Építőipari tanácsadás kicsit szabadszájúan, de nagyon érthetően

KömKel: minden, ami családi ház...

E-napló: kell? nem kell? mi kell?

2020. március 12. - KömKel

Az elmúlt években sokat változott a lakóépületek építésével/bővítésével kapcsolatos "engedélyezés" menete. Legutóbb 2019. október 24.-étől élnek az új szabályok. Amik meglehetősen kaotikusak az építtetők, és a tervezők, kivitelezők része is.

Kértem és kaptam állásfoglalást az illetékes hatóságtól, de még így is maradtak kérdések.

Lakóépület bővítése és építése során csak nevében "egyszerű bejelentés" dokumentációt kell készíttetni (tehát KELL tervdokumentáció!), melyhez építész, statikus, gépész- és elektromos, valamint energetikai munkarészek szükségesek. 

(Itt egy leirás erről.)

Ez a dokumentáció kerül feltöltésre az ÉTDR felületen vagy saját ügyfélkapuval, vagy az építészt meghatalmazva.

Itt jön a csavar: KELL MINDENKÉPPEN E-NAPLÓ!

Két opció van:

1. Építtető nem saját lakhatásra épít/bővít:

Itt a korábbihoz hasonlóan KÖTELEZŐ vezetni az e-építési naplót. Vállalkozói szerződés, felelős műszaki vezető, kivitelezői felelősségbiztosítás, napi jelentés vezetése... nem-generálkivitelező esetén műszaki ellenőr.

2. Saját lakhatásra történik a bővítés/építés:

Az e-naplót meg kell nyitni és készenlétbe helyezni.

Ez azt jelenti, hogy az egyik építtetőnek saját ügyfélkapun keresztül (vagy meghatalmazni az építészt) be kell lépni az e-napló felületre, és ott kitölteni a szükséges adatokat. Ez után a készenlétbe helyezést megrendelni, ami 2620 Ft elutalásával jár.

Ekkor készenlétbe van helyezve a napló. Az állásfoglalás szerint ha valaki nem szeretne e-naplózni, akkor ennyi a dolga, nem kell mást tennie.

Egyszerű? Na, azért ennyire nem az...

A bankok nagy része CSOK/építési hitel esetén kéri az e-naplót, de azzal nyugtatgatják az embereket, hogy vezetni már nem kell. Viszont a bank azt kéri, hogy a naplóba több építtető esetén mindenki jelenjen meg, mint építtető.

Ezt úgy tudod megtenni, ha nyitsz egy főnaplót, amibe már meg tudod hívni a másik építtetőt a NÜJ-száma alapján "Építtető"-i szerepkörben. Ő ezt elfogadja, és megjelenik a naplóban, ahogy a bank kéri. Ki lehet nyomtatni az igazolást.

Ééééééééééés itt a probléma.

Ugyanis így már lett egy nyitott főnaplód. Azaz elkezdted vezetni elvileg

Azaz innentől: vállalkozói szerződés, felelős műszaki vezető, kivitelezői felelősségbiztosítás, napi jelentés vezetése... nem-generálkivitelező esetén műszaki ellenőr.

A saját munka/kalákázás ebben a változatban (jelenleg: 2020 március) nem lehetséges, mivel az e-naplóban nincs ilyen opció.

Viszont a kormány által kiadott tájékoztató 11. oldalán szereplő szöveg alapján értelmezhető úgy is a dolog, hogy amíg nincs átadva a munkaterület a vállalkozónak, addig nem minősül megkezdettnek az e-napló. Ezt eddig nem erősítették/cáfolták meg az illetékesek, ez még vakfolt számomra.

Ha változás jön, updatelem a posztot.

---

A bejegyzés trackback címe:

https://komkel.blog.hu/api/trackback/id/tr9315516098

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása