Építőipari tanácsadás kicsit szabadszájúan, de nagyon érthetően

KömKel: minden, ami családi ház...

A kéményseprő maffia visszatért

2020. június 13. - KömKel

Sosem volt a szívem csücske a kéményseprő-tevékenység, viszont még én is írtam bejegyzést abból, hogy mennyire káros is lehet a mostani állapot, amikor az ingatlantulajdonosok felelőssége a kéményük ellenőrzése, szabályossá tétele. Ismerve a magyar mentalitást, amíg haláleset nincs, addig nem hívják ki a kéményseprőket. A bejegyzést nagyon sokan megosztották a kéményseprő-cégek közül is, akik facebookon aktívak.

Hát akkor most ezt is osszák meg, amikor őket szapulom, mégpedig teljes joggal.

Aki nem ismerné, a jelenlegi jogszabályi környezetben a magáningatlanok esetében 2018-tól megszűnt a kötelező évenkénti kéményfelülvizsgálat (társasházak és lakásszövetekezeteknél továbbra is kötelező), csak abban az esetben kell, ha gazdálkodó szervezet használja/tulajdonolja az adott ingatlant. Rezsicsökkentés.

Magyarul ha vállalkozás működik az ingatlanon, vagy itt a bejelentett székhely, akkor ez kötelező továbbra is.

Míg korábban éves szinten ez kéményenként pár ezer forintot jelentett, most 10.000 Ft felett van ez az összeg, ami viszont változó, attól függően ki csinálja. De nem rohanjunk ennyire előre...

Február elején csengettek, mivel én részben itthon dolgozom, éppen "jókor" jött az úriember bevizsgálni a kéményünket. Legalábbis ő így gondolta.

Kérdeztem tőle mibe fog ez fájni, közölte hogy 10.795 Ft. Pénztárca-szemle: van itthon ennyi kápé? Volt.

Egy zárt égésterű kazánról van szó, nincs 3 méter a rendszerkémény összhossza. Az már megint más kérdés, hogy a kazán azonnal letilt, ha érzékeli, hogy nem megy el az égéstermék. Az égéshez a levegőt is kintről szívja, kvázi tényleg hülyebiztos, ettől nem fogunk CO-mérgezésben jobb létre szenderülni. 

Valami motoszkált bennem, mert tavaly nyár elején voltak nálunk kéményt ellenőrizni, viszont a jogszabály szerint a gázkészülék égéstermék kivezetését 2 évente kell ellenőrizni. Rákérdeztem az úriembernél.

- Neeeeem, évente kell! - hangzott a válasz.

Oké, nem vitatkozom, csinálja a dolgát, nekem is időre indulnom kell, haladjunk.

Kupak le, műszer be, melegvízcsap kinyit. Természetesen rendben volt minden, kicsengettem a lóvét, kaptam papírt erről és számlát. A kéményellenőrzést végző cég tőlünk délre 60 km-re volt a cím alapján.

Korábban a kötelező kéményseprések idején körzetesítve voltak a kéményseprők, azonban a rezsicsökkentés jóvoltából beleálltak a földbe, és kisebb magáncégek vették át ezt a feladatkört.

Teltek-múltak a hónapok, átestünk egy koronavírus-járványon, eljött a nyár, legalábbis naptárilag.

A postaládában egy kis cetli landolt, hogy kéményellenőrzés miatt kerestek minket, hivjuk vissza őket időpont egyeztetés miatt, máskülönben jönnek újra, 1 hét múlva. Mivel idén már ez megtörtént (számla és ellenőrzési papír lefűzve), a cetli ment a kukába. Azon a bizonyos hétfőn nem volt itthon senki. Egy igen erős hangvételű levél landolt a postaládában.

Szóval a Társaság kvázi feljelent minket a hatóságnál, mert ba**tam itthon lenni, amikor ők jöttek kéményellenőrizni. Az fontos tény, hogy ez a cég egy másik, tőlünk keletre 100 km-re fekvő székhellyel rendelkezik.

Nem talált éppen jókedvemben a levélkéjük, meglehetősen felpaprikázva hívtam az ügyfélszolgálatukat. A telefonnál ülő hölgyet kérdőre vontam, hogy ezt mégis hogy a pi**ába képzelik?

Kiderült, hogy a fent idézett hatóság (Katasztrófavédelem) nem tart fent publikus adatbázist arról, hogy hol-mikor volt már kéményellenőrzés, így aztán ők (szerintük) jogosan zaklathatnak. Küldjem el nekik szkennelve a vizsgálati jegyzőkönyvet.

Ha én nem emlékszem konkrétan a kéményellenőrzésre, illetve nem tudom építészként, hogy évente kötelező (aztán mint kiderült kétévente), akkor a páromat például lazán lehúzza ez a cég is közel 11.000 Ft-ra.

(A szomszéd 80 éves hölgynél a fia cége van bejelentve, őt tutira sikerült lerántani februárban is, májusban is a két cégnek.)

Szóval még mindig füstölgő aggyal szkenneltem és írtam egy nem éppen barátságos levelet a cégnek. 

Tisztelt Cég,

A mellékelt dokumentum alapján a kötelező kéményseprő ellenőrzés ingatlanunkon megtörtént februárban, így tudnánk díjazni, ha nem fenyegetőznének azzal, hogy a tűvédelmi hatóság felé megteszik a bejelentést, mert Önök nem jutottak be az ingatlanra, egy újabb pénzlehúzásra.
Tartsanak fent egy olyan adatbázist, amin lehet látni, hogy melyik ingatlannál melyik vállalat járt, és akkor nem lesznek ilyen lyukrafutások.
Pár nap múlva jött a válasz:

Egyrészről köszönjük tájékoztatását, mellyel kapcsolatban értesítettük a területileg illetékes kéményseprő munkatársunkat.

Másrészről szeretnénk tájékoztatni, hogy figyelemfelhívás megnevezésű formanyomtatványunkat nem fenyegetésnek szántuk, csupán ezzel kívánjuk felhívni az ingatlan használók és/vagy tulajdonosok figyelmét az égéstermék-elvezetőikkel (kéményeikkel) kapcsolatos jogszabályi kötelezettségeikre, illetve tájékoztatni Őket arról, hogy Társaságunknak is vannak bizonyos átjelentési kötelezettségei a tűzvédelmi hatóság irányába.

Felhívjuk a figyelmét, hogy a vonatkozó jogszabályok nem adnak lehetőséget arra, hogy a tűzvédelmi hatóság által nyilvántartásba vett kéményseprő-ipari szolgáltató értesülhessen a többi szolgáltató által már elvégzett kéményellenőrzések helyszínéről, időpontjáról.

Meg kívánjuk jegyezni, hogy az Ön által csatolt, XY Kft. munkatársa által, 2020.02.06-án kiállított tanúsítvány – figyelemmel a vonatkozó jogszabályi előírásokra – több hibát, hiányosságot is tartalmaz, továbbá a „sormunka” során nem került elvégzésre az égéstermék CO tartalmának ellenőrzése sem.

Azon kijelentését pedig, miszerint Társaságunk szolgáltatását pénzlehúzásként aposztrofálta, határozottan visszautasítjuk, tekintettel arra, hogy Társaságunk a vonatkozó jogszabályok által előírt személyi, tárgyi feltételekkel teljeskörűen rendelkezik, illetve munkatársainktól minden esetben megköveteljük az azokban foglalt munkafolyamatok maradéktalan elvégzését. Kérjük, hogy azért mert esetleg ez idáig rossz tapasztalata volt a kéményseprő-ipari szolgáltatókkal kapcsolatban, még ne általánosítson, és legfőképp ne degradáljon le egy egész iparágat.

Kérjük válaszunk szíves tudomásulvételét.

Ettől aztán végképp kihullott a hajam.
1. Leszarom, hogy tűzvédelmi hatóság nem tart fent egy olyan adatbázist, amiben a kéményseprő-szolgáltatók tudnák, hová kell még menni. 
2. Nem fogok itthon dekkolni, csak hogy igazoljam feléjük azt, hogy más már beelőzte őket. 
3. Építész vagyok, aktívan tervezek, korábban kiviteleztem is, tehát volt jópár kémény-átadásom a Katasztrófavédelem felé. Mégsem tudom megmondani a jegyzőkönyv alapján, hogy jól végezte-e a másik cég a munkáját. NEM AZ ÉN DOLGOM. Fizettem egy szolgáltatásért, amire törvény kötelez. A jegyzőkönyvön van cégnév, azonosító, munkavégző olvasható neve, aláírása.
4. Korábban volt területenként 1 db illetékes cég. Vajon hányan fognak még idén bejelentkezni a kémény vizsgálatára különböző cégektől?
Kedves Kéményseprők!
Szíveskedjetek előbb a saját portátokon sepregetni, majd amikor ott rend van, akkor visszatérni hozzánk. Egy cseppet sem érdekel, hogy az impotens állam miatt van az egész. Pénzt szedtek be, tehát engedélyt kaptatok fentről erre a tevékenységre. Tessék nyomást gyakorolni alulról azért, hogy ne kelljen "egy egész iparágat ledegradálnom".
Ui: a következő ellenőrzésnél az úriembert halálra fogom szivatni, mert addig nem szabadul, amíg mindent tételesen végig nem nézünk a jegyzőkönyvön, el nem magyarázta ami oda van írva. Meg fog izzadni azért a 11.000 Ft-ért. Egyébként tavaly 17.000-t fizettünk egy másik (harmadik) cégnek...
---

A bejegyzés trackback címe:

https://komkel.blog.hu/api/trackback/id/tr6215808166

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása