Építőipari tanácsadás kicsit szabadszájúan, de nagyon érthetően

KömKel: minden, ami családi ház...

Közel nulla energiaigény: élesítve!

2022. július 01. - KömKel

Bár sokan szerették volna, - volt is szakmai berkekben pletyka erről-  nem lett újabb haladék adva az új építésű épületek közel nulla energiaigény követelményének.

Eredetileg ez 2020. december 31.-étől lépett volna életbe, de akkor adtak fél év, majd újabb 1 év haladékot, így jutottunk el a mostani 2022. június 30.-i datumhoz. A kormány szeret az utolsó pillanatokig várni egy-egy ilyen halasztó rendelettel, így sokan várták/vártuk, hogy megint ez történik: 2 nappal a határidő előtt kijön egy módosító rendelet... hát nem jött (eddig).

9767d8d3556a607bd64188e408f89bed.png

Pedig az építőipar megrendelésállománya csökken, jelentős hiány van az építőanyagokból, rendkivül magasak az anyagárak, nyakunkon még mindig az ukrán-orosz háború, pluszban az infláció bőven két számjegyű. Most kicsit indokolt(abb)nak tartottam volna a halasztást.

Nézzük röviden mi is az a közel nulla energiaigény, mert nagyon sok hülyeséget olvasni és hallani ezzel kapcsolatban.

Írtam erről egy cikket másfél éve, ott a konyhanyelvnél részletesebben kifejtettem a dolgot, számítási példákkal is illusztrálva.

ITT MEGTALÁLOD

A közel nulla energiaigény a nevével ellentétben nem azt jelenti, hogy az épület fogyasztásának nullának kell lennie, vagy hogy annyi napelemet kell elhelyezni, hogy ez kinullázódjon.

"Csupán" 25% megújuló részarányt kell biztosítani új épületek esetén, amit lehet napelemmel, hőszivattyús fűtéssel, fűtő-hűtő klímával, vagy akár vegyestüzelésű kazánnal, kandallóval biztosítani. Nagyon fontos kiemelni, hogy MINDEN ÉPÜLET MÁS, minden épület esetében energetikai számításokat kell végezni, ennek függvényében kell meghatározni, mennyi az épület energiafogyasztása és hogy ennek mennyi a 25%-a.

Nem akarok nagyon elmenni szakmai irányba, de a közel nulla energiaigény követelménye az is, hogy az összesített energetikai jellemző sem lehet 100 kWh/m2/a értéknél magasabb, azonban ez csak az energetikai számításból fog kiderülni, a konkrét épület alapján.

Ami biztos és sok tucatnyi energetikai számítás alapján merem leírni, épülettől függetlenül:

- hőszivattyús vagy vegyestüzelésű (biomassza, pellet, faelgázosító) kazános fűtés bőven túlteljesíti a 25%-ot, nem kell mellé más

- kondenzációs gázkazán megújuló részaránya igen csekély, mindenképpen kell mellé kb 20%-nyi részarányt biztosítani. Ami lehet napelem, lehet fűtő-hűtő klíma, vagy akár kandalló is. Mindegyik esetben SZÁMOLNI kell!

- elektromos fűtést a vonatkozó TNM rendelet eléggé "bünteti", nagyon sok napelemmel lehet a kötelező részarányt biztosítani. (Előfordult, hogy egyszerűen nem volt elég tetőfelület ehhez)

Sokszor keveredem vitába új házak vásárlása kapcsán az eladókkal/kivitelezőkkel, hogy ez mikortól érvényes. Sajnos az is elterjedt tévhit, hogy a korábban megkért építési engedélyekre/egyszerű bejelentésekre nem vonatkozik az előírás, hiszen azt korábban kapták. Hát szomorú hírem van: DE.

A használatbavételi engedély időpontja számít.

Azaz hiába van (szélsőséges esetben) egy 2016-os építési engedélyed, a közel nulla energiaigény előírásait be kell tartani, különben nem kapsz használatbavételi engedélyt.

Az energetikai tanúsítványban fotókkal kell szerepelnie a beleírt berendezéseknek, tehát az nem elég, ha a kandallóhoz van kémény, vagy a klímához megvan a csövezés. Működő készülékek kellenek.

Az épületek határolószerkezeteire vonatkozó előírások nem változtak 2018 óta, tehát az sem igaz, hogy most vastagabb hőszigetelés kellene.

Mi van, ha nem új épületről, hanem bővítésről beszélünk?

Amennyiben a bővítés nem duplázza meg a hasznos alapterületet, akkor csak a bővítmény épületrészére vonatkoznak az energetikai előírások. Tehát nem kötelező a régi épületrész szerkezeteit a jelenlegi energetikai szintre "felhozni", bár természetesen javasolt.

Abban az esetben, ha a bővítés a jelenlegi épület jelentős felújításával jár, már más a helyzet, itt a réginek és újnak is meg kell felelnie a SZERKEZETI energetikai követelményeknek, de a közel nulla energiaigénynek nem.

A bejegyzést kommentelni ITT lehet. 

---

A bejegyzés trackback címe:

https://komkel.blog.hu/api/trackback/id/tr8417872563
süti beállítások módosítása