Építőipari tanácsadás kicsit szabadszájúan, de nagyon érthetően

KömKel: minden, ami családi ház...

Új építésű ház szemle: Tollas a hátam?

2020. szeptember 15. - KömKel

Általam legjobban utált dolog, amikor hülyének néznek. Az hagyján, ha a laikus vásárlójelölteknek lökik a rizsát, de engem hagyjanak ki ebből. Nem tartozom beszámolóval az eladók felé és ritkán bonyolódok vitába velük. Itt sajnos elég keményen sikerült konfrontálódni.

”A lányomnak építettük, csak ő úgy döntött, hogy mégsem költözik ide. Higyje el, minden úgy van építve, hogy neki szántuk...”

A szóban forgó épület egy ikerház-fél, a telek hátsó részén, oldalhatáros beépítéssel, azaz a telekhatártól 1 méterre.

Jelen volt az eladó idősebb házaspár, a vevőjelölt fiatal pár és befutott a magát épület műszaki ellenőrének mondott férfi.

Körbenéztem, az épület szinte teljesen készen volt, belül még burkolni kellett, valamint a belső nyílászárókat berakni.

Az összkép nem volt negatív, de azért akadt kifogásolnivalóm.

A burkolásra váró esztrichbetonba sehová nem raktak dilatációt, még a helyiségek között sem (az ajtóknál). Márpedig padlófűtés van mindenhol...

El kell kérni egy felfűtési jegyzőkönyvet, ami a burkoló számára igazolja, hogy ez megtörtént, tehát a leragasztott padlóburkolat alatt nem keletkeznek (újabb) repedések. Vagy pedig mindenhová feszültségmentesítő lemez kell, 3500 ft/m2 anyagáron.

20200914_195408.jpg

A válaszfalaknál sehol sem látszott a két soronkénti huzalozás.

A tetőn Terrán betoncserép volt, hullámos profillal, egy szem szellőzőcserép nélkül. Az egész ikerházon volt kb 400 m2 tetőfelület, a standard alapcserepeken kivül csupán kúpcserepekkel.

A ”műszaki ellenőr” és az eladók szerint már nem kell szellőzőcserepet rakni, gyártói előírás.

Hmm... akkor valószínűleg rosszul terveztem meg az elmúlt 22 évben az összes házamat, hiába frissítem évente a gyári katalógusokat, ez elkerülte a figyelmemet...

Kértem a szellőzőcserepek pótlását. Macerás utólag, de megoldható.

A padlásra feljutva elkapott a röhögés (kínomban).

Az épület fafödémes, gerendák között hőszigeteléssel, alatta gipszkarton álmennyezettel.

A helyes rétegrend az alábbi lenne (felülről lefelé):

- hőszigetelés minimum 5 cm

- fa födémgerendák, közötte 15 cm hőszigetelés

- Z-alakú drótozás

- párazáró fólia

- gipszkarton profilváz

- gipszkarton (tűzgátló)

Van, mikor a párazáró fóliát a gipszkarton és profilváz közé rakják, ami nem jó megoldás, hiába általánosan elterjedt.

20200914_210314.jpg

Itt felrakták a gipszkarton álmennyezetet a profilvázzal és akkor jutott eszükbe, hogy kimaradt a fólia. Fogták, behajtogatták/bevagdosták a gerendák közé. Ami természetesen így nem ér semmit.

Mutatom a fotót a telefonon a vevőjelölteknek, magyarázom miért nem jó. A műszaki ellenőr szerint van párazáró fólia, neki ne magyarázzak. Mutatom neki is a fotót.

”Jah, én nem voltam fent a padláson...” - jött a reakció.

Erre a hibára a teljes álmennyezet lebontása lenne a tökéletes megoldás.

Viszont van rá két javítási lehetőség:

1. A gerendák közül kiszedni a hőszigetelést, a gerendák tetejére rakni telibe a párazáró fóliát, és a tetejére mehet vissza a gyapot (felvastagítva), ügyelve a koszorúnál a hőhidakra.

2. Hagyni az egészet így, csupán ráboritani 2x10 cm gyapotot a jelenlegi állapotra

A legnagyobb problémát a hőszivattyú kültéri egységének pozíciója jelentette. Ugyanis berakták az 1 méteres oldalkertbe, a szomszéd felé forditva, ahol egy ház építése volt folyamatban.

A kültéri egységen lévő cimke alapján 75 dB a hangja ennek, ami a szomszéd házától 4 méterre fog búgni. Nincs lehetőség zsalukő kerítésszakasz építésére (zajcsillapítás), mert kell a hely a gépnek a levegőáramoltatásra.

20200914_210710.jpg

Nekem volt már több ilyen esetem, ahol a kültéri egységet kellett arrébb rakatni a zaj miatt. Vannak ugyanis a szomszédnak is jogai, egy zajkimérési jegyzőkönyv birtokában simán érvényt tud szerezni ennek. A kültéri egység áthelyezése macerás, mivel a feltöltött gáz-klíma rendszert meg kell bontani, stb. 3-400.000 ft is lehet ennek az áttelepítése.

Ennek hallatán aztán eldurrant az eladó agya és emelt hangon lettem lehülyézve. Karöltve a műszaki ellenőrrel fennhangon bizonygatták, hogy minden házuknál így csinálták meg és sehol nem volt ebből gond.

Vitatkoztunk még 10 percig, de csak hajtogatták a magukét, az érveim lepattantak róluk.

Végső szavuk az lett, hogy szemben építenek idén egy másik ikerházat, ha probléma lesz vele, akkor ott megtalálhatóak.

Gondolom azt is a lányának építi majd...

 

Több mint 20 éve nézek házakat vásárlás előtt leendő vásárlóknak, építész szemmel.

A cél természetesen az, hogy minél kevesebb buktatóba fusson bele a vásárló, illetve ha már vannak ilyenek, legalább legyen tisztában ezek várható költségével, és időzítésével.

---

A bejegyzés trackback címe:

https://komkel.blog.hu/api/trackback/id/tr5716201192

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása