Építőipari tanácsadás kicsit szabadszájúan, de nagyon érthetően

KömKel: minden, ami családi ház...

Ingatlanvásárlás előtti tanácsadás: dombház

2018. július 08. - KömKel

Egy fiatal pár évekkel korábban már keresett családi házat megvételre, több ingatlant megnéztem nekik építészi szemmel, és mindegyiknél sikerült olyan kardinális hibákat találni, amik miatt abszolút kiesett a képből az épület, vagy nem sikerült annyival lejjebb alkudni az eladási árat, hogy a becsült javítási költségekkel együtt megérje megvenni. Pár évre gyerekproject miatt elhalt a dolog, a napokban azonban újra jelentkeztek.

Ezúttal egy dombházzal.

Az átküldött dokumentáció számomra már sokat sejtető volt. A metszeteken levő rétegrendek előrevetítették, hogy a dombház fogalmát csak megközelítőleg sikerült elcsípni, műszakilag nem igazán... de ne rohanjunk előre.

Az ingatlan gyönyörű helyen fekszik, pazar kilátással. Mellette erdő, fák, bokrok, zöld mindenhol. Abszolút ideális egy kisgyerekes család részére, akik szeretik a természetet.

A szemlét a "tetőn" kezdtük, ahol kb 30 cm földtakarással egy zöldtető kapott helyet, a lakószobák felülvilágító-szellőzőkupoláival.

bevilagito.jpg

 

bevilagito2.jpg

ööö...

Oké, erre azért nem számítottam. A lapostető bevilágítóablakait felhajtott vízszigeteléssel kell(ene) ellátni, és persze hőszigetelő üvegezéssel. Ehelyett van egy polikarbonát, oldalt lambéria és fa szerkezet, ami érintkezik a talajjal. A szellőzését a helyiségnek a kupola tetejére rakott bádog-kúp és polikarbonát közötti rés hivatott betölteni.

A gyári megoldás például:

Képtalálat a következőre: „bevilágitó kupola”

Képtalálat a következőre: „bevilágitó kupola”

A gyári megoldás darabja minimum fél millió, amelyik nyitható is, még több, plusz munkadíj. 5 db van belőle ezen az épületen...

A fenti képen látszik egy falazott kémény, ami szerencsére bélelve van. Viszont a téglán a vízszigetelés a talajszint felett 5 cm-ig van felhajtva.

Az épületszéleken a felhajtott vízszigetelést csak egy vékony réteg geotextil védi az UV-tól, és egyáltalán a talajtól. Ez a geotextil már erodálódott, sok helyen már csak a csupasz lemez látszódik, amit az időjárás nem kímél.

attika.jpg

A tulajdonos elmondása alapján házilag épült az épület, de büszkén kijelentette, hogy mindenhol 2 réteg bitumenes nehézlemez szigetelés van. 

Mi ezzel a baj?

A falakon függőlegesen csak modifikált bitumenes lemez alkalmazható, annak van meg az a képessége, hogy függőleges önhordásra és szigetelésre képes legyen (leegyszerűsitve). Ennek az ára duplája a sima nehézlemezének.

A födémre a hőszigetelést (10 cm) és lejtésadó réteget követően felkerült a 2 réteg bitumenes lemez, egy gyökérálló fólia, geotextil, kavics, föld. A vízszigetelésnek önmagában kellene gyökérállónak lennie, azaz pár év múlva várhatóan a sima nehézlemez szigeteléssel is probléma lesz, különösen a felhajtott, talajon kivüli részeknél.

A "lakóépület" mellett a tulajdonos elkezdett építeni egy szintén domboldalba vájt tárolót. Pincefalazóból, tehát a földnyomásnak abszolút nem ellenálló falazattal, merevitőpillérek nélkül. Nincs szerelőbeton, csak az alapozás, amire rárakott sima nejlon fekete fóliát a falak alá, és onnan indult a falazat. Szerencsére nincs befejezve, így kb 8 m3-es konténerbe belefér majd az egész... Mindenesetre sokat előrevetített az első 5 perc az ingatlanon körbenézve.

Bementünk.

Takaros lakórész, normálisan berendezve. Tisztaság mindenhol, levendulaillat. 

A falakon MINDENHOL lambéria burkolat, a mennyezet nagy részén szintén, ahol nem, ott nádszövet. Magyarul ha fenntartásaim lennének afelől, hogy beázik-e valahol az épület a szigetelés miatt, nem látszódna semmi.

Aztán pár helyen a nádszovet alól kikandikált a mennyezetre rakott EPS szigetelés. A lambériák alatt a párnafák között szintén mindenhol ott az EPS...

MIVAN?!

A földház/dombház egyik nagy előnye, hogy a földtakarásnak köszönhetően a mögötte és felette lévő földtömeg (falak és födém) hőtárolását használja. Télen fűtésre, nyáron hűtésre.

A belső oldali hőszigeteléssel ennek a hatását nullázták le teljesen, gyakorlatilag egy könnyűszerkezetes épület tulajdonságait létrehozva hőtárolás tekintetében.

És persze ki tudja mi van a lambéria és hőszigetelés mögött, mivel a levendula illata miatt az esetleges doh vagy penész szaga nem érezhető.

A szobáknál lehetetlennek tartom, hogy ezek a polikarbonát+fa felülvilágítók ne párásodnának eszméletlenül a téli hidegben.

Szóval ezer sebből vérzik az épület. A belső szemle előtt a vízszigetelés rendbehozatalára és felülvilágítókra 5-6 millió körüli összeget saccoltam, a belső szemle után viszont inkább lebeszéltem őket a vételről. 

(az már csak mellékes adalék, hogy egyébként is irgalmatlanul drágán árulják, kb a felét megéri, azt is inkább a telek miatt)

A bejegyzés trackback címe:

https://komkel.blog.hu/api/trackback/id/tr1914100151

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása