Építőipari tanácsadás kicsit szabadszájúan, de nagyon érthetően

KömKel: minden, ami családi ház...

Új építésű ház szemle: A hetvenmilliós szar

2021. augusztus 02. - KömKel

"...azért keresem, mert szeretnék venni egy újépítésű házat és szeretném megvizsgáltatni szakemberrel, hogy valóban a megfelelő minőségű anyagok kerültek-e beépítésre."

"A megfelelő minőségű anyagokat nem tudom ellenőrizni, csupán szemrevételezés és műszeres vizsgálat során próbálom ellenőrizni, hogy az épület a tervek szerint épült-e, valamint az esetleges hibákra felhívom a figyelmet."

"Részemről ezek rendben vannak. Csatolom a házról elérhető információkat. Kérem, fussa át az adatokat, és ha esetleg már ebből látszik, hogy semmi értelme ennyi pénzért ezt a házat megvenni, akkor kérem szíveskedjen jelezni. Kérem, jelezze előre ennek a költségét is. Ha érdemes a helyszínen is megnézni, akkor legyen kedves egy mielőbbi időpontot javasolni."

Amit kaptam:

- energetikai tanúsítvány, benne képekkel és rétegrendekkel. 

- egy oldalas műszaki tartalmat

- bejelentési dokumentáció építész műszaki leírását

- alaprajzot

"Észrevételeim:

1. Az erkélyajtó gyakorlatilag kb 60-62 cm nyílófelületű, tehát kvázi használhatatlan.
2. A garázs 560 cm hosszú, egy rendes autó mellé semmi nem fog beférni.
3. 3 rtg üvegezésű nyílászáróból nem szabad 120 cm szélességet gyártani egyszárnyúban, mert túl nagy az ablakszárny súlya, állandóan el fog állítódni.
4. 100e ft-os bejárati ajtó rendkivül alacsony minőségben van csak.
5. A padlóba kiirt 6 cm hőszigetelés nagyon kevés, a jogszabályi minimum is 10 cm.
6. A tanúsitványban szereplő képeken az ellenlécek és tetőlécek nincsenek kezelve, a tetőszerkezet kérdéses.
Nincsen cseppentőlemez az eresznél.
Számomra max közepes minőségűnek tűnik ennyi alapján."
Elmentünk, megnéztük. Szerencsére az eladó/kivitelező nem tudott jönni, mert csúnya vége lett volna...

Kivülről az épület ugyanabban az állapotban volt, mint a 2 hónappal korábbi energetikai tanúsitványban szereplő képeken. Kívülről a homlokzati hőszigetelés fent, de a szinezés hiányzik. A tető lefóliázva, tetőléc, ellenléc, de a cserép hiányzik. Tereprendezés és térkövezés elkezdve.
Ami egyből feltűnt, hogy a "földig" érő homlokzati nyílászáróknál (és bejárati ajtónál) nincs alsó toktoldó, a belső aljzatbeton van kilógatva, masszív hőhidként.
screenshot_20210802-210324_drive.jpg
screenshot_20210802-210700_drive.jpg
Az ablakoknál nem volt körben sem XPS kávaszigetelés, sem pedig toktoldó a beforduló hőszigetelésnek. Oldalt és felül ráfordultak ugyan 2 cm XPS-el, rátakarva a tokra, de alul semmi, kilátszott a párkányfogadó és a homlokzati vázkerámia tégla. Ha ide nem vékony lemezpárkány kerül, akkor nem lesz helye még 2 cm XPS-nek sem, azaz a párkány alatt ezeken az üregeken keresztül szépen áthűl a fal.
screenshot_20210802-210407_drive.jpg
Már ennyitől is égnek fordítottam a tekintetemet és megpillantottam az ereszt. Se cseppentőlemez, se beszellőzési lehetőség, az ellenléc és tetőléc pedig kezeletlen, az ereszlambéria 10 mm-es vacak.
screenshot_20210802-210531_drive.jpg
Bár az ereszcsatorna még sehol sem volt fent, a megkezdett tereprendezés miatt berakták már most a talajba a lefolyók elvezetési lehetőségét, ami egyenesen egy szikkasztóba vezetett. Ami gyakorlatilag egy földbe ásott gödör, telebszva kulékaviccsal, geotextilnek semmi nyoma.
screenshot_20210802-210620_drive.jpg
Bementünk az épületbe.
Az a látvány fogadott, ami mostanában sajnos nagyon is általános kivitelezési megoldás: belső vakolat helyett mindenhol ragasztott gipszkarton burkolat.
screenshot_20210802-210805_drive.jpg
screenshot_20210802-210936_drive.jpg
Erről van egy elég alapos cikkem, hőkamerás képekkel illusztrálva, hogy mi is a gond ezzel a megoldással.
A hőkamerával itt is látszottak a ragasztópogácsák mindenhol, közöttük pedig az összefüggő légrés.
screenshot_20210802-221504_drive.jpg
Tökéletesen látszott, hogy sem a villanyvezeték, sem pedig a víz-, fűtés-, vagy szennyvízvezetékek hornyai nem kerültek kivakolásra, a csövek szó szerint lötyögtek a gipszkarton mögött. (lásd itt)
A padlásteret nem lehetett megközelíteni, mivel a "gipszkartonosok még nem vágtak lyukat az ajtónak". Nah, persze...
Kiballagtam az autóhoz a létrámért és kivülről felmásztam a tetőgerincig, ahol félrehúzva a tetőfóliát lekukkantottam.
A tető faszerkezete a várakozásaimmal ellentétben kezelve került beépítésre.
Ám az álmennyezetnél tátva maradt a szám.
screenshot_20210802-211055_drive.jpg
Nincs semmiféle párazáró fólia.
A gipszkarton profilváza egyszeres, ám nincsenek direktfüggesztők vagy egyebek, a fém profilt felfúrták a fafödém gerendához fixre.
Az épület tele van kivitelezési hibákkal és olyan gócpontokkal, amik állandó problémaforrást biztosítanak annak, aki megveszi és beköltözik. Gyakorlatilag a teljes belső gipszkartonozást le kellene bontani, újravakolni mindent és új, rendes álmennyezetet készíteni. A tető, a szikkasztó, a nyílászárók hőhidassága csak hab a tortán...
A kivitelezőt "ismerem" egyébként, ez volt az ötödik épülete, amit megnéztem vásárlás előtt. Egyiket sem javasoltam megvételre, nem véletlenül.
A vevőjelölttel és az ingatlanossal elgurultunk egy pár utcával arrébb megnézni egy szintén új építésű házat. Átnéztem, odajött a kivitelező közben, aki nem azonos a fentivel. Felhívtam pár hibára a figyelmet, ezeket írásban is elküldtem később, hogy számonkérhető legyen. A kivitelező kicsit vitatkozott, "így szoktuk"-ozott, de összességében konstruktívan állt a dolgokhoz, így az az épület megvételre került. De ez egy másik történet...

Több mint 20 éve nézek házakat vásárlás előtt leendő vásárlóknak, építész szemmel.

A cél természetesen az, hogy minél kevesebb buktatóba fusson bele a vásárló, illetve ha már vannak ilyenek, legalább legyen tisztában ezek várható költségével, és időzítésével.

A bejegyzést kommentelni ITT lehet. 

---

A bejegyzés trackback címe:

https://komkel.blog.hu/api/trackback/id/tr10016647420
süti beállítások módosítása