Építőipari tanácsadás kicsit szabadszájúan, de nagyon érthetően

KömKel: minden, ami családi ház...

Otthonfelújítási támogatás 2024-ben?

2024. április 01. - KömKel

2021 és 2022ben nagy sikert aratott az otthonfelújítási támogatás, ahol viszonylag kevés megkötés mellett 3 millió Ft-ot visszaadott az állam, ha az az ingatlan korszerűsítésére lett elköltve, és számlákkal igazolva.

2024 februárjában jött a hír, hogy idén is lesz otthonfelújítási támogatás, amit egyébként már tavaly is rebesgettek. Három helyett ötmilliós összegről szóltak a kósza hírek, ami aztán váratott magára.

Az építőipar eléggé a béka segge alatt van, panaszkodnak a kivitelezők, a tüzépek, hogy nincs megrendelés, nem látják miből lesz a második félévben munka/fizetés az embereknek.

Ebbe a környezetbe dobta be a kormány az otthonfelújítási támogatást, mondván, hogy majd a második félévtől várható, "a részletek kidolgozás alatt" vannak.
Ennek következtében aztán az emberek kivárnak, halasztják a felújítást és korszerűsítést, tátott szájjal várva a sült galambot.
Nem beszélve arról, hogy az eladó ingatlanok árán ez megint lökött egyet, hiszen az eladók egy része már most rárakta ezt az összeget a meghirdetett vételárra.

Az állami kassza kong az ürességtől, EU-s pénzek nem jönnek. Teljesen esélytelen bármilyen nem-visszatéritendő támogatásra várni...
Nagyon maximum kamattámogatott hitel várható, afféle zöldhitelként, amit az épület energetikai korszerűsítéséhez kötnek. De mivel ez hitel, a banki feltételeknek meg kell felelni, tehát hitelképesség, fedezet és egyebek kelleni fognak, ami mindjárt drasztikusan lecsökkenti a kedvezményezetti kört.

Ez természetesen a magánvéleményem, de nagyon meg lennék lepve, ha bármilyen nem-visszatéritendő támogatást kihoznának idénre, de még a 2025ben sem bízok.

Kommentelni a facebook-csoportban lehet.

A bejegyzés trackback címe:

https://komkel.blog.hu/api/trackback/id/tr5818367973
süti beállítások módosítása