Építőipari tanácsadás kicsit szabadszájúan, de nagyon érthetően

KömKel: minden, ami családi ház...

2021, az építőipari kóklerek éve

2020. december 31. - KömKel

Nagyon sokan várják már, hogy ez a koronavírussal, lezárásokkal, korlátozásokkal terhelt év elmúljon, kezdetét vegye valami új.

Rengeteg új jogszabály és kedvezmény vár az építkezőkre. Kaphatnak sok-sok milliót családalapítási támogatásként (csok, kedvezményes hitelek, babaváró, illeték és adókedvezmények), visszatér az 5% áfa vagy 5 milliós visszatérítés, a használt házasok pedig 3 millió forintig kaphatnak támogatást felújításra.

Mindez szép és jó, de...

Az 5% ÁFÁ-zás visszatérő elem, korábbi években igénybe lehetett venni. A hatása elképesztő volt. A bevezetésének első két évében 30-40%os anyagár emelkedést hozott, a munkadíjakat is jelentősen megemelte.

Utóbbi esetében volt honnan drágulni, mert a 2008-as válság nálunk 2012 körül kezdte éreztetni a hatását családi házas szinten, béka segge alá nyomva a munkadíjakat.

Viszont az, hogy egy 110 m2-es háznál amíg födém alá került az épület, az építőanyag 1.5 milliót dráguljon, teljesen nonszensz... Saját tervezési munkám, egyik általam jól ismert kivitelező csinálta, a megrendelő szerezte be az anyagot, én tervezői művezetés keretében sokszor voltam ott. Tehát nem légből kapott, nem lett átverve a megrendelő.

Az építkezés március végén kezdődött, az ács augusztusban kezdett. 4 hónap alatt laza 30% drágulás az anyagárban.

A kivitelező becsületes, esze ágában sem volt a korábban tételes költségvetési kiírásban megadott munkadíjakon emelni menet közben, nála még az adott szó és megállapodás számít. Sajnos több helyen nem ezt tapasztaltam, a kivitelezők egy része pofátlanul árat emelt menet közben, vagy pedig egyszerűen levonult, mert máshol többet tudott elkérni ugyanazért a munkáért.

Saját szememmel/fülemmel tapasztaltam, hogy megállt az egyik ház előtt egy fekete SUV, kipattant belőle a tréningruhás vállalkozó és megkérdezte a melósokat, hogy mennyiért dolgoznak, majd erre ráigért napi 5000 ft-ot. Azonnal lehet kezdeni, ott az utca végén.

A vállalkozóval álltunk a födémen, és nem hittünk a fülünknek. Pofátlanul, ott a munkaadó előtt csábítja el a melósokat. A melósok kiröhögték a fazont, mert tudták, hogy 2-3 hét múlva már nem lenne munkájuk, amikor ott befejeződik az az épület és addig is végig boritékban lenne a pénz, feketén foglalkoztatva.

Viszont sok vállallkozótól csábították el a melósokat ezzel a módszerrel, egyik napról a másikra apadt el a létszám, kerültek veszélybe a bevállalt határidős munkák.

Mindenki kénytelen volt munkabért is emelni, amit viszont már a következő munkánál megjelenítettek a vállalási árban is.

Amikor kifutott az 5% áfa, kicsit lenyugodott a piac. Kis idő múlva beütött a koronavírus, elvitte a 2020 jó részét.

Jövőre viszont nem csak az 5% áfázás jön vissza, ott lesz mellette a lakásfelújítási támogatás is. Ezek egyenként is képesek megborítani az építőipart, lekötve a kapacitások 110%át.

Elképesztő mennyiségű kókler munkát látok mindenhol, totálisan leszarva minden előírást, időjárási körülményt, sokszor a terveket is.

Pattogsz miatta? A vállalkozó megvonja a vállát, és elmegy máshová dolgozni, ahol nem basztatják a "hülye előírások miatt". Azaz mindig találnak olyanokat, akiknek a "jólvanazúgy" megfelel.

Ne hidd, hogy megrendelőként nyeregbe leszel. Az 2019-20ban volt lehetséges, ahol bár kevés volt a szakember, de a munkamennyiség is tervezhető volt, tehát a pénzedért jó eséllyel rendes munkát kaptál.

Jövőre, sőt az elkövetkező 5 évben nem így lesz.

Lemész kutyába, hogy találj vállalkozót, aki hajlandó dolgozni a házadon. Lejjebb fogod engedni az igényszintedet, csak valahogy be legyen fejezve, legyen vége a rémálomnak.

Ha nem így teszel, ott fogsz állni egy félkész rom közepén, mint egy kiskakas a szemétdombon, és hiába kukorékolsz... Legfeljebb felhívod a rókák figyelmét arra, hogy nálad van még a gyémánt félkrajcárból.

Szerződés? Viccelsz? A bíróságok 3-4 év alatt nem hoznak döntést, megy a pénzed ügyvédre, szakértői díjakra, a végére pedig az időközben bedöntött cég eltűnik, felszámolják.

Akkor mégis mit tanácsolok?

Meg kell várni azokat a szakikat, akik ténylegesen jó munkát végeznek. Meg kell őket fizetni, de ami fájóbb, ki kell várni.

Minap egyik facebookos építkezős csoportban belefutottam egy kivitelezőt kereső bejegyzésbe. A kommentek között megakadt a szemem egy "Teljeskörű tervezést és kivitelezést vállalok, hívjon fel." -en. Egy volt a sok közül.

Csak éppen ez a srác tavasszal még segédmunkát keresett, bármit elvállalt. Beszéltem is vele, mert ugyanazon a településen lakunk és az első covid-lezárás idején teraszt bővítettem, kellett a segítség. Akkor elmondta, hogy 8 általános végzettsége van, segédmunkákból él. Végül baráti segítséggel megoldottam a teraszt, de a srácra ráismertem. Most építőipari vállalkozó. 

Csodás karrier ez a COVID ideje alatt, nem?

Az ilyenek, és a tréningruhás BMW-sek fognak nálad is dolgozni, ha leszel olyan hülye, hogy hagyod magad. Márpedig hagyni fogod, mert az állami milliók rendkivül csábítóak.

BUÉK!

Shattering Results

A bejegyzést kommentelni ITT lehet. 

---

A bejegyzés trackback címe:

https://komkel.blog.hu/api/trackback/id/tr616366030
süti beállítások módosítása