Építőipari tanácsadás kicsit szabadszájúan, de nagyon érthetően

Eladó ház szemle: Visszasírjuk a kéményseprőket?

2019. december 10. - KömKel

Amikor ingatlant nézek, egyik kardinális dolog mindig a kémények állapota, béleltsége, használhatósága.

Pár éve minden évben kopogtatott a kéményseprő, és kéményellenőrzés mottóval lehúzta az állampolgárokat kéményenként párezer forintra. Írtam erről korábban, panaszkodva, hogy a pénzünkért kaptunk egy fecnit, aminek az alján az szerepelt, hogy felelősséget nem vállalnak a kéményseprésért. Akkor minek is fizetünk?

Jött a rezsicsökkentés. Az átlagember számára a kéményseprők évenkénti ellenőrzése megszűnt, cserébe azon ingatlanokon, ahol vállalkozás működik, a sokszorosát kérik. (támogatjuk a magyar vállalkozásokat, mi?)

A rezsicsökkentés miatt tönkrementek a kéményseprő-cégek, a Katasztrófavédelem vette át a feladatokat, és próbálja végezni.

Személy szerint sokszor lehúzásnak éreztem az egészet, viszont az elmúlt években ennek a kéményseprésnek a hiányát igen erősen érezni lehet.

Sosem hittem volna, hogy visszasírom a komoly(abb), rendszeres kéményseprést.

Az elmúlt hónapok termése:

1. Kis családi ház, örökségként árulva

Konvektorok bekötve a béleletlen kéménybe, volt olyan, ahol két konvektor is ugyanoda. Életveszélyes.

2. Családi ház, két gyererk-két felnőtt lakja

A sima 14x14-es lyukméretű kéménybe a pinceszinten bekötve egy 35 kW-os vegyestüzelésű kazán. A ház pince+földszint+tetőteres. tehát a kémény 10 méteres. Jah, és pluszban a földszinti nappaliban még egy kandalló is rá volt kötve ugyanide.

A másik kéménynél a pincében egy turbós kazán volt bekötve, a bekötő idomok illesztéseinél fél centis résekkel. A turbós kazán ebből a légtérből szívta az égéshez a levegőt, azonban minden ablak zárva, légtömören.

A hölgy mutatott egy 2017 novemberi kéményseprői papírt.

Aminek az alján a megjegyzésben szerepelt, hogy mindkét füstgáz elvezetés megoldás életveszélyes, azonnali javítást írtak elő. Két éve... további ellenőrzés hiányában ebbe beleszartak, és kockáztatták a saját családjuk életét.

3. 10 évvel ezelőtt épített családi ház

Az építési vállalkozó saját magának építette az ingatlant, majd nemrég értékesítette. Én már a vétel után jóval kerültem a képbe, mint tanácsadó. Mert igen durva dolgok kerültek napvilágra...

Ez egy kandalló kémény:

kandallo_kemeny.jpg

Igen, az ott sima zsalukő. Amikor ez az épület épült, már csak minősített elemekből épült kéményt lehetett építeni, azaz a Leier/Schiedel rendszerű kéményeket.

Ez a gázkémény légbevezetője:

gazkemeny.jpg

Ez pedig a gázkémény a tetőn:

gazkemeny3.jpg

Nézzük meg ezt közelebbről, amikor fú' a szél:

gazkemeny4.gif

A felmerült kérdéseim:

- hogyan vette át ezeket kéményseprő?

- ki állította ki a használatbavételi engedélyhez a papirokat?

- éveken keresztül hogyan lett elsikálva az évenkénti kéményseprés?

---

Bár látszólag tényleg bosszantó volt a kéményseprők évenkénti "zaklatása", és még én is így gondoltam. Pár év ellenőrzés hiányában azonban a fentiekhez hasonló dolgokat szült, és egyre több ilyet látok.

Manapság használatbavételi engedélyhez, vagy új kazán kiépítése esetén van szükség a kémények átvételére, de utána nincs ellenőrzés.

Sokszor mondtam már, hogy egyszerűen nem vagyunk elég felelősségtudatosak ahhoz, hogy ilyesmikben a döntést csak ránk, magánszemélyekre bízzák. Szükség van hatósági zaklatókra, a saját érdekünkben.

Több mint 20 éve nézek házakat vásárlás előtt leendő vásárlóknak, építész szemmel.

A cél természetesen az, hogy minél kevesebb buktatóba fusson bele a vásárló, illetve ha már vannak ilyenek, legalább legyen tisztában ezek várható költségével, és időzítésével.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://komkel.blog.hu/api/trackback/id/tr1915346898

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.