Építőipari tanácsadás kicsit szabadszájúan, de nagyon érthetően

KömKel: minden, ami családi ház...

HÁZSZEMLE a távolból

2023. december 03. - KömKel

Régóta tervezett újabb projectemet vagyok kénytelen a betegségem miatt előrehozni, pedig ezt a nyugdíjas éveimre terveztem :)

A házszemle felkérések általában úgy történnek, hogy kapok egy ingatlanhirdetési linket, amit átnézve szoktam előzetes véleményt alkotni a megtekintendő épületről. Sokszor előfordult eddig is, hogy már ennyi alapján ejtettük a szemlét, mert kiderültek belőle olyasmik, amik a vásárlónak nem tetszettek. Ilyen például a tető állapota, vagy az épület fűtési rendszere, vagy az általános állapota, becsült felújítási idő és költség....

Mivel éves szinten több száz ingatlant nézek meg a helyszínen is, különböző időszakban épülteket, számomra a hirdetési fotók is jóval többről árulkodnak, mint egy laikus vásárlónak.

Az is sokszor megesik, hogy a hirdetés alapján leírom, hogy miket kellene lefotózni még, egy további "távszemléhez", megerősítve vagy rácáfolva az előzetes gyanúimra.

NAGYON FONTOS: az ilyen jellegű tanácsadás nem pótolja a profi műszerekkel történő méréseket, valamint egy átfogó helyszíni háznézést!
Egy kép alapján nem tudom kijelenteni, hogy a fal rendelkezik-e vízszigeteléssel, vagy vannak-e áthidalók az ablakok felett, vagy éppen miből van a födém, stb. Ez utóbbiakra még nyáron is a hőkamera ad választ például.

Ez tehát egy ELŐSZŰRÉS.

Több változata/verzója van:

  1. Csak a hirdetés átnézése, észrevételek leírása. Ha ez alapján a vásárló még nem riadt el, akkor egy checklista készítése, hogy mit kellene lefotózni/megkérdezni a helyszínen az eladótól/ingatlanostól.
    Nagyon sokat tud segíteni, ha megvan a PONTOS címe az ingatlannak, ugyanis a streetview is sokat elárul a korábbi képekkel, valamint az egyéb nyilvántartásokban utána tudok nézni az ingatlannal kapcsolatos dolgoknak. (a díjazás 5000 Ft/ingatlan)
  2. A checklista-válaszok és további képek alapján még egy körben átnézem/átgondolom az ingatlant. (a díjazás +3000 Ft/ingatlan)
  3. Ha pl az e-közmű oldalán lévő (pontos cím birtokában ingyenesen elérhető) térképmásolat nem stimmel a valósággal, akkor le lehet kérni a hiteles földhivatali térképmásolatot az ügyfélkapun keresztül (3000 Ft a hiteles térképmásolat, ez intézhető általam is, de saját magatoknak is)
  4. ÚJ ÉPÍTÉSŰ INGATLANNÁL más a helyzet, mert ott a terveket is át kell nézni a műszaki tartalommal együtt, összeírni az eltéréseket, javaslatokat, kivitelező felé kérdéseket. Ez jóval több időt vesz igénybe (a díjazás 10.000 Ft/ingatlan)
  5. Természetesen a helyszíni szemle a javasolt minden esetben, ha az előszűrőkön átment az ingatlan, ahogy az a házszemle-leírásban is szerepel. (a díjazás a távolság függvényében változik, egyedileg tudok árat mondani)

Mivel kiesés várható (sajnos) a helyszíni szemlékben a felépülésemig, aki ezt a pár hetet nem tudja kivárni, annak ezzel a táv-szemlével tudok segíteni. De mint említettem, ez már korábban is tervezett dolog volt, mert sok ilyen megkeresést kaptam ezekre.

A változás csupán annyi, hogy erre díjazást számítanék fel ezentúl. Még egyszer kihangsúlyozom: ezt a fajta táv-házszemlét kicsit felelőtlennek tartom, mert SEMMI nem helyettesíti a helyszíni műszeres méréseket! Tehát használjuk előszűrésre...

Természetesen mailben tudom fogadni a felkéréseket, a facebook-messenger sajnos sok esetben használhatatlanná butítja a képek felbontását.

A bejegyzés trackback címe:

https://komkel.blog.hu/api/trackback/id/tr7118272595
süti beállítások módosítása