Építőipari tanácsadás kicsit szabadszájúan, de nagyon érthetően

KömKel: minden, ami családi ház...

A rezsidémon felfalta megalkotóit...

2022. július 14. - KömKel

Évek óta pofázza minden józanul gondolkodó, hogy a rezsicsökkentés fenntarthatatlan és rendkivül káros. Nem ösztönöz energiatakarékosságra, korszerűsitésre, de még spórolásra sem.

Viszont ennek a démona lassan 10 éves lesz és 19 nap alatt kellene visszadugni a szellemet a palackba... Ismét sikerül szarul próbálkozni, mert a bevezetni kívánt korlátok és mennyiségek teljesen logikátlanok.

rezsidemon.jpg

Mi az az energiahordozó, amiből szűken vagyunk? A gáz és az olaj.

ÜZEMANYAG

Marad a benzinre és gázolajra az árstop, de a villanyautós dögöljön meg, fizesse most a várhatóan kb ötszörös árat az otthoni "tankolásért".

Én egy plug-in-hibrydet használok, éjszakánként töltöm, napi egyszer. Visszanézve a töltésre elment áramot, ez havi 500 kWh önmagában, ami egyébként kb 21.000 Ft volt eddig. Ezért az összegért durván 1000 km-t tudtam elektromos üzemmódban autókázni, tehát nagyjából 4 liter/100 km benzinnek megfelelő fogyasztással. Ha ötszörös árral számolok, akkor ez már nem annyira vidám. Marad a zöld rendszám dísznek, hogy könnyebben megtaláljam a parkolóban a saját kocsimat...

Egy elektromos autó átlagfogyasztása 20 kWh/100 km kb (ez már jónak számít). Ez nappali-otthoni árammal töltve kb 1000 Ft, tehát 2 liter benzin/100 km. Ötszörös áron ez már bőven megfelel a benzines/dízel autó fogyasztásnak.

Szóval megvette a paraszt a krva drága elektromos autót, - hiszen 2035-től amúgy sem lehet majd mást - amúgy is szarban van a MOL, alig van benzin, de húzzunk le róluk még egy bőrt...

FŰTÉS

Az elmúlt évek a lakás/házépítésben arról szóltak, hogy mindenkit igyekeztünk leterelni a Putyini gázvonatról, azaz a fűtést megoldani másképp.

A beruházók és építtetők egy része eszetlen módon elektromos fűtésre váltott (mennyit és mennyi helyen mondtuk, hogy az infrafólia, infrapanel és egyéb tiszta elektromos fűtés egy baromság), a józanabbak hőszivattyús rendszer mellett tették le a voksukat.

A zöldhitelnek is a hőszivattyús fűtés felelt meg a legjobban.

Hát mindkettő rábaszott a jelenlegi helyzetben, csak az egyik jobban.

Nálunk párom február 25.-én (ukrán-orosz háború másnapja) már azt kérdezte, átállunk-e mi is hőszivattyúra, hiszen reális félelem volt (MÁR AKKOR!!!), hogy Putyin elzárja a gázt. El is kezdtem a pincét vízszigetelni, mert oda kerül a fűtési/HMV gépészet áttelepítésre, de rendkivül lassan haladok, idénre nem reális cél a gázkazán kiváltása.

Egy mai modern ház maximális hőigénye 6-7 kW körül van, ami éves szinten fűtésre 8-10.000 kWh fogyasztást jelent, ez gázból kb 1200 m3/év 

Ez volt eddig:

note_logo_futesiktg.jpg

Hogy mi lesz, azon múlik, hogy a megszabott "átlag" feletti mennyiségre milyen árat találnak ki a döntéshozók.

A legnagyobb hiba az, hogy a hőszivattyúnak, klímának, H/GEO tarifának, éjszakai (vezérelt) áramnak nincs elkülönítve a fogyasztása, egy kalap alatt havi max 210 kWh, és ennyi. Teljesen nonszensz.

A hőszivattyú működési elve alapján 1 kWh elektromos áramból 3-4 kW-nyi hőenergiát tud előállítani, tehát magyarul az elektromos fogyasztását leharmadolja. Pluszban a kedvezményes H/GEO tarifa ára majdnem fele a sima nappali áraménak, kb az éjszakai (vezérelt) áram költségével egyezik meg.

Egy gázkazánnal fűtő HŐSZIGETELT lakás a példa alapján kifizet ~150.000 Ft-ot fűtésre, és ~100.000 Ft-ot az éves áramra (kimaxolva a rezsicsökit).

Az elektromos árammal fűtő kifizet ~100.000 Ft rezsicsökkentett áramköltséget a "rendes" elektromos fogyasztásra, valamint ha pl ötszörös ára lesz az áramnak ezen felül, akkor 8875 kWh x 200 Ft = ~1.800.000 Ft-ot ?!

(eddig fizetett kb 355.000 Ft-ot)

A hőszivattyús kifizet ~100.000 Ft rezsicsökkentett áramköltséget a "rendes" elektromos fogyasztásra, valamint ha pl ötszörös ára lesz az áramnak ezen felül, akkor 8875 kWh / 3 x 200 Ft = ~600.000 Ft-ot ?!

(miközben H/GEO tarifával eddig fizetett ~68.000 Ft-ot)

Miért nem lehet a gázfűtés rezsiköltség-határát "átváltani" azoknak, akik hőszivattyúval fűtenek? Lehet tudni, hogy a 1 m3 gáz 9,44 KW energiát "tartalmaz", azaz 1700 x 9,44= kb 16.000 kWh elektromos energia plusz JÁRNA a gázt nem használóknak.

Mi fogja ösztönözni ezután a felújítókat és új házakat építőket (MUHAHA), hogy korszerű, megújuló energiára váltsanak?

---

Akik rendszeresen olvassák a blogomat/hozzászólásaimat, tudják, hogy nyugdíjasokkal körülvéve élünk, a szomszédok nagy része bőven túl van a hetvenen.

Balra nézek, az özvegyasszony egy 80-as években épült, hatalmas és szigeteletlen házban lakik, egyedül a nyílászárók modernek az épületben. A fűtése évi 400.000 Ft. Most lesz közel 700.000 Ft, ha csak 300 Ft/m3 áras gázzal számolok a rezsicsökkentett fogyasztáson felüli mennyiségre.

Szemben idős házaspár, szigeteletlen régi Kádár-kocka, az éves gázszámlájuk 350.000 Ft.

Mi a bánatból fogják kifizetni a közel dupláját?

10 éve abba vannak ringatva, hogy az egyébként is megfizethetőségi határon billegő gázszámla örökké marad. A magyar nyugdíjak és fizetések mellett az eddigi havi 30-40e Ft-os átalány nem vicc, most pedig könnyen lehet ennek a duplája.

Nem 19 nap alatt kell az embereket energiatakarékosságra nevelni/kényszeríteni, mert sok-sok évük lett volna erre. De oké, demagóg vagyok, a politika nem ilyen.

Február 24 óta eltelt több, mint 4 hónap, a választások óta kettő. Most a bevezetésig van hátra 18 nap.

Gondolom jövőre sem lesz fellelhető statisztika arról, hogy hányan fagynak halálra...

... és higyjétek el, hogy a "veszélyhelyzet" elmúltával sem jön vissza a rezsi-Kánaán, a valós piaci árak maradnak, mert ha lenyugodtak a kedélyek, akkor nincs osztogatás megint. Majd talán 2026-ban.

Tehát Montecuccoli után szabadon: szigetelni, szigetelni és SZIGETELNI!

A bejegyzést kommentelni ITT lehet. 

---

A bejegyzés trackback címe:

https://komkel.blog.hu/api/trackback/id/tr9917882647
süti beállítások módosítása