Építőipari tanácsadás kicsit szabadszájúan, de nagyon érthetően

KömKel: minden, ami családi ház...

8.13 LAKÁSSZEMLE: felújított panellakás

2024. szeptember 10. - KömKel

Egy panellakást voltam megnézni Budapesten, egymilliós négyzetméterárral. A hirdetés nagyon kecsegtető volt, felújított az épület, illetve a lakás. 

8_13_panelkivulrol.jpg

A megrendelőmnek előzetesen átküldtem a lakásvásárlással kapcsolatos cikkemet. Ő ez alapján nagyon korrekten elkezdett nyomozgatni, átküldte a jelenlegi tulajdonosnak, illetve a közös képviselőnek a kérdéseket. (villanyóra, fűtés, stb, ami a cikkben szerepel) Gyakorlatilag mindet kinyomozta a szemle előtt, és átküldte a válaszokat.

A legfontosabb kérdés egy lakásvásárlásnál, hogy van-e saját kéménye a lakásnak. Közös képviselő válaszában az szerepelt, hogy nincsen, gyűjtőkémény van, ami egy földszinti lakásnál rettenetes nagy probléma, hiszen ha fűtést korszerűsítünk, akkor mindenki fölöttünk abban a gyűjtőkéményben is korszerűsít egyszerre, vagy nem lehet megoldani. Azt írták, hogy gázcirkó van, amiből az sütött ki, hogy ez egy nyílt égésterű turbós készülék maximum.

Amikor körbejártam a négyemeletes panelházat kivülről, még nem tudtam, hogy melyik lakásról van szó. Azt láttam, hogy mindegyik lakásnak a homlokzatán parapet konvektoros kiállások vannak, ami nagyon jót jelent, mert akkor egy úgynevezett MIKA kazánnal lehet korszerűsíteni a fűtést, illetve a használati melegvizet. (ekkor nem érdekes, hogy van-e gyűjtőkémény, vagy saját kémény, vagy egyebek.)
Egyetlen egy földszinti lakásnál láttam az összes parapet konvektoros nyílást befalazva... Kitalálhatjátok, hogy pont erről a lakásról volt szó.

Bementünk a lakásba, és azt láttam, hogy már be van rakva egy MIKA kazán a konyhába. Szénacélcsővel ki van építve egy radiátoros fűtési rendszerünk, úgyhogy a fűtési rendszert modernizálták.

8_13_mikakazan.jpg

Gázórát tavaly cserélték, 1500 köbméter fogyasztás egy szezon alatt, úgyhogy abszolút rezsihatár alatt marad. Megjegyzem, hogy ez azért egy 60 négyzetméteres panellakásban nagyon soknak számít.

A használati meleg vizünket viszont egy fali gázos vízmelegítő biztosította, ami bele volt kötve a gyűjtőkéménybe.
Nem értettem igazából a logikáját, mert ilyen esetben, amikor MIKA kazánnal van korszerűsítve egy fűtés, akkor erre rá lehet rakni indirekt tárolót, illetve a mika kazánból létezik olyan, ami beépített HMV tárolós, nem kellene két külön készülék.

Ami szintén szemet szúrt, azt írták a válaszban, hogy van a lakás alatt pincetároló, és a lakásban lévő aljzatot hőszigetelték. De rosszul, nagyon rosszul… Úgy csinálták, hogy meglévő padlószőnyegre rárakták a laminált parkettának a vastagabbik szigetelő alátétjét, arra a laminált parkettát, és hozták azonos magasságba lakáson belül a szinteket.

Ez nálam egy nagyon-nagyon nagy vészjelzést indított be, ugyanis jó pár házban jártam már az elmúlt években, ahol padlószőnyegre ráparkettáztak, gyakorlatilag minden esetben berohadt alatta a szőnyegpadló és nagyon komoly nedvességtartalmakat lehetett mérni, pláne akkor, ha alá is volt pincézve. (jelen esetben egy fűtetlen, hőszigeteletlen pincefödémet jelent)

A lakásban mindenhol, ahol laminált parketta van, 70% fölötti nedvességtartalmakat mértem, ami konkrétan azt jelenti, hogy tocsog a vízben a szőnyegpadló, de valószínűleg be is van rohadva alatta. Hirdetésben megjegyzésként még szerepelt, hogy a laminált parketta teljesen ép, nem mozog, nem igényel semmiféle utógondozást. Ez persze nem igaz, ahogy lépkedtem a 70 kilómmal, éreztem azokat a mozgásokat, amik számomra egyébként is kérdőjelessé tették volna, hogy mi a franc van a parketta alatt, hiszen egy laminált parketta a szilárd aljzaton nem csinál ilyet.

Mindig le szoktam írni, vagy el szoktam mondani, hogy huppog a laminált parketta, mert nem kiegyenlített aljzatra rakták le. Itt nem huppogott, hanem érezhető volt, ahogy a padlószőnyegbe süllyedt bele a lépések által.
Ezzel az a probléma, hogy ha alatta be van rohadva a szőnyegpadló és penészedik, akkor a széleken szuszogja föl a penészspórákat és a penészt a parketta, ez nagyon nem gyerekjáték. Pláne úgy, hogy egy idős házaspárról beszélünk, ahol komolyabb egészségügyi kockázatok is lehetnek ezáltal.

A villanyhálózatunk felújított, bár 1x25 amperünk van csak. A jelenlegi tulajdonos nem igazán használ semmiféle tűzhelyet, egy melegítő platnija van és egy mikrohullám sütője.
Nincsen mosogatógépünk, nincsen tűzhelyünk, és ami még fontosabb, hogy nincsen helyünk rá. Annyira pici a konyha, gyakorlatilag ez csak egy főzőfülke és ennek az ablaka alá rakták be a MIKA kazánt, azaz még be sem lehet fordulni a konyhabútorral, egyszerűen nincsen helye a mostani mosogató mellett egy tűzhelynek, mosogatógépnek, egy fiókos szekrénynek…egyáltalán nem férnek el ezek a dolgok egymás mellett.
Ez persze csak felhasználói kérdés, de a megrendelőimnek így nem oké.

8_13_kiskonyha.jpg 

Ahogy említettem, a villanyhálózatunkat felújították. Körbementem egy műszerrel, ránéztem a konnektorokra és az egyik szobában azt láttam, hogy se földelés, se érintésvédelem nincs a konnektoroknál. Kiderült, hogy ezen a falszakaszon nem került felújításra a villanyhálózat. Valószínűleg  vakolható szalagkábel van a régi falban, nem akartak vésni, nem akartak koszolni, úgy hagyták. Ebben a szobában nem igazán baráti az elektromos hálózatnak a hozzáállása az emberi élethez.

8_13_nincsfoldeles.jpg

Nyílászárók műanyagok, redőnnyel ellátottak, kicserélték őket. Némelyiknek a beépítése hőhidas, de az annyira nem probléma.

Viszont a lakás fölött a nappalinál van egy loggia a fölöttünk lévő lakásnál, ami borzasztóan hőhidas. Úgy, hogy a szemle időpontjában kint 13 fok van (tehát nem is ideálisak a hőmérsékleti viszonyok a hőkamerázáshoz), így is bőven lehetett látni a loggiának a hőhidasságát.

Úgy szerették volna megvásárolni a vevők a lakást, hogy gyakorlatilag csak be kell költözni, bútorokat, maximum konyhát átvariálni, de ennyi. Ehhez képest ott tartunk, hogy mindenképpen fel kell szedni a laminált parkettát, az alátétet, az alatta lévő szőnyegpadlót, az egészet úgy, ahogy van, fölkaparni, és utána lehet visszaépíteni egy rétegrendet.
A ragasztott kerámiás helyiségekben, tehát közlekedőben, vizesblokkban, konyhában, a régi burkolatra simán rárakták, ráragasztották a mostani burkolatot, ezáltal a régi ajtóknál, beltéri ajtóknál eltűnt a küszöb. Ez alapvetően nem is probléma, csak ha kiszedjük a laminált parkettát, az alátétréteget, a szőnyegpadlót, meg egyebeket, akkor ott már szintkülönbség lesz negatív irányba a laminált parkettás részek felé.
A legnagyobb gond az, hogy alatta egy födémpallos födémünk van, ami alatt ott a fűtetlen pince. Tele van az egész födém gépészeti vezetékekkel, lefolyókkal, vízcsövekkel, minden egyébbel. Fizikálisan is szinte lehetetlen lenne hőszigetelni a födémet alulról, de a társasházon is nehéz keresztül venni egy ilyen költséget.

8_13_pincefodem.jpg
Innentől kezdve képzeljétek el, hogy mennyire hideg tud lenni ez a padló, ha fel lenne rendesen újítva. Egyszerűen nem fér el rendes hőszigetelés.

Sok helyen találkozom azzal a baromsággal, hogy leraknak két centi XPS-t és arra laminált parkettát, sosem lesz jó. Ki fog mozogni, ki fog huppogni, szét fog csúszni a parketta, ugyanis a laminált parketta alá kell egy teherelosztó réteg.
Ezt úgy lehetne felújítani, ha már a lehetőségekről beszélünk, hogy egy öt centi XPS-t rakunk alulra, arra 2x10 mm száraz padlót (Rigips Rigidur vagy Knauf Vidifloor), arra mehetne rá a laminált parketta. Viszont ebben az esetben arról beszélünk, hogy 8 centi a rétegrend, ami értelemszerűen minden belső ajtónál egy ötcentis szintkülönbségként jelentkezik a mostani ragasztott kerámiaburkolat és a laminált parkettás helyiségek között. Ami jelentősen botlásveszélyes, ne felejtsük el, hogy a vásárló egy idős házaspár.

Arról beszélünk, hogy ezt a panellakást felújítottként hirdetik, miközben gyakorlatilag szétvernénk és jelentős összegeket költenénk rá, hogy a padló ne legyen hideg.

Ez nagyon nem az, amit a házaspár keresett.

Kommentelni a facebook-csoportban lehet.

A bejegyzés trackback címe:

https://komkel.blog.hu/api/trackback/id/tr3418488257
süti beállítások módosítása