Építőipari tanácsadás kicsit szabadszájúan, de nagyon érthetően

KömKel: minden, ami családi ház...

Eladó ház szemle: A hirdetésben MINDEN hazugság

2021. szeptember 11. - KömKel

Nagyon sokfelé járok az országban használt- és új házakat nézni vásárlás előtt, a havi 8000 km teljesen megszokott ami tekeredik az autómba. Mivel azonban ennek során van üzemanyagköltség, amortizáció és nem utolsó sorban telik az időm, értelemszerűen van költsége. Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen messzire hívnak és mennyire feleslegesen.

A fiatal párnak néztem már egy ingatlant korábban, ismertem az igényüket, határaikat. Mivel a tőlem való távolság közel 400 km (oda-vissza), azt javasoltam, hogy végezzünk előszűrést. Küldjék át a kinézett ingatlanok hirdetési linkjeit, átnézem, és megirom miket látok.

Természetesen csak a rendelkezésre álló képek és infók alapján tudok valamit is mondani, de legalább tudok esetleg instrukciókat adni, hogy egy helyszini szemle során miket fotózzanak még le, mit kérdezzenek meg, így másodjára-harmadjára már én is megyek velük, ha a rostán átmennek ezek az ingatlanok.

8 ingatlan hirdetését néztem át így, ebből kettőnél írtam azt, hogy érdemes lehetne megnézni.

Az egyik ígéretes jelölt a hirdetés alapján 2005-ben épült, a képeken a rendezetlen telken kivül egy teljesen jó állapotú épületnek tűnt.

Ezeket az észrevételeket írtam előzetesen:

- A garázs 5 méter hosszú, amibe egy mai középkategóriás autó sem fér be.
- A konyha-étkező rész elég sötét, bár látom, hogy raktak oda üvegtéglát
- Nem látszik a kazánház, nincs kép a padlástérről, és a nyílászárók minősége is kérdés.
- A terveken nincs falon hőszigetelés, ha ez így van, akkor nézni kell, nem-e penészednek, főleg a fal-mennyezet csatlakozásnál, ahol a betonkoszorú van.
- Kérdés a födém hőszigeteltsége is.

Elmentek megnézni, ezt a választ kaptam:

Tragédia, milyen állapotban volt a ház. A kert totálisan elhanyagolt, kerítés folytonosság hiányában szenved... Nincs leszigetelve, belül totális pára és penész mindenhol. Bejárati ajtó alig záródik. Mindenhol le volt peregve a vakolat függőleges repedések végig...

A hirdetésben felrakott képek 5 évvel ezelőtt készültek.

Volt még egy jelölt a korábbi listáról, ami ígéretesnek tűnt, nézzük mik szerepeltek az ingatlan hirdetési szövegében a teljesség igénye nélkül:

HA EGY GYÖNYÖRŰ CSALÁDI HÁZAT KERES, AKKOR MEGTALÁLTA! A KÖRNYÉK LEGSZEBB OTTHONA VÁLT ELADÓVÁ!

A CSALÁDI HÁZAT A JELENLEGI TULAJDONOSOK 2020. ŐSZÉN, KIVÁLÓ ÍZLÉSSEL ÚJÍTOTTÁK FEL, AZ INGATLAN FIATALOS, VILÁGOS, TAKAROS!

A házban egy nagy méretű, világos, amerikai konyhás nappali-étkező, 2 nagy hálószoba, hatalmas előtér, jó méretű, KÁDDAL ÉS ZUHANYKABINNAL IS felszerelt fürdőszoba és egy külön helyiségben lévő WC található.

A HÁZ BURKOLATAI JÓ MINŐSÉGŰEK, A BURKOLATOK CSERÉJE 2020. NOVEMBERÉBEN TÖRTÉNT.

 A ház lakóterülete 91,2 m2, a ház melletti melléképület 60,5 m2.

A tetőtér egy része, 38 m2-en beépíthető.

Én a hirdetés alapján ezeket az észrevételeket tettem itthon ülve, a számitógép mellől

- a belső szintlépcső két különböző magasságú fokból áll. Ez rohadtul balesetveszélyes, és messze van az "igényes felújitás"-tól
- nincs kép a vizesblokkról, gépészetről, tetőről
- fűtési rendszer maradt a régi, azt nem újitották fel
- épület anyaga?
- szinte biztos vagyok benne, hogy belülről gipszkartonozva vannak a falak

Időpontot egyeztettünk, elmentem megnézni.

1. A vízvezeték a vízóraaknától befelé maradt horganyzott csöves. Azaz belül felújítottak egy komplett házat, újjáépítették a vizesblokkokat, de benne hagyták a régi vezetéket időzített bombának.

2. A lábazati hőszigetelés XPS, ami pozitív. Viszont ha megnyomtam, az egész felület "huppogott", azaz nincs megfelelően rögzítve.

3. A nyílászárók bár műanyagok, (kétrétegű üvegezéssel, hidegperemmel) de látszott, hogy a homlokzatot utólag szigetelték, mert a párkány eltűnt a hőszigetelésben. A kávákra nem tudtak ráfordulni, nem volt hely a redőnylábak miatt, ezért viszont a kávák át tudnak hűlni (fokozott penészedés veszély)

ablakparkany.JPG

A hátsó homlokzatra rásütött a napfény, gyönyörűen kirajzolva a hőszigetelő táblákat, amik ráadásul fogasan voltak felrakva, dübelezésnek semmi jele.

hatsohomlokzat.JPG

A WC-be olyan ablakot tettek, ami pincébe való, ahol nincs igény a hőszigetelésre és légzárásra.

wc_ablak.JPG

4. A hátsó homlokzati falban volt több törés, ami arra utalt, hogy az épületet bővítették.

5. A kandalló részére beraktak utólag egy Schiedel kéményt. Ennek van súlya, új ház esetén a statikusok előírnak egy minimum 80x80x80-as betontuskót alá. Utólag pont emiatt nem szerencsés ilyet berakni, inkább preferáljuk a szerelt (fém) kéményt. Itt látszik egy 12-15 cm-es "placc", valószínűleg ennyi a teherelosztás alatta. A kondenzvíz természetesen nincs bekötve sehová...

kemeny.JPG

6. A tetőszerkezet kivülről jónak néz ki, új cserepes lemezzel burkolt, az eresz alá benézve látszik a tetőfólia is alatta. Cseppentőlemez nincs, de ne legyünk kukacosak.

A padlástérbe jutva (saját létra kellett itt is) jött pár meglepetés.

A tetőszerkezet piszkafákból van összerakva, tipikusan olyan tető, amin régebben pala fedés volt. A komplett tető cserére szorul, kb 120 m2 tetőfelülettel számolva ez 4M Ft (ha kidobjuk a meglévő cserepes lemezt is). Bármilyen hülyén hangzik, ez volt a kisebbik probléma.

A padláson látszott, hogy volt egy régebbi épületrész, ami még fafödémes, kb 50 cm-el volt lejjebb, mint a többi rész. A bővítés során sikerült a kőművesnek a téglákat VIZSZINTES lyukakkal beépíteni, ez adja körben az épület magasítását, erre van ráterhelve a betongerendás födém. A koszorú körben egy 15 cm magas betoncsík csupán.

terdfal.JPG

Beépíthető tetőtér, mi?

Ilyen apróságokról nem beszélek már, hogy a fafödém hőszigetelése le van fojtva a deszka alatt nejlonfóliával...

7. A régi épületrész belülről gipszkartonozva van (mit is írtam előzetesen?), kopogott szépen az egész fal. 

Az "új" részeken vakolt falakkal találkoztunk, cserébe viszont a nedvességmérő akadt ki, komoly alulról történő nedvesedést jelezve több helyen is. Magyarul nincs vízszigetelés a falak alatt.

nedvesfal.JPG

8. A burkolatoknál szintén magas nedvességtartalmat mértem, azaz a felújításnál maximum egy réteg aljzatbeton lett lerakva, se víz-, se hőszigetelés. A házban található összevissza pár centis szintkülönbségek is erre utalnak egyébként. Külön dicséret jár a nappaliból konyhába vezető szintkülönbségért, ahol a 29 cm szintkülönbséget sikerült egy lépcsőfokkal tompitani 12 és 17 cm osztásban.

lam_park_nedvesseg.JPG

9. A fűtési rendszerre azt írtam, hogy régi. Tévedtem. Új. Csak éppen olyan műanyag rendszerből összerakva, ami nem szereti a magas hőmérsékletű vizet tartósan, mivel felkeményedik az anyaga (törékennyé válik). Ilyen csővel maximum padlófűtéshez/mennyezetfűtéshez a gerincet viszik, nem pedig radiátoros fűtéshez az összes vezetékelést.

Az tévesztett meg, hogy a hirdetési fotókon a csövezés ténye látszódott csak és az, hogy ez nem rézcső, nem is ötrétegű.

---

A fiatal pár most telket nézeget, építkezni fognak. Mert ami a használt ingatlanpiacon van, az katasztrófa...

Van még a tarsolyban egy hasonló kamus hirdetéses, felújított ingatlan (nem velük történt), nemsokára arra is sort kerítünk.

Rengeteg levelet kapok, hogy nézzek már rá a hirdetésre, mondjam el a véleményemet.

- amint látható, nem vagyok orákulum, és a hirdetésekben a kényes részeket elhallgatják mindig. Nem tudok felelősséget vállalni ezekért a táv-háznézésekért, ezt le is írom mindig

- az idő pénz. Nagyon szívesen segítek mindenkinek, de nem fogok tudni napi több órát hirdetéseket böngészve a gép előtt ülni. 10-15 perc átnézni egy ilyen hirdetést és megírni a véleményemet.

Ezért pénzt kérni pofátlanságnak érzem, de nem vagyok hajlandó napi 1 óránál többet ilyesmivel időt tölteni, pláne, amikor valaki átküld egy 20 ingatlanhirdetést tartalmazó mailt, tök ismeretlenül.

Akinek már néztem házat, teljesen természetes, hogy segitek a hirdetések átnézésével, mert ott tudom, hogy van szándék a keresgélésre aktívan, és "ismerjük" már egymást.

A bejegyzést kommentelni ITT lehet. 

A bejegyzés trackback címe:

https://komkel.blog.hu/api/trackback/id/tr5916685872
süti beállítások módosítása