Építőipari tanácsadás kicsit szabadszájúan, de nagyon érthetően

KömKel: minden, ami családi ház...

Mennyi lesz a fűtési számlád?

2019. december 29. - KömKel

Megjöttek a hidegek, sok embert érdekel, hogy mekkora fűtési számla várható. Pláne azokat, akik új házba költöztek, vagy épületet korszerűsítettek.

Először a legfontosabb: olvassuk le a gázórát/villanyórát. Majd 24 óra múlva ismét.

Az időkép-nek van egy viszonylag sok mérési pontból álló hőtérképe, ahol jó esetben ki tudod keresni a hozzád legközelebb esőt. 

godollo_napihom.jpg

Látható, hogy nálunk az elmúlt 24 órában -5 és +3 fok között volt a hőmérséklet, nagyobb része a hideg tartományban, azaz az átlaghőmérséklet megközelítőleg -1 fok körül alakult.

A magyarországi átlag téli szezonális hőmérséklet +4 fok, és 180 napot szokás számolni a fűtési szezonra.

A tegnap este, és a mai este között leolvasott gázóra állásunk között 9,8 m3-es fogyasztás adódott a mai napra, amiben benne van a család zuhanyzása is. Mivel zuhanyozni azért a többi 179 napon is fogunk, nem vonom ki belőle ennek a mennyiségét. Ha mégis külön akarod választani, akkor a család fürdése előtt gázóra olvasás, utána szintén. (közben érdemes a kazán fűtési üzemmódját pihentetni).

A belső átlaghőmérséklet a házunkban: +22 fok.

Az időkép alapján az elmúlt 24 óra átlaghőmérséklete: -1 fok

A hőfok különbség 22 + -1 = 23.

A gázóra leolvasott fogyasztása erre a 24 órára: 9,8 m3.

9,8 / 23 = 0,426 m3 / hőfok

A szezonális átlaghőmérséklet +4 fok, azaz a hőfok különbség 22-4= 18.

18 x 0,426 x 180 nap = 1380 m3 gáz / fűtési szezon, a HMV-vel együtt.

A nyári HMV fogyasztásunk 100-120 m3 körül alakul az elmúlt évek tapasztalata alapján.

Így a várható éves fogyasztásunk ~1500 m3 gáz. Nem meglepő módon tényleg ennyi egyébként, természetesen időjárástól függően kilengésekkel. Az elmúlt 10 évben volt amikor az enyhe tél miatt 30%-al lett kevesebb...

A számítás természetesen csupán becslés, viszont a valós, tényleges fogyasztást veszi alapul.

Új ház vagy komolyabb felújítás esetén mindig elmondom, hogy az épületből kifűtendő technológiai víz miatt az első éves fűtési számla 30-40%-al is több lehet, mint a későbbi években.

Fa vagy vegyes fűtés esetén érdemes lemérni a 24 óra alatt elfogyasztott tüzelő súlyát (kg), és abból jön ki a szezonális becslés.

A bejegyzés trackback címe:

https://komkel.blog.hu/api/trackback/id/tr815370684

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása