Építőipari tanácsadás kicsit szabadszájúan, de nagyon érthetően

KömKel: minden, ami családi ház...

Építőiparban dolgozó KATÁ-sok és a feketemunka

2022. július 12. - KömKel

Nem titok senki előtt, hogy az építőiparban van a legtöbb feketefoglalkoztatás/feketemunka. Ez mindig is így volt és szerintem így is lesz, csak éppen a mértéke változó.

A KATA egy nagyon jó fehérítési módszer azoknak, akik jellemzően egyedül dolgoznak (vagy feketén egy segédmunkással). Villanyszerelő, gépész, burkoló, festő, stb. Nem kell könyvelőt fizetni, az adóbevallás pár perces történet.

Azt sem szabad tagadni, hogy a nagyobbacska építőipari vállalkozók trükköztek. Saját néven fut egy katás egyéni vállalkozói, mellette ott a cég a "rendes" nagyobb számlázásokra, itt vannak bejelentve (?) az emberei, itt költségeli le a szerszámokat, gépeket, üzemanyagot. Az ilyenek számára a KATA egy 12 milliós bevételkeretig 600e Ft-os adó befizetéssel egy nagyon jó adóoptimalizálás, hiszen minden más adózás esetén kisebb lenne a megmaradó összeg.

Azzal, hogy a katások most már csak magánszemélyeknek számlázhatnak, az egyik csoportot tökönszúrják, a másik vállat von és nagyobb részt fog számla nélkül dolgozni, illetve leszámlázza a cégével (+ÁFA, +adók).

A kupolás épületben üldögélő öltönyös pingvineknek fogalma sincs az építőiparról.

Egy családi ház esetén az a legjobb az építtető szempontjából, ha generálkivitelezővel dolgoztat, hiszen ilyenkor a garancia egy emberen verhető le, nincs egymásra mutogatás.

(Ráadásul az 5%-os ÁFÁs építésnél is generálkivitelezői számlázás szükséges, nem számlázhat minden külön szaki a tulaj nevére.)

Mi történik, ha külön kivitelezők vannak?

Sokan hiszik, hogy nem kell e-naplót vezetni. Tévedés. Ha van hiteled, csok, más állami támogatás, a bank kérni fogja a vezetett e-naplót.

Ha nem generálkivitelező van, akkor minden szaki külön naplót nyit. Mindegyiknek külön FMV, felelősségbiztositás. Igen, egy festőnél vagy burkolónál is.

Eddig a kisebb munkákat a vállalkozó benaplózta, hiszen festésre, burkolásra, esztrichre, gépi vakolásra nem nyitott külön naplókat, hiszen akkor a fenti dolgok mindegyiknek külön kellettek volna. Kapott egy számlát az elvégzett munkáról (vagy egy részéről) cége nevére, amit aztán továbbszámlázott az építtető részére, mint generálkivitelező.

Nem kell mondanom, hogy az FMV, a felelősségbiztosítás, a naplóvezetés plusz költség. Valamint könyvelőt fizetni, több adót csorgatni az államkasszába... ezt mind az építtetők/felújítók fogják megfizetni.

Nagyon kevés olyan KATÁs lesz, akinek elég lenne a lakossági ügyfeles számlázás, egyszerűen életszerűtlen a dolog.

Néha kellene vér a pucába odafönt, azt mondani, hogy lófasz a seggetekbe, eddig élveztétek a KATÁt, ennyi volt. Helyette megint megy a sunyítás, hogy a birka szavazóknak lehessen mondani, hogy csak szigorítottak. 

Az mióta szigorítás, hogy a 90%-át kibasszátok a rendszerből?

(a szerző KATÁs, de abban a szerencsés helyzetben van, hogy maradhat is az)

A bejegyzést kommentelni ITT lehet. 

---

A bejegyzés trackback címe:

https://komkel.blog.hu/api/trackback/id/tr7217880947
süti beállítások módosítása