Építőipari tanácsadás kicsit szabadszájúan, de nagyon érthetően

KömKel: minden, ami családi ház...

Mi vár az építőiparra 2022-ben?

2022. március 27. - KömKel

Az elmúlt hetekben rengetegen fordultak hozzám ezzel a kérdéssel és bár az ingatlanpiacon mozgok, tervezőként sokat beszélgetek kivitelezőkkel, tüzépesekkel, gyártókkal, mindenkihez hasonlóan én is csak jósolni tudok.

felkeszhaz_kozep.jpg

Nézzük mit rejt az üveggömb, mit csiripelnek a verebek:

1. A magyar építőiparhoz a vas- és acéltermékek nagyon nagy részét az oroszoktól hozzuk, ráadásul az EU szankciót vezetett be ezekre, így még ha lenne is mit behozni, akkor sem jöhetne. Ehhez adalék, hogy a hírek szerint az ukrán acélgyárat az elvtársak felrobbantották, így kiesett Európa egyik legnagyobb ilyen gyára is.

Már a háború első napjaiban komolyan vehető pletykák azt rebesgették, hogy 4-500%-os áremelkedés is jöhet idén, jelenleg már 200%-nál tartunk (március végén) és további havi 10-15%-os áremelkedést prognosztizálnak.

A legnagyobb baj mégsem ez, hanem egyszerűen nem lesz vas. A harmadik negyedéves előrelátások nagyon borúlátóak, sok szerkezetépítő cég teljes leállásra készül a vashiány miatt.

Az acél/vashiány érinti a nyílászárókat a merevitő mag miatt, a szárazépítészetet a gipszkarton profilok miatt, stb.

2. Aki mostanában vágott bele fürdőszoba felújításba, megdöbbenve láthatta, hogy a burkolatok árai 40-50%-al mentek feljebb.

3. A hőszigetelésekre hamarosan 50% körüli áremelés várható az energiaárak elszállása miatt és ebben még nincs benne a mostani konfliktus, ez még az év végi energiaár-robbanás hatása.

4. Folyamatos az építőanyag-hiány, több hetes, nem ritkán több hónapos megrendelési idő van a termékekre.

5. Már nem napi, hanem félnapi árak vannak a tüzépeken. Amit reggel megkérdeztél árat, az aznap délig érvényes.

6. Az üzemanyag árstop a teherautókra nem vonatkozik, a szállitás költségei nagyon megugrottak, meglódítva minden ehhez kapcsolódó szolgáltatás árát is. Pl sittelszállítás ára nőtt 20%-ot.

7. A faanyagok egy része (különösen a fa nyílászárókhoz) Ukrajnából jött, ez egy darabig most megszűnik. Az építési fa ára máris elkezdett emelkedni, holott a tavalyi megháromszorozódott ár kezdett lejjebb menni.

8. A rezsicsökkentés csak a lakosságra és a kisebb cégekre vonatkozik, márpedig az építőanyagokat nagy gyárakban készítik, sok esetben nem is Magyarországon. Ennek a költsége komoly részét képezi az áraknak és nem várható csirkefarhát-jellegű árstop.

9. Sok esetben tapasztalom azt, hogy a kiadott részletes költségvetésekre nem érkezik válasz a kivitelezőktől, egyszerűen nem adnak árakat. Az anyagdíjakat meg lehet(ne) érteni, de munkadíjra sem. Az elmúlt 3 hétben az alvállalkozók jelentős része 20%-ot emelt a munkadíján, tehát a generálkivitelezők nem mernek a jelenlegi helyzetben árajánlatot adni, mert nem lehet mire szerződni.

Jelenleg mindenki kapkod, igyekszik elkezdeni/befejezni az építkezését/felújítását, emiatt a szakemberek olyan árat kérnek, amit akarnak. Ki is használják a helyzetet, mivel tudják, hogy év vége felé, jövő év elején pangás lesz, sokkal kevesebb munka az anyagárak elszállása és hiány miatt.

10. Minden ami import (gépészet, külföldi burkolatok, szerelvények, szaniterek, stb) nagyon megdrágult, a legtöbb helyen 400 forint/euró átváltással számolnak, hiába erősödött vissza a forint (jelenleg).

11. A hitelkamatok mennek egyre feljebb, a zöldhitel kerete merülőben, valamint az infláció is elképesztő mértékű.

12. Ha vége az ukrán-orosz háborúnak, a lerombolt országot újra kell építeni. Az EU és Amerika önteni fogja a pénzt Ukrajnának segélyként, azaz jelentős mennyiségű építőanyag fog kelleni "otthon" is, kizárt, hogy a most megszakadt építőanyag ellátási láncok helyrejöjjenek 2-3 évig.

Pluszban kelleni fog a munkaerő is, az olcsó ukrán/lengyel/román munkásoknak búcsút inthetünk.

+1 Csak hogy legyen pozitívum is: úgy néz ki, hogy a Paks II-t elfelejthetjük, így az oda lekötött kő/kavics/cement és egyéb kapacitás felszabadul. (Gondolom építünk belőle autópályákat)

-

Egy dolgot tisztázni kell: nem várható olyan ingatlanár-csökkenés és visszaesés, mint 2008 után. A jelenlegi nagyon hektikusan változó árak kisimulása és előretervezhető folyamatos emelkedése az, amit mindenki vár(na), de ez idénre nem valószínű. Szerencsés esetben az első félévben véget ér a háború, de a megnyugvás még hónapokig fog tartani.

Van pár kivitelező, aki ugyanazokat a házakat építi egymás mellé évről-évre. Aminek most kezdődik az építése 20%-al lesz drágább annál, amit most ad át a szerencsés lakóknak. (107 helyett 131 millió és nem kell luxuspalotára gondolni.)

Ebből fakadóan viszont a használt ingatlanok ára sem fog csökkenni, sőt, mivel egyre megfizethetetlenebb az új építés, egyre inkább kapósak lesznek, aminek szintén árfelhajtó szerepe van.

Szóval az a tanács, hogy várjatok az építkezéssel/felújítással ugyanúgy jó lehet, mint hogy nem szabad várni, mert úgysem lesz olcsóbb, a magyar forint pedig egyre kevesebbet ér.

A bejegyzést kommentelni ITT LEHET,

de a személyeskedőket és politizálókat tiltani fogom szó nélkül.

/Ez egy családi házas építőipari blog és rohadtul elegem van a trollokból.

Mivel saját oldalam, azt teszek amit akarok, nem érdekel a hangos kisebbség véleménye./

---

A bejegyzés trackback címe:

https://komkel.blog.hu/api/trackback/id/tr6817790478
süti beállítások módosítása