Építőipari tanácsadás kicsit szabadszájúan, de nagyon érthetően

KömKel: minden, ami családi ház...

Eladó ház szemle: Valami gáz van

2021. október 23. - KömKel

Bár építész vagyok, de aktívan érdeklődöm a családi házakat érintő többi szakág iránt is, próbálok minél jobban képbe kerülni villanyszereléssel, gépészettel, statikával kapcsolatban.

Kevés dolog tud meglepni mostanra, elég jól kiismertem magam a fűtési rendszereket illetően, különösen, mivel energetikával rengeteget foglalkozom.

Pár éve a rezsicsökkentés egyik intézkedése az volt, hogy beszüntették a kötelező kéményseprést a lakosság számára, csak azokat zaklatják a fekete ruhások, ahol gazdasági társaság is be van jelentve az ingatlanra. (korábbi cikkem erről)

Sok háznál találkozom mostanában azzal, hogy látszólag is "érdekes" a gázkazán környéke.

Egy példa a közelmúltból:

A házat a fővárosi agglomerációban néztem, felújított állapot, kőműves a tulajdonos (tényleg). 

A fűtés kondenzációs kazán, rádiátorokkal, plusz egy vízteres kandallókályha.

kazan.jpg

Jól hangzik, ugye? Nem kell a kazáncserével bíbelődni, hiszen itt van egy modern kondenzációs kazán, kéménybe kötve...

De nini, hová megy a kondenzvíz?

kondenzviz_elvez2.jpg

Átmegy a falon, át a szobán az utca felé...

kondenzviz_elvez3.jpg

...és a végén kimegy a homlokzaton keresztül az előkertbe.

 

kondenzviz_elvez1.jpg

Nincs vele különösebb gond, de furcsa, hogy a szobán keresztül, összesen kb 5 méteren van elvezetve a kondenzvíz, nem pedig bekötve valamelyik lefolyóba.

A kandallókályha a nappaliban volt elhelyezve, rákötve a fűtési rendszerre. Bár túlnyomásra vannak benne biztonsági szelepek, de puffer, tágulási tartály, ilyesmi egyáltalán nincsen.

kandallo.jpg

A konyhában már elektromos tűzhely van, de ott a gázcső a gáztűzhelynek is.

tuzhely.jpg

A fürdőszobában találtam egy nyílt égésű gázbojlert.

gazbojler.jpg

Oooookéééé. Ez most mi a franc?

Amikor egy épületben fűtéskorszerűsítés történik, akkor a nyílt égésterű dolgokat nem engedik tovább üzemelni (anélkül hogy direktben biztosítva lenne a levegő utánpótlása), pont ebből (is) fakadnak a jelentős többletköltségek egy ilyen felújitás során.

Magyarul amikor van egy régi kazánod, mellette nyílt égésterű gázbojler, nincs az az isten, hogy a kazán cseréje során megengednék, hogy a nyílt égésterű gázbojler ott maradjon, csak ha biztosítod a folyamatos levegő pótlást, vagy pl mágnesszelep tiltja a használatát bizonyos esetekben. Itt egyik sem volt.

A gáztűzhely lehetősége pedig így ütközik a vele egy légtérben lévő nyílt égésterű kandallókályhával, mindamellett, hogy a kandalló rendszerre való csatlakozása közel sem biztonságos.

Kedves tulajdonos úr, küldjön már ÉRVÉNYES gáztervet nekünk!

gazterv.jpg

A kapott gázterv 2001-es, és még egy C24-es nyílt égésterű kazán szerepel rajta.

Magyarul jött a gázszerelő haver, berakta az új gázkazánt, a kéménybe behúzta a kazán rendszerkéményét és ennyi. Engedélyek, átvételi papirok minek?

Miért tehetik meg ezt?

Mert nincs évenkénti ellenőrzés, ahogy korábban volt a kéménysepréseknél. Ott a kéményseprőnél megvolt az adatbázisban a készülés típusa, ilyen sumákolás azonnal előjött volna.

Nem az évenkénti kéményseprést sírom vissza, csak jelezném, hogy a magyar élelmes vállalkozók kihasználják ennek a hiányát és gátlástalanul átszerelik fusiban a rendszert.

Amikor adásvételi szerződés után az új tulajdonos átíratja a nevére a mérőórákat, akkor a gázosok kijönnek ellenőrizni (régebben mindig így volt, most már erre sincs kapacitásuk azonnal és mindegyik ingatlannál).

Értelemszerűen ilyen szabálytalanság esetén azonnal leszerelik a gázórát, lehet terveztetni, engedélyeztetni és átépíteni az egészet, meg persze pereskedni az eladóval amiatt, hogy ki viszi el a balhét.

Azt hiszed egyedi a jelenség?

Kb két héttel később egy vállalkozó által megvásárolt és felújított ingatlant néztem meg vásárlás előtt. A régi kazán helye látszott a garázs egyik falán, az új kazán a régi gázcsőből leágaztatott csővel már máshová került, oldalfali füstgázelvezetéssel (ami mellett közvetlenül ablak volt).

Itt is gyanús volt a dolog, rákérdeztünk. 

"A papirozás zajlik éppen, elcsúsztunk vele, majd utólag le lesz papirozva."

A papirozást megkaptuk egy műszaki leírás formájában, amiről hiányzott a gázszolgáltató pecsétje.

Harmadik esetben csak távszemlélője voltam a dolognak. A házkeresésben lévő férfi elment megnézni a kiszemelt ingatlanhoz, készitett pár képet, amiket elküldött nekem, hogy érdemes-e egyáltalán kimennem.

Az új kondenzációs gázkazán be volt kötve a régi turbós kazán alubélelt kéményébe...

-

A tanulság az, hogy senkinek nem hiszünk el semmit, csak a papiroknak. Régi fűtési rendszer esetén sokszor előfordul, hogy nincsenek meg a gáztervek, felesleges emiatt verni az asztalt, vagy gyanakodni.

Viszont ha a régi házban a kazán új(abb), akkor kell lennie papiroknak. Ha ilyen esetben nincsen, az minimum gyanús.

 

Több mint 20 éve nézek házakat vásárlás előtt leendő vásárlóknak, építész szemmel. 

A cél természetesen az, hogy minél kevesebb buktatóba fusson bele a vásárló, illetve ha már vannak ilyenek, legalább legyen tisztában ezek várható költségével, és időzítésével.

A bejegyzést kommentelni ITT LEHET.

---

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://komkel.blog.hu/api/trackback/id/tr9716732934
süti beállítások módosítása