Építőipari tanácsadás kicsit szabadszájúan, de nagyon érthetően

KömKel: minden, ami családi ház...

HÁZSZEMLE: Időutazó épületek

2024. szeptember 22. - KömKel

A tudósok és scifi írók évtizedek, sőt évszázadok óta fantáziálnak az időutazásról, egyelőre valós eredmény nélkül.
Pedig elég lett volna megkeresni a magyarországi ingatlanosokat, akik megoldották a problémát, sőt alkalmazzák a gyakorlatban is!

Sok házszemle során, sőt már az előzetes távszemlénél is kiderül számomra, hogy a hirdetésben szereplő építés ideje nem felel meg a valóságnak. Mondanom sem kell, egyáltalán nem mindegy, mikor épült egy épület, hiszen az adott korra voltak jellemző technológiai megoldások és építőanyagok, sőt vannak olyan építési hibák, amik egy korszakra datálódnak.

Kaptam felkérést egy 2016-ban épült ikerház szemléjére. Átküldték a hirdetést, az első szemle során készített képeket és természetesen az ingatlan címét.
Első utam a google streetviewra vezet. Asztali gépen megnyitva lehet a korábbi streetview fotókat is előbányászni, ahol azt látom, hogy az épület már 2012-ben is állt ugyanebben a formában, csak külső hőszigetelés és szinezés nélkül.
Hogy is van akkor a 2016-os építés, tessék mondani?!

Volt nemrég egy sürgősségi háznézésem, ahol a külföldön élő tulajdonos nagyon szabadulni akar az ingatlantól, tényleg jó áron akarja eladni, ami miatt sok az érdeklődő.
- Az épület 2010-ben épült - mondá az ingatlanhirdetés.
A streetview alapján 2011-es utcaképen már látszódtak a bitumenes zsindely fedésen az elhasználódás jelei...
A helyszíni szemlén a vevőjelölt rákérdezett az építés idejére.
- 2010-ben épült a ház. - mondta az ingatlanos.
Épp ott voltam tőlük 3 méterre és kicsúszott a számon egy "büdös lófact 2010-ben" (amiért utólag is elnézést kérek, ha esetleg olvassa az illető), de nagyon utálom, ha hülyének néznek.
Amikor kérdőn és elnémulva nézett rám, mutattam neki a homlokzati nyílászárókat, ahol az üvegezésben benne volt a gyártási dátum: 2000.
Időt utaztak az ablakok?!

076_ablakkep.jpg

Nagyon nagy kedvencem volt az az épület, ahol az építés idejét 1990 körülre mondták (nagy technológiai és energetikai/építési előirás váltás volt ekkor, nem mindegy, hogy '80-as évek, vagy '90-es évek).

Miközben a lépcsőházban be volt rakva a falazott mellvédfalba egy 1986-os címeres tégla, a pince aljzatbetonjában pedig egy 1983-as beleírás egy kisgyerek kéznyomával.

Sok esetben van az a helyzet, amikor a tetőtérbeépítés vagy bővítés idejét adják meg építési időnek, miközben az épület "magja" akár évtizedekkel korábbi.
Ez már általában a helyszíni szemlén derül ki, mert a felhasznált anyagokból és technológiából látszik például, hogy az utcafronti rész (vagy földszint) a '80-as években épült, miközben mondjuk 1996-os a bővités.
Előbbi esetben szinte biztosan nincsen a padlóban vízszigetelés, a vízcsövek horganyzottak, a villanyvezeték még lehet alu is... nagyon nem mindegy.
Biztosan nehéz lenne beleírni a hirdetésbe, hogy "tetőtér beépítése 1996" és akár nem írni építési évet, ha nem tudják. Gondolom kell a hely az "előtérből nyílik a csodálatos panorámával rendelkező nappali" bullshitnek inkább...

(Hasonló egyébként a falazatok esete, ahol lazán rámondják a 60 cm széles falra, hogy téglából van. Vagy a gázszilikát falra, hogy tégla. Vagy a kerámiacserépre, hogy az betoncserép.)

A hirdetésben szereplő fotókról egy hozzáértő számára sok minden kiderül(het).
Egy régi radiátor vagy egy régi földeletlen dugalj a képen már segít időben betájolni az épületet.
A vicc az, hogy a fürdőszoba csempéből jó eséllyel meg tudom mondani melyik évtizedről van szó. Ha a csempe régi, akkor szerintetek ki lettek cserélve a vízcsövek a falban mögötte? Márpedig a hirdetésben leírták, hogy felújított, miközben a régi foszöld 20x20-as csempe van a falon...
Vagy amikor leírják, hogy az aljzat fel van újítva, miközben az 50 éves beltéri ajtók küszöbbel ott vannak a válaszfalakban. Ha fel lett volna újítva az aljzat (vízszigetelés, hőszigetelés), akkor ezek az ajtók kiesnek, mert az szinte lehetetlen, hogy a küszöb épen megússzon egy ilyen mértékű bontást-újjáépítést.
A példákat napestig sorolhatnám...

Ne legyetek naívak! Mindig elmondom, hogy az eladó és ingatlanközvetítő abban érdekelt, hogy a portékát minél jobb színben tüntesse fel, ami sok esetben a valóság meghajlításával jár. Vannak kivételek, amikor tényleg nem tudják a valós építési időt, csak betippeltek valamit, de ez ritka.

Nyitni kellene egy ingatlanközvetítő irodát, H.G. Wells-ingatlan vagy még a Tardis Ingatlan jut eszembe névként.

Kommentelni a facebook-csoportban lehet.

A bejegyzés trackback címe:

https://komkel.blog.hu/api/trackback/id/tr3718497336
süti beállítások módosítása