Építőipari tanácsadás kicsit szabadszájúan, de nagyon érthetően

KömKel: minden, ami családi ház...

A közösségi média sokszinűségének átka

2020. június 12. - KömKel

Nem kicsit van tele a púpom az egésszel. Aktívan jelen vagyok és használom a közösségi média különböző formáit, nem is tagadtam soha, hogy ennek köszönhetően van sok munkánk.

Több mint 10 éve kezdtem az Index Házépítők, felújítók fórumában, ahol klasszikus fórumozás folyt és folyik a mai napig. Emellett blogoltam igen sűrűn, a bejegyzések közül sok megjárta az Index címlapját. A fórumozással az a probléma a mai napig, hogy mindig végig kell pörgetni azt a 8-10 topicot ami érdekelt, mert nincs jelzés arról, ha valaki kérdést tett fel, vagy választ írt. Sűrűn használódik az F5 billentyű.

A blog szerkesztői felülete és a topic is asztali géphez van optimalizálva. Ezt a bejegyzést tableten írom, de sok funkció nem működik megfelelően, rá kell dolgoznom élesítés előtt az asztali gépnél.

A fórumozást egyre hátrébb sorolva nyergeltem át a Facebookra, ahol saját csoportot indítottam, ám kis idő után eluntam a hetente előforduló ugyanazokat a kérdéseket, csoportosítani kezdtem témakörönként. Ha valaki bejegyzés-kérelemben feltesz egy kérdést, annak megvan a témaköre, az illető nevével együtt oda bemásolom és lehetőség szerint válaszolok is rá. Ez a másolgatós dolog csak asztali gépnél vagy laptopnál működik. A bejegyzésekre válaszok és reakciók telefonon megjelennek, az asztali gépnél frissítés után. Sokan szeretik a szines-szagos csomóponti rajzaimat, ami segít egy-egy kérdésben tisztán látni. Ezeket tableten vagy telefonon csinálom és irok hozzá pár sort az apró virtuális billentyűzeten, miközben 10 cm-re ott az asztali gépé...

A csoporton kivül ott a céges facebook oldal, ahová a bejegyzéseket legjobban az asztali gépnél lehet megírni, bár ez már tud működni telefonnal és tablettel is. Bizonyos funkciókat csak asztali gépnél látni... A kommenteket például telefonon néha nem látom, asztali gépnél mindig, de csak frissítés után.

Facebook Pages vagy Messenger üzenetek telefonra átjönnek, asztali gépnél sokszor órákat késnek.

Instagram szinte csak telefonnal/tablettel működik, asztali géppel reménytelen. Az ide érkező üzenetek randomszerűen tűnnek fel és el. Insta bejegyzést a céges facebookkal meg tudom osztani, de pl a saját privát üzenőfalamon már csak az asztali gépnél ülve. 

Youtube videókat feltölteni és szerkeszteni a szöveget melléjük csakis asztali gépnél lehet. A videókhoz érkező kommentek viszont telefonon azonnal érkeznek és könnyen lehet rájuk válaszolni. Statisztikákat nézni asztali gépnél lehet rendesen.

Twitter? Csak azért használom, hogy a név foglalt legyen. De az is telefonnal baszkurálós.

Jópár hónapja a gmailnél a bejövő levelek asztali gépnél teljesen véletlenszerűen érkeznek meg, sokszor egy kupacban. Miközben a telefonon már rég megjelentek. Rendes mail íráshoz megint csak jobb az asztali gép vagy laptop.

Hiába vagyok tele tényleg jó és csúcskategóriás kütyükkel, hiába értek is hozzájuk, rohadtul tele a púpom azzal, hogy nem elég egy eszköz mindenre, hanem minimum kettőt kell felváltva használni.

Most én vagyok a soros a gyerek altatásban, piszkálom a tabletet, válaszolgatok a kérdésekre. De a bejegyzéskérelmeket, maileket már az asztali gépnél tudom lerendezni, ahová éjjel kimászok dolgozni.

Nem magamat akarom sajnáltatni, mert mindenki saját maga tehet a hülyeségeiről. Csak amikor azzal szembesülök, hogy egy rohadt bejegyzéskérelmet nem tudok egy kiba****tt vadiúj tableten a helyére másolni, eldurran az agyam. Abszolút nem működnek a különböző platformok együtt a legkisebb mértékben sem, és bár a hétköznapi felhasználónak a telefon nyomkodása minden igényét kielégíti, a kicsivel komplikáltabb dolgokra már számos más eszköz is kell.

Örültem ennek a tabletnek, mert van hozzá toll, amivel tudok rajzolni, kompakt méretű, tudom vinni magammal, és ha van 15 percem az autóban két háznézés/művezetés között, akkor válaszolgatok, kommentelek a telefonnál nagyobb kijelzőn. Hát lófact... illetve részben azt. (van laptopom, de az idő 95%ában kihasználatlanul áll, cipelni már pont a kényelmetlen a tablettel szemben, és a használhatósághoz kell egér, ami külön helyet igényel a használatkor, stb. iOs rendszer szóba se jöhet, elég speciális programokat használok, amik csak windowson futnak)

Most azért minden szoftveres szakit felrúgnék a Holdig legszívesebben. Kezdve ezzel a blogszerkesztővel. (nem enged pl beszúrni/kivágni/másolni android alatt, csak ha visszaváltok google billentyűzetre, ahol a ctrl+c,v,x,a megtalálható)

A bejegyzés trackback címe:

https://komkel.blog.hu/api/trackback/id/tr5115806942

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása