Építőipari tanácsadás kicsit szabadszájúan, de nagyon érthetően

KömKel: minden, ami családi ház...

Új építésű ház szemle: Penész, de mitől?

2020. február 27. - KömKel

Nagyon sokszor, napi szinten találkozom azzal a tévhittel, hogy a hőszigeteléssel becsomagoljuk az épületeket, és "befullad" a ház, emiatt penészedik. A ló túloldalán található az a hozzáállás, hogy a hőszigeteléssel megszűnik a ház szellőzése, és mindenképpen szükség van központi szellőztetőrendszerre. A facebook-csoportokban gyakori kérdéskör a penészedéshez kapcsolódik, különösen most, fűtési szezonban.

A penészedést két dolog okozza: a hőhíd, és a magas páratartalom. A hőhíd leegyszerűsítve azt jelenti, hogy jelentős felületi hőmérsékletkülönbség van az épületen belül, és a belső páratartalom kicsapódik ezen, megjelenik a penész. Minél magasabb a belső páratartalom, és minél nagyobb a hőhíd, annál inkább.

Erre szokott válaszként érkezni, hogy szellőztetni kell gyakran, azaz a páratartalmat alacsony szinten tartani. Ez a hőhíd ellen olyan, mintha agydaganatra szednénk fejfájáscsillapítót. Amíg tart a hatása, addig látszólag megszűnik a probléma.

Az én véleményem az, hogy egy épületnek segédenergia nélküli rásegítés esetén is penészmentesnek kell lennie, amihez "csupán" annyi kell, hogy a hőszigetelést megfelelően készítsék el.

Ez nem nehéz, különösen egy új ház esetén. Hát ez az a léc, amit a kivitelezők gyakran nem tudnak megugrani...

Jelen posztunk alanya egy 2 évvel ezelőtt épített új családi ház. Kívül-belül újszerű értelemszerűen, minden szép és jó. Látszólag.

Az ingatlan tulajdonosa amiatt keresett fel, mert sok helyen megjelent a penész és hidegfoltokat tapasztaltak pár helyen.

A hőkamerázáshoz mostanában nem éppen megfelelőek az időjárási körülmények (20 fok különbség lenne az ideális a kinti-benti hőmérséklet között), de egy kora esti időpontban sort kerítettünk rá.

Az elmondottak alapján volt sejtésem előre, mivel a hibával sajnos gyakran találkozom mind új, mind régi építésű ház hőszigetelése kapcsán. Amint látható a képeken, a koszorú mindenhol hőhídként jelentkezik, körbe az egész házon. 

A levegőtlenebb helyeken (konyhaszekrény felett pl) meg is jelent a penész.

Irány a padlás.

Hát b***g! Ilyen trehányul lerakott födémhőszigetelést ritkán látok. A 20 cm megvan a gerendák között, de összehajigálva, van ahol 40 cm-es légréssel a belső gipszkartonozásig. Magyarul ott nulla a hőszigetelés.

Térdre magyar! Bekúsztam a talpszelemenig a tető alá, mert az, hogy a koszorú végig virít a hőképeken, nem ennek a következménye. 

A sejtésem beigazolódott, mert a vasbeton koszorún van 3 cm hőszigetelés (nem is zártcellás, de ezt most hagyjuk), viszont a homlokzati 10 cm hőszigetelés megáll az ereszdobozolás alatt. Ezzel együtt természetesen a homlokzati és födém hőszigetelés nem ér össze.

screenshot_20200227-130008_gallery.jpg

A vasbeton szerkezet (koszorú) oldalán van 3 cm hőszigetelés, felülről a talpszelemen mellől viszont semmi sem védi a hideg ellen. Áthűl, ezáltal kialakul a hőhíd.

screenshot_20200227-130637_samsung_notes.jpg

Kommentekben néha megkapom, hogy az általam tervezett és építés közben ellenőrzött házak bekerülési költsége biztosan jóval magasabb, mint az átlag, mert az elvárásaim nagyok. Ebben az esetben nehéz lett volna a homlokzati hőszigetelést feltolni a tetőfóliáig, és csinálni a talpszelemen fölé egy púpot a gyapotból? Vagy rendesen berakni a gerendák közé a gyapotot, és esetleg fölé még 5 cm-t teríteni keresztben?

screenshot_20200227-131019_samsung_notes.jpg

Ezek nem irreális és pláne nem árdrágitó elvárások. Ezek lennének a normálisak. 

Másik probléma bizonyos helyeken a hidegfoltok érzete. Az egyik szobában a hőkamera elég durva hőhidat mutatott azon a helyen, ahol ezt érezték. Viszont kívülről megnézve nem látszódott semmi a talajszint felett/vakolat alatt. Ez egyelőre rejtély.

belsosarok.jpg

A másik hidegfoltnál a problémát a nem megfelelő elektromos kiállás kiépítése okozza. A kültéri dugalj húzza be a hideget a házba, illetve viszi ki a meleget a házból. Itt bár nincs penészedés belülről, de a komfortérzetet csökkenti, valamint a tömítetlen kiállás miatt "kóbor szelek" érzékelhetők a nappaliban szeles időben.

Az elmúlt hetekben voltam megnézni pár szerkezetkész házat referenciaként, hogy segítsek kiválasztani a megfelelő kivitelezőt. A látottak elkeserítőek. Brutális hőhidak mindenhol, egy cseppet sem figyelve arra, hogy a nyílászárók, a redőnytokok, küszöbök megfelelően legyenek kialakítva... A tulajdonos meg büszkén mutogatta a 3 rétegű prémium nyílászárókat, hogy azok aztán milyen jók. Nem akartam letörni a lelkesedését, nem az volt a feladatom. A kivitelező kiesett a kalapból, a másikkal beszélgetve kiderült, hogy a tervező által instruált módon épült a ház, ő tervekből dolgozik, tehát "formálható" a kivitelezés során.

Vagy említhetném azt a fiatal párt, akik vállalkozó által épített ikerház felet vásároltak még az elején, és szerencséjükre végigfotózták az egész építkezést. A kb 200 fotót átnézve teljesen alapvető problémákkal szembesültem, nem csak a hőszigetelés terén. 

Most kellene valami tanulságot írnom a végére.

Ha beleölsz 40-60 millió forintot egy családi ház építésébe, plusz telek, ne sajnáld a pénzt egy jó tervezőre és menet közbeni ellenőrzésekre, mert ÁT LESZEL BACVA!

 ----

A bejegyzés trackback címe:

https://komkel.blog.hu/api/trackback/id/tr4915494000

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása