Építőipari tanácsadás kicsit szabadszájúan, de nagyon érthetően

KömKel: minden, ami családi ház...

Itt a kánikula: kerti medence csapdája

2019. június 10. - KömKel

Nyár. Kánikula. Vízpart messze, strand drága és zsúfolt...

Mit tesz ilyenkor aki kertes házban lakik? Medencét vesz! Mi is így tettünk. Minden évben.

1. A felfújható peremes átok

Gondolom mindenki találkozott ezekkel, 20.000 Ft alatt már kaphatók. Vettünk belőle egy 305 cm átmérőjűt, 66 cm magasat. 

felfujhato-peremu-medence.jpg

Ott kezdődött, hogy a telkünk nem sík, és nem volt kedvem órákig tereprendezni, tehát felállítottam enélkül (amit tilt a használati útmutató). Feltöltés közben fel is billent, nyakamba zúditva 3 m3 vizet... megalapozta a barátságunkat.

Erőt vettem magamon, tereprendeztem. 

A feltöltése eltartott egy darabig, mivel a fürdőszobán keresztül tudtam vizet vételezni, ahová 20-as ötrétegű cső viszi a vizet, tehát jelentősen elmaradva a kerti csap vízhozamától. 

5 m3 víz ment bele. Egy örökkévalóság. Aztán persze kiderült, hogy ez krva hideg víz is, így meg kellett várni amíg felmelegszik. Az akkori nyár olyan volt, hogy 4-5 nap rossz idő után 2 nap kánikula. Esélytelen volt használható vízhőmérsékletet előállítani. A vizet vegyszerezni kellett, hogy ne algásodjon, és a mellé adott papírszűrős forgatóval gyakorlatilag 0-24ben forgatni a vizet.

 

Nézzünk pár kiegészítőt, ami szükséges lenne:

- Solártakaró. Pár ezer forint, inkább a víz kipárolgását és kihűlését hivatott megelőzni, felmelegítésben keveset segít.

- Homokszűrős vízforgató. Alsó hangon 40e Ft, és ez kell akkor is, ha kerti napkollektorral segitesz rá a medence vízhőmérséklet emeléséhez.

-  Kerti napkollektorok. Ebből létezik az olcsóbb paplan, vagy a drágábból számtalan variáció. Több darabot lehet sorba kötni, emelve a hatásfokot. 

szolar_medencefuto_kerti_napkollektor_1.jpg

A képen látható kb 25e Ft, és 2 m3 víznél 4 fokot emel a víz hőmérsékletén 10 óra alatt (leírás szerint).

Vagy lehet elektromos medencefűtést is beintegrálni a rendszerbe... 

-  Vegyszerek és segédanyagok

- Takarófólia

Én alapból kicsit (?) trehány vagyok, tehát abszolút megtestesítem az átlagos pasit ebből a szempontból. Ez azt jelenti, hogy a második alkalommal tele volt a tököm a medencézés előkészitéssel és utána a vízkezeléssel. 

Most őszintén: amikor kiáztatod a csülködet a medencében punnyadva, rosszabb esetben visító kölykökkel a nyakadban, van még kedved 1 órát azzal tölteni, hogy kirámolsz a medencéből, kiszeded a koszt, letakarod, stb? Naugye... Majd holnap. Aha, persze. Úgy maradt. Telement kosszal. Bealgásodott.

Ekkor aztán a medencézés előtt jött elő a több órás szivatás, mire kitisztítottam, feltöltöttem, felmelegitettem...

Nagyon hamar meg lehet ezt unni. Közben a macskák elbántak a felfújható peremmel is.

A medence lelapulva árválkodott a kertben, mint egy használt koton. Kuka.

2. Merevfalú medence

A felfújhatónál egy árkategóriával drágább. Megvettük belőle a nagyobbat, mert miért ne...

merevfalu_medence.jpg

Az állatokat bírta, de minden ugyanaz volt, mint a felfújható peremes társánál, súlyosbitva azzal, hogy ebbe már 8 m3 víz kellett.

Hősiesen takarítottam egy nyáron át, de a lányunk ekkor volt pici, így a víz vegyszerezése szóba sem jöhetett. Hetente leeresztettem, viszont a gyerek miatt nem is kellett csak félig visszatölteni.

(Az megvan, amikor egyedül hagyod a gyereket 2, azaz kettő másodpercre (amig kilépsz törölközőért), és mire visszafordulsz, a 40 cm-es vízben hason fekszik és fuldoklik? Hú bazzeg...)

Leeresztés, medencetest kitakaritása, feltöltés, vizhőmérséklet emelése...

A nyár végére az UV megette a műanyag összekötő csapok egy részét, így amikor ősszel szereltük szét, a fele úgy tört össze, mint a ropi. Világossá vált, hogy ez kuka.

3. Gyerekmedence 

Páromnak szinte folyamatosan hideg volt a víz a korábbi években a medencékben, így a lányunkra fókuszáltunk inkább. Kisebb medence, árnyékolóval.

20170603_161839.jpg

Nem volt őszinte a mosolyom itt sem, hogy immár csak 2 m3 vizet kell istápolni. Annyi könnyebbséggel, hogy a slagot átkötöttem a melegvíz oldalra, így kapásból melegvízzel töltöttük fel a medencét.

Ősszel egyéb bokros teendők miatt egyre húzódott az elcsomagolása, míg végül ott maradt a kertben télre. Nem mondanám, hogy jól bírta... Kuka ez is.

4. Felfújható jacuzzi

Sosem használták, kibontatlanul hevert egy garázsban a dobozában, nagyon kedvezményes áron jutottam hozzá. Szkeptikus voltam, úri hóbortnak gondoltam.

20180510_142404.jpg

Felállítottam a teraszon, ami hatalmas előnyt jelentett a korábbi kertiekhez képest. A nappaliból rálátni, árnyékoló van felette. Kb 700 liter víz megy bele, és a kialakításának köszönhetően alig hűl ki a víz benne, ha rajta van a fedele. 

20180510_154113.jpg

Nagyon bejött.

20180715_132530.jpg

Itt sem vegyszerezek, hetente vízcsere, szintén egyből melegvízzel feltöltve. A vízforgatója megy napi 8-10 órát, és estére felfűtöm benne a vizet 35 fokosra pillanatok (najó, 2-3 óra) alatt.

20180512_162149.jpg

Éjszakai fürdőzés meleg, gőzölgő vízben, feletted a csillagokkal, néha bekapcsolva a pezsgőfürdő részét? Pohártartóban bor, kezedben egy vízálló, háttérvilágításos Kindle olvasásra? Ugyehogyugye?

screenshot_20190610-105007_instagram.jpg

Második éve nyúzzuk.

Oké, amikor hárman beleülünk, akkor nincs nagy mozgástér, de egy szülő+1 gyerek, vagy 2-3 kisgyerek nagyon jól el tud benne lenni.

A barátokkal az élet nagy dolgait megvitatva borozgatni, miközben mindenki tudja, hogy a pezsgő funkciót akkor kell csak bekapcsolni, amikor fingani kell...

Nem beszélve az 1 szülőről, amikor végre kuss van a házban, nem csörög a telefon... vagy 2 szülőről, amikor alszik a gyerek...

Egy perc alatt rádobom a fedelét, rácsatolom, és ott hagyom. Leereszteni-feltölteni-takaritani 1 óra maximum.

Egy szó mint száz: MEGÉRI! 

100-130e Ft egy ilyen mostanság, de ha minden egyéb biszbaszt megvásárolsz egy nagyobb kerti medencéhez, akkor közel ugyanitt leszel, egy csomó rendszeres pluszmunka mellett. 

Ez tökéletes arra, hogy az ilyen kánikulai nap után, amikor itthon füvet kell nyirni, cseresznyét/meggyet leszedni, vendégeket fogadni, akkor a nap végén elnyúlj benne. Vagy a gyerek elfoglalja magát, a nappalidtól 2 méterre.

Ha komolyabb pancsolást akarunk, akkor irány a strand/Velencei-tó/Balcsi. De belegondolva a sok órás dugóba, a tömegnyomorba, a fél órás sorbanállásra egy jégkrémért, elég lesz 2-3 ilyen alkalom egy évben.

UPDATE 2022: 

A COVID-os lezárás alatt, amíg a gyerek is itthon volt, eszméletlen jó szolgálatot tett.

A harmadik évet már nem élte meg a medencetest, kilyukadt. Próbálkoztam a javitásával, de mindig eresztett. A mai pazarló világunknak köszönhetően két évente kijönnek új fantázianevekkel, így a korábbihoz ugyanazt a medencetestet nem tudod megvásárolni kvázi alkatrészként... Öröm az ürömben, hogy meghirdettem a tetejét és a gépet, volt akinél az ment tönkre, ép medencetest mellett, így kb féláron eladtam a feleslegesség vált maradékot.

Vettem egy másikat... Most azt nyúzzuk. De már látom, hogy ez is max 3 évig fogja birni, szintén a medencetest miatt.

2-3 évente visszaosztva a vételárát nem is olyan vészes, csak fáj az értelmetlen pazarlás. Ha lehetne hozzá kapni medencetestet 50-70e Ft-ért, akkor egy szavam se lenne...

 

KOMMENTELI ITT LEHET

facebook: https://www.facebook.com/komkel/

facebook csoport: https://www.facebook.com/groups/KomKel/

youtube: https://www.youtube.com/c/KomivesKelemen

instagram: https://www.instagram.com/komkel/

web: https://www.komkel.hu/

 

A bejegyzés trackback címe:

https://komkel.blog.hu/api/trackback/id/tr6314886816
süti beállítások módosítása