Építőipari tanácsadás kicsit szabadszájúan, de nagyon érthetően

KömKel: minden, ami családi ház...

Új épület tervezése, építése

2019. október 24.-i változások

2019. október 23. - KömKel

Megint jelentősen változtak a családi házakat érintő jogszabályok, nézzük hogyan történik ez alapján egy új családi ház építése, amennyiben magánszemély az ingatlan tulajdonosa, és saját lakhatási célra építene. A meglévő épület bővítése is ebbe a kategóriába tartozik, ugyanazokkal a szabályokkal.

(a leírás a 2019. október 24.-i változásokat mutatja be. Ha lesz újabb módositás, jelezni fogom)

alapasas_kezdemeny.jpg

Milyen dokumentációk kellenek? 

Minden dokumentációrészhez tartozik egy bővebb leírás, hogy mit kell tartalmaznia, de ez igazából a hatóságot és a tervezőt érinti.

- HELYSZÍNRAJZ M=1:200 léptékben

- ALAPRAJZOK M=1:100 léptékben

- METSZETEK M=1:100 léptékben (legalább két egymást metsző metszet)

- HOMLOKZATOK M=1:100 léptékben

- MŰSZAKI LEIRÁSOK (építész, statika, gépész, elektromos, energetika)

- TARTÓSZERKEZETI TERV ÉS SZÁMITÁS, amennyiben ikres vagy zártsorú a beépítés, vagy emeletráépítés készül, vagy monolit vasbeton a tartószerkezet, vagy 5.40 m feletti a fesztáv 

Tudjátok mit jelent ez?

Visszaléptünk 10 évet az időben, elég egy olyan lebutított tervdokumentáció az építéshez, ami annak idején az engedélyezési tervdokumentációhoz kellett. Gyengébbek kedvéért: ekkor az épitési hatósághoz kellett beadni a terveket, akik a jogszabályok és telekre vonatkozó előírások figyelembevételével kiadtak egy ÉPITÉSI ENGEDÉLY-t, ami hatósági iratként biztosította azt, hogy az épület jogszerűen épül, szomszédjogok nem sérülnek, stb.

Nem a hatósági eljárást sírom vissza, hanem a dokumentáció részletezettségét fikázom. Ez egy mai modern épületre NEM ELÉG! 

Építészként a tervezési árajánlatom az alábbi részekből áll(t):

- vázlatterv

- bejelentési tervdokumentáció

- bővített kiviteli tervdokumentáció

Az első kettő szükséges az "engedélyezéshez", a harmadik csupán egy olyan extra, ami bár rohadt sokba kerül, de biztosítja azt, hogy az épület hőhídmentesen tudjon megépülni, mivel annyi plusz információ és tervrész szerepel benne, ami lényegesen leegyszerűsíti a szakemberek munkáját, valamint könnyen ellenőrizhető is ezáltal.

Egy 1:100-as léptekű alaprajzon FÉL MILLIMÉTER vastagságú a káva hőszigetelés! Vagy 1 mm vastag a homlokzati hőszigetelés! Semmi nem fér rá egy ilyen kis léptékű tervre, hiszen a helyiségpecsét elfoglalja az egész szobát pl feliratként... Teljesen nonszensz.

Egy ilyen alaprajzból a kőműves fogja majd kiszámolni, hogy a rajzon jelölt ablak hová esik, és mekkora falazási méretet kell kihagynia, hogy meglegyen a hőszigetelésnek a hely?

Ezekhez falazási tervek kellenek külön, letisztítva a sallangtól, és mellette csomópontok az áthidaló kialakításról, beforduló hőszigetelésekről, stb. Emiatt tenném kötelezővé a részletes kiviteli tervet.

Tavaly voltam olyan idióta, és belementem 3 helyen is abba, hogy nem csinálunk részletes kiviteli tervet, csak az egyszerűsitett dokumentációt (ami még mindig bővebb volt, mint amit most előirnak!).

Az első esetben mire tető alá került az épület, 67x voltam kint tervezői művezetni, mert a kivitelező balfasz volt. Vissza kellett bontatnom pl az összes kész nyílásáthidalást, mert nem a úgy készült el, ahogy megbeszéltük. Hogy a saját életem könnyebb legyen, megcsináltam neki a falazási terveket, és az áthidaló csomópontokat is.

Másodiknál falazási terv hiányában sikerült a kőművesnek a válaszfalat rossz oldalra tennie, így a nem kívánt helyiségek mérete nőtt, míg a többié csökkent a falvastagsággal... a bejelentési dokumentáció M=1:50-es volt, de még arra sem fért fel annyi információ, hogy ez ellenőrizhető legyen kapásból.

Harmadik esetben a falazási terv hiányában sikerült a főfalakat 20-25 cm-el máshová rakni.

Már előtte is megfogadtam, hogy nálam nincs fél "csomag". Vagy teljes tervdokumentáció, vagy semmi. Nem kívánok ezen változtatni, mert mindig én baszok rá, és úgyis meg kell csinálni a pluszterveket.

Ebből következően viszont nem fogok tudni (és nem is akarok) versenyre kelni a 2-300.000 Ft-ért tervet készítő kollégákkal. Ennyiért nem lehet olyan dokumentációt készíteni, amiből fel lehetne építeni rendesen egy házat.

A kész dokumentáció mellé kell még csatolni:

"az építtető teljes bizonyító erejű magánokiratban tett nyilatkozatát arra vonatkozóan, hogy természetes személy és az építési tevékenységet saját lakhatásának biztosítása céljából végzi."

Ezt, pár adatot (építtetők adatai, tervezők adatai) és az egyszerűsített tervdokumentációt az ÉTDR-en keresztül kell elküldeni az építésfelügyeletnek. Ennyi a bejelentés, azaz az engedélyezés.

(az építésfelügyelet 8 napon belül visszaszól, ha a bejelentés hiányos)

Amennyiben nem saját magának végzi az építési tevékenység, vagy nem lakhatás céljára, vagy nem természetes személy az építtető, akkor szükséges a 6 alkalmas tervezői művezetés, valamint az e-napló vezetése is, és kellenek a tervezői- illetve kivitelezői felelősségbiztosítások.

Ha saját lakhatás célra építi valaki, akkor nem muszáj az e-napló, DE LEHETSÉGES.

UPDATE: e-napló készenlétbe helyezés kötelező, vezetni nem muszáj, de itt is van csavar. Leírás itt.

Ha valaki szeretné, akkor viszont be kell tartani az erre vonatkozó előírásokat. Tehát felelős műszaki vezető (FMV), felelősségbiztosítások, napi jelentés, stb. Belátható, hogy ezek mind drágitják az építkezést, és hiába lenne jó a végén egy HITELES e-napló az építésről, ezt nagyon kevesen fogják bevállalni, főleg amikor a kivitelezők jó része is lebeszéli őket erről.

Visszahozták a saját illetve közeli hozzátartozó által végezhető munkát is.

"Az építőipari kivitelezési tevékenység építési szakmunkáit vagy annak egyes munkafázisait saját részre vagy
a Ptk. szerinti hozzátartozó részére a vállalkozó kivitelezői tevékenység végzésére nem jogosult személy is végezheti
a) szakirányú szakképesítés nélkül,
aa) ha az építőipari kivitelezési tevékenység végzéséhez nem kell kivitelezési dokumentáció, vagy
ab) kivitelezési dokumentációhoz kötött építőipari kivitelezési tevékenység esetében a vállalkozó kivitelező
jóváhagyásával, felügyeletével,
b) szakirányú szakképesítéssel azt a szakmunkát vagy munkafázist, amelyre a szakképesítése kiterjed,
a szakmai szabályok betartása mellett.”

Az a poén, hogy amennyiben nem kell naplózni az építési tevékenységet, ki a fene fogja nézni, hogy ki rakja a falat? Van-e végzettsége? Közeli hozzátartozó-e?

EZ A KALÁKA. Minden ezzel járó szarsággal és kevés jóságával együtt.

Ugyanis a használatbavételihez csupán egy kivitelezői nyilatkozat kell, hogy az épület a tervek szerint a jogszabályok, szabványok betartásával épült, rendeltetésszerű és biztonságos használatra alkalmas.

Ez egy utólag is könnyen és olcsón beszerezhető papír lesz (sajnos). Bővebben itt a használatbavételi eljárásról

Szóval kedves építtetők, közétek van dobva a gyeplő!

Nem véletlenül van az, hogy tőlünk nyugatabbra a tervezésre és ellenőrzésre egy nagyságrenddel többet költenek, mint nálunk. Ott megelőzik a bajt. Nálunk futnak utána...

 

A bejegyzés trackback címe:

https://komkel.blog.hu/api/trackback/id/tr7315255412

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása