Építőipari tanácsadás kicsit szabadszájúan, de nagyon érthetően

KömKel: minden, ami családi ház...

Eladó ház szemle: Három a magyar igazság...

2019. október 11. - KömKel

Balaton déli partjára hívtak, egyszerre rögtön három ingatlan megtekintésére. Nagyobb távolság esetén szoktam javasolni ezt a megoldást, mert anyagilag jobb, ha egy kiszállás költsége oszlik el több ingatlanra.

1. ház

Szokás szerint a külsővel kezdtem, a lábazat felett végig el volt színeződve a kőporos vakolat, ami a fali vízszigetelés hiányára utalt. Az épület több részből állt, ezek közül a leghátsó gyakorlatilag életveszélyes, azonnali bontást kíván. 

20190928_100933.jpg

Az elbontandó épületrész előtti szakasz melléképület szintén, alatta szép borospincével. A pincével semmi gond nem volt, a felette lévő épület fa födémszerkezete megerősítést igényel, de az nem olyan vészes. 

20190928_101635.jpg

A lakóépület tetőszerkezete ép, cserepezés még jópár évet kibír bárminemű hozzányúlás nélkül. A padláson sok volt az élő darázsfészek, ezt ártalmatlanítani kell minél előbb.

Az épületen belül hőszigeteletlen padlót, felújításra való belsőt találtunk, különösebb problémával nem találkoztam. Azaz... az épület egy részében a fal felázása komolyabb volt, a vakolat is levált. A megoldást az ablakon kinézve találtam meg, a szomszédban épített fedett-nyitott gépkocsitároló formájában.

Amint a képen látható, a szomszéd a házfal felé lejtetve odarakott egy komolyabb méretű gépkocsi beállót, ráadásul ereszcsatorna nélkül, így az esővíz koncentráltan a házfal tövébe folyik.

Ez a beálló teljesen szabálytalan helyen van, a telek ezen oldalára tilos bármi épületet elhelyezni, ez az oldalkert. Mivel a gépkocsibeálló nem 10 évnél régebben épült, az írásos bejelentés nyomán az építési hatóság köteles elrendelni a bontását. De mondjuk a jószomszédi viszony végett elég lenne, ha egy ereszcsatornát rakna a tető végére, és elvezetné onnan az esővizet...

Összességében nem volt rossz az épület, bár huzamosabb tartózkodásra erősen tolni kell bele a milliókat, hogy korszerű és energiatakarékos(abb) épület legyen belőle. Valamint a hátsó melléképület bontását sürgősen el kell végezni.

2. ház

Rendezett telek, az előző vadregényeshez képest talán túl csupasz is. A ház belülről felújított, tetőszerkezete, és a cserepezés szintén.

De akkor mit keres az épület sarkához odatámasztott hullámpala?

20190928_111129.jpg

Ha ilyennel találkozom, azonnal megszólal a vészcsengő: ezek valamit takarni akarnak!

Hát persze... a hullámpalával takart fal másik oldalán alig láthatóan, de el volt színeződve a tapétázott fal, a nedvességmérő ki is akadt. A hullámpala mögé nézve látszott, hogy le is van ázva a külső vakolat is.

20190928_111123.jpg

Mivel a tetőt és ereszt nemrég újították fel, a "lebukás" után kiderült, hogy egy jó ideig odafolyt az esővíz az ereszcsatorna nem megfelelő lejtése és kirohadása végett. Jó ötletnek tűnt eltakarni...

A ház fűtése kéményes konvektorokkal történt, ám a padláson járva megnéztem a kéményeket, egyik kémény nem volt bélelve, ráadásul ebbe a kéménybe két darab konvektor is bele lett kötve. Szabálytalan is, életveszélyes is.

A tető felújításánál a tetőfóliát nem vitték ki az ereszhez egy cseppentőlemezzel, hanem az alsó sor cserépnél otthagyták lógni. Azaz ha a téli pára lecsapódik a cserép alján, az az ereszdobozolásra csorog rá, pár év alatt tönkretéve a lambériát.

Nem tetszett. Se nekem, se a megbízóimnak. Túl steril az egész, kicsi is, drága is.

3. ház

Itt aztán volt minden, mint a búcsúban...

Rendkívül vadregényes telken egy sokszor és sokféleképpen toldott ház fogadott minket, olyan labirintusrendszerrel, hogy alig találtam ki belőle. Sok helyiségnek nem volt egyáltalán ablaka, mindenhol lambéria, tapéta, és kőkemény dohányfüstszag a falakba ivódva.

A villanyóránál látszott, hogy alu vezetékek (is) vannak.

20190928_112952.jpg

A fal alatti vízszigetelést néhol a berakott mintás PVC jelentette, néhol sima fekete fólia. Gépészeti rendszere elavult, tetőszerkezete felújítandó. Rengeteg rejtett hibája lehet a háznak azok alapján, amit láttam, és a tulajdonos idős bácsi büszkén mesélte, mennyi mindent ő csinált meg/újitott fel a házon.

20190928_113026.jpg

De legalább szép borospincéje volt.

20190928_114208.jpg

---

A harmadikat a sok buktató és túlárazás miatt elvetettük. A második nem nyerte el a szimpátiáját a megbízóimnak, így bár arra kellett volna a legkevesebbet költeni, ez is kiesett.

Az első ingatlan volt egyébként a favoritjuk már előttem is, és mivel nem huzamos tartózkodásra szánták, a korszerűsítésre fordítandó milliók is maradhatnak egyelőre a párnacihában. A bontást, darázsirtást, melléképület födém megerősítést és a szomszéd megpuhítását meg kell csinálni, de azon kívül az összes többi csak komfortnövelő és energiatakarékossági beruházás lenne, amik viszont nyaralóként/hétvégi házként ráérnek.

Több mint 20 éve nézek házakat vásárlás előtt leendő vásárlóknak, építész szemmel.

A cél természetesen az, hogy minél kevesebb buktatóba fusson bele a vásárló, illetve ha már vannak ilyenek, legalább legyen tisztában ezek várható költségével, és időzítésével.

A bejegyzés trackback címe:

https://komkel.blog.hu/api/trackback/id/tr315216788

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása