hogy van 60 milliód és családi házba szeretnél költözni 3 gyerekkel.

Mik az igények?

- 4 szoba

- 2 fürdőszoba, háztartási helyiség, lehetőleg külön WC is

- konyha-étkező-nappali használható méret, azaz minimum 40 m2

- energetikailag korszerű és komfortos

- családi ház kerttel

Tehát beszélünk 130-150 m2 lakótér igényről.

Mik a lehetőségek?

1. Használt ingatlan vásárlása, felújítása. Az ingatlan 80-100 éves.

2. Használt ingatlan vásárlása, felújítása. Az ingatlan ~50 éves.

3. Használt ingatlan vásárlása, felújítása. Az ingatlan ~30 éves.

4. Használt ingatlan vásárlása, felújítása. Az ingatlan 20 éves, vagy fiatalabb.

5. Új építésű ingatlan vásárlása.

6. Építkezés

Sok család részére nézek eladó házakat műszaki szemmel, ez a kérdéskör mindig felmerül, amikor leülünk átbeszélni az adott házzal kapcsolatos dolgokat, látottakat.

Vegyük sorra ezeket, észérvekkel, költségbecsléssel.

Tovább