Építőipari tanácsadás kicsit szabadszájúan, de nagyon érthetően

KömKel: minden, ami családi ház...

Felújítás szemle: Életveszélyes tető

2023. március 11. - KömKel

Ismét egy olyan felkérést kaptam, amit az "eső után köpönyeg"- mappába tudok tenni, de nem lehet elégszer felhívni a figyelmet a kóklerekre és a tervezés/építés közbeni ellenőrzés fontosságára.

Aki hasonló rémisztő példákat akar látni, javaslom a SzakiEllenőr Youtube-csatornát, ahol műszaki ellenőrként a kolléga ilyen eseteket tár fel és javasol megoldásokat.

Mindketten sokszor elmondjuk, hogy nem szabad sajnálni a pénzt arra, hogy valaki FÜGGETLEN HOZZÁÉRTŐ egy pillantást vessen a folyó munkákra és még időben leállítsa a sz*r munkát, vagy javításokat kérjen.
Igen, ez pénzbe kerül.

De amíg "csak" a cserepezés hullámos marad, mert a tetőlécezés nincs kisíkolva, ez bosszantó esztétikai hiba. Amikor szerkezetileg sincs rendbe a dolog, már más a leányzó fekvése... milliós kárról beszélünk, amit nagy valószínűséggel nem tudunk bevasalni a kivitelezőn.

030_szarufaveg.jpg

Látszó szarufavéges ereszkialakítás

 

Van a weboldalamon külön egy bejegyzés arra, hogy mit vállalok ilyen kivitelezési munka ellenőrzésekor, ezt elküldöm minden érdeklődőnek, mert nem szeretem, ha utána olyan szakvéleményt kérnek tőlem, amit nem vállaltam/nem tudok vállalni. Ez egy állapotfelmérés minden esetben, tanácsadás, hogy merre-milyen irányba érdemes továbbmenni.
Ezt azért írom le ismételten, sokszor, mert a google-értékeléseknél könnyű lehúzni, amikor nem vagyok hajlandó bíróságra mászkálni a kivitelezővel szemben, vagy nem tudok igazságügyi szakértői szakvéleményt adni, holott ezt korábban sem állítottam és nem is vállaltam.
Ott a cikkben szerepel, hogy mit vállalok. Pont.

Az aktuális eset egy ingatlan felújításának tető és födémcseréje. Mivel felújítás, nem kötelező tervet készíteni, tehát a szakember tudására van bízva az egész, hogy mit-hogyan akar megvalósítani.
A kivitelező készre jelentette a munkát és az eredeti összeghez képest további követelései voltak. Mivel a tetőn és cserepezésen laikus szemmel is láthatóak voltak nem kicsi elb*szások, a tulajdonos kihívott egy ismerős ácsot és egy ismerős mérnököt. Mindkettő egybehangzó véleménye az volt, hogy ilyen szar munkát még nem láttak...

Mivel a felkért ács és mérnök a tulajdonos ismerősei voltak, a kivitelező részéről felmerülhetett az összejátszás gyanúja, hogy a munkáról szóló vélemény arra szolgál, hogy neki a követelését ne fizessék ki, ezért kerültem én képbe függetlenként.
Az átküldött képeken elképesztő minőségű munkát láttam, megegyeztünk, hogy rászánom az időmet és a bejegyzésért/szakmai kíváncsiság kielégítéséért megnézem és véleményezem a dolgot. Úgyis van új 360 fokos kamerám, tesztelésre tökéletes lesz a szemle...

Adva volt egy L-alakú épület, aminek az utcafronti része kb 10x10-es, a hátsó rész kb 5x10 méteres. (A szemle csak a tetőre és födémre terjedt ki, a többi résszel nem foglalkoztam.)

Amikor beléptem és megláttam a szerkezetet, egy "hú, bzdmeg!" elhagyta a számat, pedig láttam már elég sok mindent a pályafutásom során.

030_cserepkilogas1.jpg

cserép túllógása

 

A tulajdonosnak nem kerteltem, egy ilyen kaliberű munkánál kellett volna valaki, aki a szerkezetépítésnél ránéz a munkákra és még cserepezés előtt leállítja az egészet, megfelezve a kifizetett munkadíjat, megspórolva rengeteg idegeskedést és elpazarolt anyagot.
A távolságot figyelembe véve egy ilyen szemle (nálam) 60.000 Ft-ba került volna alkalmanként.

Kérdésként felmerült az időpont egyeztetésnél, hogy szóljanak-e a kivitelezőnek. Mondtam, hogy persze, de 99%, hogy úgysem jelennek meg, a kóklerek addig vitézek, amíg a tulajdonos hasába kell lyukat beszélni. Pozitív, hogy megjelentek, kicsit késve, nagyon sértődötten, több emberrel.

Párom mindig aggódik, hogy egyszer egy ilyen szemlén fognak agyoncsapni és elásni valahol az erdőszélen, mert nem tudom tartani a pofámat és beleállok a (szakmai) vitába. Volt itt is izomkodás az elején, de amikor elkezdtem mutogatni és sorolni a hibákat, visszább vettek az arcoskodásból.

De nézzük a tényeket, kapaszkodjatok.

FÖDÉM

1. A födém 15x15-ös keresztmetszeti méretű gerendákból áll, egy részen 585 cm-es fesztávval. A tetőszerkezet derékszelemen székoszlopai a gerendákra terhelnek, egy, illetve két gerendára elosztva. A gerendák távolsága helyenként 120 cm.
A gerendák az 585 cm-es fesztávon már önsúlyukból fakadóan jelentősen meghajlanak, a székoszlop letámasztása erre pluszban súlyos statikai probléma!

030_fodem1.jpg

födém- és tetőszerkezet

 

2. A gerendák nincsenek rögzitve a talpszelemenhez, sem egymáshoz a köztes falszakaszakon. Lazán arrébb rugdostam a 6 méteres födémgerendát a "kész" szerkezeten.

TETŐSZERKEZET

3. A szarufák rögzítése a talpszelemenhez helyenként százas szeggel történt oldalról. Amennyiben nincsen szerkezetépítő csavarral rögzítve felülről, a szarufákat kétoldali „L”-vassal a talpszelemenhez kell rögzíteni.

4. A szarufák végei faragottak, de a díszítés több helyen vissza lett vágva, valószínűleg kilógott a síkból. (a zsinorozás/mérés nem volt megfelelő)
Ez esztétikai probléma, de annak elég nagy.

5. Az utcafronti részen a tető derékszelemenes kialakítású. A derékszelemen keresztmetszeti mérete kevés, a székoszlopok ritkán vannak, a székoszlopok teherelosztás nélkül támaszkodnak a nagy fesztávú fa födémgerendákra. A derékszelemen a váparészen a levegőben lóg, alátámasztás nélkül.
A taréjszelement egy darab alulméretezett fa oszlop támasztja alá, erre támaszkodik az egész tetőrész a derékszelemenek felett.
A jelenlegi kialakítás statikailag komolyan problémás, nagyon amatőr munka!

030_tetoszerk1.jpg

födém- és tetőszerkezet

 

6. A hátsó épületrészen üres fedélszék készült. A szarufák-talpszelemen csatlakozását ellenőrizni kell, szükség szerint pótolni kétoldali „L”-vasakkal. A taréjszelemen alatti fogópárok deszkából vannak, szegezéssel vannak rögzítve.

030_fogopar.jpg

fogópár

 

FÓLIÁZÁS, BÁDOGOZÁS

7. A gerincnél nincs kialakítva az átszellőztetett légrés a fóliával.

8. Az eresznél nincsen fésűs elem berakva, a műanyag perforált szalag felrakása kritikán aluli.

9. A vápabádogozás nincs befejezve.

030_vapabadog.jpg

vápa

 

10. Az eresznél nincsen cseppentőlemez

11. A szemle időpontjában az ereszcsatorna el sem volt kezdve, ehhez az alsó sor cserepet kell majd mozgatni/leszedni.

CSEREPEZÉS

12. A hátsó fronton az alsó sor cserép kilógása nem egyforma, középen nem fog az ereszcsatornába érni, belefolyni az esővíz.

030_cserepkilogas2.jpg

cserépkilógás

 

13. Nincsenek szellőzőcserepek (tulajdonos kérése volt).

14. A kúpcserepek felhelyezése kritikán aluli.

JAVASLATOK

Födém:

A gerendák maximális osztástávolsága 80 cm lehet (gerenda középtől mérve).
A derékszelemenek székoszlopai alá kétoldali U160 acél erősítésű födémgerenda kell. Az U-acélgerendákat 50 cm-ként d16 átmenő csavarozással egymáshoz kell rögzíteni.
(alternatíva I180 acél gerenda, kifordulás elleni papucsokkal a falvégeknél)

030_u160_erosites.jpg

födém erősités (skicc)

 

A gerendákat kétoldalt „L”-szögvasakkal, szerkezetépítő csavarokkal a talpszelemenhez kell rögzíteni, a közbenső falaknál a koszorúhoz horgonyozni.

Tetőszerkezet:

Az U-acéllal erősített födémgerendákra lehet letámasztani a székoszlopokat a sarkokban, 15x15-ös méretben, kétoldali könyökléssel. A derékszelement alulról meg kell erősíteni még egy gerendával, a kettőt 50 cm-ként szerkezetépítő csavarral összekötni.
(alternatíva: a jelenlegit kicserélni 15x15 méretűre)

030_derekszelemen_erosites.jpgtető erősités (skicc)

 

A taréjszelemen alátámasztását ki kell cserélni 15x15 méretűre, a taréjszelemennél könyökökkel. Az utcával párhuzamosan el kell helyezni kétoldali 5x15 fogópárokat a derékszelemen felett, menetes száras rögzítéssel.

030_tarejszelemen_erosites.jpgtető erősités (skicc)

 

FIGYELEM: mivel a tetőcserép fent van a tetőn, a jelenlegi derékszelemen és alátámasztások kiszedése a tetőszerkezet elmozdulásával járhat! A derékszelemen erősítését, székoszlopok cseréjét szakaszosan szabad végezni, vagy pedig a tetőt könnyíteni kell a cserepezés leszedésével.

A hátsó részen a fogópárokat cserélni kell 5x15 méretűre mindkét oldalon, és átmenő csavarozással (menetes szár) rögziteni.

ÖSSZEGZÉS

A tető és födém jelenlegi formájában statikailag nagyon problémás, ha így marad, idővel életveszélyessé válik.
Mivel a tetőszerkezetet és födémet meg kell erősíteni, toldozgatni kell, nem szerencsés, hogy rajta van a betoncserép fedés súlya. Amennyiben nem lesz visszaszedve a cserepezés, a munkálatokat komoly elővigyázatossággal szabad csak végezni!
Az ereszvégek több helyen visszavágottak, sérültek, a szarufák kiosztása nem egyenletes. Ezek miatt esztétikailag érdemes megfontolni az eresz dobozolttá tételét.
A cserepezés osztása a hátsó fronti oldalon javítandó, ehhez ezt az oldalt vissza kell szedni és újralécezni, újracserepezni.

TANULSÁGOK

Az építőipar tele van kóklerekkel, egy sok milliós tetőnél nem szabad spórolni 150-200.000 Ft-ot arra, hogy egy hozzáértő szakaszosan ellenőrizze a munkát és még időben tudjon szólni.
De ha mást nem, vannak facebook-csoportok, ahová be lehet rakni építés közbeni képeket, és ha a szokottnál is erősebb a fikázás, akkor érezni kell, hogy baj van.

Egy komplett tető és födém elkészítése komoly szakértelmet kíván. Sajnos a szakértelem manapság olyan mélységekben jár, hogy még fejben sem képesek összerakni úgy a szerekezetet, hogy statikailag megfelelő legyen. Igen, pénzbe kerül egy tetőszerkezeti terv elkészítése, de 80-100.000 Ft-ért kezünkben van egy statikus által lerajzolt, aláírt, kiszámolt rajz.

(a bejegyzésben szereplő tulajdonos védelmében el kell mondani, hogy újszülött kisgyerek mellett az élet nem habostorta, nagyon gyorsan elrepül pár nap/hét anélkül, hogy kijusson az ember a saját építkezésére. Kérem tehát, hogy a kommenteket ne erre hegyezzük ki)

Ha fiatal kivitelező vagy (ahogy itt volt): nem szégyen azt mondani, hogy ehhez nincs meg a kellő tapasztalatod és felkeresed a mesteredet, vagy szólsz a tulajnak, hogy kellene egy statikustól tetőszerkezeti terv. EMBEREK ÉLETÉVEL JÁTSZOL, B+!
Az sem mellékes, hogy a tetőszerkezet javítása kb annyiba fog kerülni, mint ami eddig kifizetésre került munkadíjban, szóval az nem pálya, hogy a kivitelező fenyegetőzik és arcoskodik.

Értem, hogy jogerős bírósági ítélet nélkül az ács(ok) és cég megnevezése rágalmazás és még nekem kellene bíróságra járni emiatt, de azért igencsak kellene egy olyan szakmai fórum, ahol ezeket jelenteni lehetne.
A cserépgyártóknak van területi képviselete, vannak hozzáértő emberek, akik tanácsot adnak, kérésre kimennek és véleményt mondanak a tetőről. Nekik lehetne egy saját embereik véleménye által felállított feketelistájuk például...

Szélmalomharc ez, lassan növesztek egy kackiás bajszot és megkeresem a Sancho Panzámat.

UPDATE: A kivitelező a munkadíj harmadát visszaadta, de a teljes tető vissza lesz bontva és újjáépítve.

Elindult a saját oldalamon lévő szakmai kérdezz-felelek FÓRUM, ahol akár névtelenül, regisztráció nélkül is felteheted a kérdéseidet.
FÓRUM: https://komkel.hu/forum/
KÉRDEZZ!: https://komkel.hu/kerdezz/

A bejegyzést kommentelni

a weblapomon lehet.

---

web és blog: http://komkel.hu/

 

A bejegyzés trackback címe:

https://komkel.blog.hu/api/trackback/id/tr318069736

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása