Építőipari tanácsadás kicsit szabadszájúan, de nagyon érthetően

KömKel: minden, ami családi ház...

Új építésű ház szemle: Erre 100 évesen is emlékezni fogok

2022. február 15. - KömKel

Az interjú 2080. február 14.-én jelent meg abból az alkalomból, hogy Kömkel 100 éves lett. 

Riporter: Üdvözlöm Kömkel bácsi! Köszöntöm a 100. születésnapja alkalmából, igazán jól tartja magát, itt a 144. kerületi Idősek Otthonában, Hungária városában.

Kömkel: Köszönöm fiacskám... tegezz nyugodtan, a mi szakmánkban ritka volt mindig is a magázódás.

Riporter: ööö... köszönöm szépen. Az élettörténetedet bárki elolvashatja a wikipédián, így ezzel nem is untatnám az olvasóinkat. Köztudott, hogy egyfajta Don Quijote-ként szélmalomharcot vívtál az építőiparban sok évtizeden keresztül, egészen addig, amíg a 3D nyomtatásos technológia végképp teret nem nyert a házépítésben.

Kömkel: Igen, manapság már nem lenne munkám, ez a technológia szükségtelenné tette az építőipari munka nagy részét, robotok építenek mindent.

Riporter: A máig létező blogodon elég sok esetleírást olvasni az adott korszak építési technológiáiról és megoldásairól...

Kömkel: ... és a kivitelezői hozzáállásról.

Riporter: Ha egyet ki kellene emelni a több ezer eset közül, melyiket emelnéd ki?

Kömkel: Egyiket sem, de elmesélek egy újat, amit akkoriban nem írtam le.

Riporter: Miért nem?

Kömkel: Talán mert én sem hittem el a dolgot, hogy ilyen létezhet. A fényképeket majd előkeresem a cikkhez és továbbitom, de az egyértelműség kedvéért rajzoljunk, hogy érthető legyen a dolog, rendben?

A történet 2022. februárjában kezdődik, amikor felkérés jött egy új építésű ház terveinek átnézésére. Mailben kaptam egy műszaki leírást, ingatlanhirdetési linket az épülő házról fotókkal, valamint a vevőjelölt jelezte, hogy lerakták a foglalót és szerződnének a héten, tehát sürgős a dolog.

A műszaki leirásból azonnal kiderült számomra, hogy a tervező szakmai tudása nem megfelelő, mert a rétegrendek szinte mindegyike hibás volt. Ez persze még jelenthette azt is, hogy a kivitelező rendesen csinálta...

Riporter: Mit jelent, hogy hibás volt a rétegrend?

Kömkel: Az épület félig alápincézett, földszint+emeletes kialakítású volt, félig egy domboldalban. Hagyományos tégla szerkezettel, betongerendás közbenső födémmel, fa zárófödémmel.

Ilyen:

notes_220215_001726.jpg

Látható, hogy a pince részben a talaj alatt van, tehát a vízszigetelése kiemelten fontos. A pince fala zsalukőből készült, a földnyomás miatt. Tudod mi az a zsalukő fal?

Riporter: Beton elemek, kiöntve betonnal.

Kömkel: Majdnem jó. Vizszintes és függőleges vasak is vannak benne jócskán. A zsalukő fal vasai be vannak kötve a vasalt aljzatba, így:

notes_220214_235902.jpg

A tervező szerinti rétegrend:

- burkolat

- védőbeton 6 cm

- technológiai szigetelés

- lépésálló hőszigetelés 12 cm

- technológiai szigetelés

- modifikált bitumenes lemez 1 réteg

- vasalt aljzat 10 cm

- tömöritett kavicságyazat

- talaj

Tudod-e mi a hiba?

Riporter: pincénél nem elég az 1 réteg bitumenes lemez, kettő kell! Csak ha PVC, akkor lenne elég 1 réteg belőle.

Kömkel: Leülhetsz, megbuktál. Az egyik hibát eltaláltad, de ez a kisebbik. A nagyobb probléma az, hogy ZSALUKŐ A FAL. Aminek a függőleges vasai a vizszigetelést át fogják szúrni 50 cm-ként (minimum), azaz a fal-padló találkozása mindig nedvesedni fog.

Mutatom:

100_3.jpg

Riporter: Ez olyan nagy hiba?

Kömkel: Akkoriban ez a ház majdnem 90 millió forintba került. Elvárható lenne, hogy a fél ház alatt lévő pince ne nedvesedjen már a nulladik perctől, nem?

Riporter: Mi lett volna a helyes rétegrend?

Kömkel:

- FAGYÁLLÓ burkolat

- védőbeton 6 cm

- technológiai szigetelés

- lépésálló hőszigetelés 12 cm

- technológiai szigetelés (EZ FELESLEGES)

- vasalt aljzat 10 cm (EBBŐL ÁLLNAK FEL A ZSALUKŐ BEKÖTŐ VASAI)

- modifikált bitumenes lemez 2 réteg

- KELLŐSITÉS

- VASALT ALJZAT 6-8 CM (AMENNYI A FALKÖZTÁV MIATT SZÜKSÉGES)

- tömöritett kavicságyazat

- talaj

Látható tehát, hogy ebben az esetben a vízszigetelésünk tud folytonos és sértetlen lenni.

Nézd csak:

notes_220215_000732.jpg

Riporter: Emlitetted, hogy már épült a ház. Ha a rossz rétegrenddel építették, javitható?

Kömkel: Mivel a pince falszerkezete fagyálló szerkezet, belső oldali kent vizszigeteléssel megoldható a dolog, speciális anyag kell rá és gyakorlatilag medenceként ki kell vele szigetelni a teljes pincét. Árban ez kb 2 millió forintos javitás lett volna.

Riporter: De volt még más is?

Kömkel: Igen, a földszint-emelet közötti födém rétegrendje sem stimmelt, hiányzott a lépéshanggátló réteg, ez azonban még könnyen cserélhető a megfelelő anyagra, amikor odáig eljutnak.

A fa zárófödém rétegrendje teljesen abszurd volt:

- járódeszka boritás 2.5 cm

- technológiai szigetelés 1 réteg

- lépésálló hő-, hangszigetelés 15 cm

- 7.5/15 fogópár, közte 15 cm hőszigetelés

- gipszkarton 1 réteg

- vakolat meszeléssel 1.5 cm

Mi a hiba szerinted?

Riporter: Gipszkartonra hogyan raknak vakolatot? Ez tényleg teljesen hülyeség.

Kömkel: Megint leülhetsz, megint megbuktál. Amit mondasz, az igaz, de van még más is. Nincsen párazáró réteg, nincsen gipszkarton fogadószerkezet, a felső technológiai szigetelés nem kell, a gipszkartonnak pedig tűzállónak kellene lennie.

Azaz:

- járódeszka boritás 2.5 cm

- LÉCVÁZ KISZELLŐZTETETT LÉGRÉSSEL

- PÁRAÁTERESZTŐ FÓLIA VAGY GEOTEXTIL 1 RÉTEG

- lépésálló hő-, hangszigetelés 15 cm

- 7.5/15 fogópár, közte 15 cm hőszigetelés

- FELÜLETFOLYTONOS PÁRAZÁRÓ FÓLIA

- GIPSZKARTON FÉM PROFILVÁZ

- TŰZÁLLÓ gipszkarton 1 réteg

De ez is módositható, hiszen a tetőszerkezet még nem is került fel akkor az épületre.

Hiányzott ezeken kivül még egy csomó adat. Lábazati rétegrend, pincefal rétegrend, a gépészeti és elektromos dolgoknál alapvető dolgok.

Úgy fogalmaztam akkor, hogy erre leszerződni csukott szemmel fejesugrás a ki tudja mennyire tele medencébe, és a kivitelező azt csinál amit akar.

Riporter: Mi volt a reakció?

Kömkel: Hosszasan beszéltünk telefonon a dologról, elmondtam ezeket újból és el is magyaráztam miért problémás, melyik hogyan és mennyiért javitható, valamint kértem még rajzokat. Mivel másnap mentek volna szerződést kötni, ezért felajánlottam, hogy egyébként is azon a településen van dolgom, beugrok ránézni az épületre a valóságban.

Riporter: Mit látott?

Kömkel: Minden szakmabeli rémálmát...

Arra voltam felkészülve, hogy a tervek szerinti rétegrenddel készült a pince padlója, azaz gond lesz a zsalukő falak alatti vizszigeteléssel. Bementem a pinceszintre, ahol azt tapasztaltam, hogy a puszta hepehupás talajon taposok, vasalt betonaljzat sehol. A zsalukő falak alatt egy darab vízszigetelés sincsen, al alaptestről inditották a falakat.

Riporter: Tehát alulról teljes keresztmetszetben szívja fel a talajnedvességet a fal.

Kömkel: Igen. Az ikerház fél elválasztó falai viszont már vázkerámia téglából készültek a pincében, ez alatt találtam 1 rétegű bitumenes lemezt, kb 10 cm-t kinyúlva a fal alól. Tehát így nézett ki:

100_5.jpg

Mi a baj ezzel?

Riporter: A vasalt betonlemez hiánya egyértelműen... és a zsalukő fal alatti vizszigetelés hiánya is.

Kömkel: Hogyan javitható?

Riporter: Gondolom utólag meg kell csinálni a vasalt lemezt, és amit korábban emlitettél kent vizszigetelést felkenni belülről.

Kömkel: Mi lesz a vázkerámia fallal?

Riporter: Az alatt van vizszigetelés és nincs benne vasalás, tehát jó lesz úgy. Szerintem.

Kömkel: Ilyen rövid idő alatt már harmadszorra is megbukni szép mutatvány, fiatalember.

A vázkerámia tégla nem fagyálló szerkezet, viszont teherhordó szerepe van, hiszen erre támaszkodnak fel a födémgerendák is. Mi történik, ha ez folyamatosan nedvességet kap, fűtetlen térben?

Riporter: Szétporlad a tégla pár év alatt.

Kömkel: Pontosan. Honnan is kapna vizet, amikor alulról le van szigetelve, a zsalukő pedig megkapja a kent vizszigetelést?

Ehhez nézzünk rá az alaprajzra "felülről". A zsalukő fal körben fut, a vázkerámia tégla ezek között van, tehát a domboldal felől a téglafal teljes magasságban érintkezik a zsalukővel, ami alulról nincs szigetelve. A kent vizszigetelést csak a téglafalig lehet elvinni, a kettő közé már nem.

notes_220215_001414.jpg

Azaz van egy olyan medenceszigetelésünk, amin van egy igen komoly, javithatatlan lék.

Kivülről nézve még nagyobb meglepetés ért, mert a zsalukő falon nem látszott bitumenes lemez vizszigetelés (se más), csak egy sima dörken lemez volt a visszatöltött fal és talaj között. Az hagyján, hogy hőszigetelés nulla, azaz nulla centi, de a falaknak függőleges vizszigetelése sincs, nemhogy két réteg (ami kellene), de egy sem!

A pincerész tehát teljes mértékben, javithatatlanul vizesedik. Körbeásni már nem lehet, mivel a földszint felette már áll az alápincézetlen részen. Hőszigeteletlen, tehát fagy előfordulhat, ami által a vázkerámia téglafal az enyészeté lesz, gyakorlatilag az egész épületet a földdel téve egyenlővé.

Riporter: Leomlik az épület?

Kömkel: Ha kirúgom az egyik lábadat, akkor eldőlsz, nem? Ha a pinceszinti tartófal szétfagy, szétporlik, akkor mi tartja meg a felette lévő födémet és a felső szinteket?

Azt hiszed itt a vége?

Felmentem a domboldalon a földszintre. A rétegrend (és előirások) alapján kellett volna itt is lennie egy vasalt szerelőbetonnak.

Riporter: Nem volt?

Kömkel: Nem csak hogy nem volt, hanem a falazatok alól 1 cm-t sem lógott ki a bitumenes vizszigetelés. Ha utólag meg is csinálják a vasalt betonlemezt, a vizszigetelést nem lehetne összekötni a fal alattival. 

Miért gond a földszinten a vasalt betonlemez hiánya?

Riporter: Már a 2000-es évek előtt is kötelező volt a vasalt betonlemez, arról indult a falazás. A vasalt betonlemez hálós vasalása biztosította azt, hogy a válaszfalaknak nem kellett külön alapozás, valamint hogy nem a falak között "billeg" egy betonlemez a ki tudja hogyan tömörödött talajon.

Kömkel: Pontosan. Ne felejtsük el, hogy itt egy félig alápincézett, domboldali épületről beszélünk, ahol a földszinti vasalt betonlemez egy jó része visszatöltött és tömöritett talajra kerül, ami mindenképpen még tömörödni fog. Ha itt a falak közé beraknak egy utólagos lemezt, nincs olyan, hogy ne tudna mozogni. Ami miért baj?

Riporter: Elszakad a vizszigetelés körben, elhúzza/elnyomja a mozgó lemez a szennyvizcsöveket...

Kömkel: ...burkolatsüllyedés, repedés, válaszfalak repedése, stb. A végére csak megtaláltuk az összhangot.

Riporter: Mit mondtál a vevőknek?

Kömkel: AZONNAL LÉPJENEK VISSZA A VÉTELTŐL. Ez nem tanács, hanem parancs. Ez az épület javithatatlan, rövid távon élhetetlen, hosszabb távon életveszélyes lesz.

Riporter: Miért nem lett ebből is blogbejegyzés annak idején?

Kömkel: Akkoriban az új házak 10%-át tudtam jó szivvel ajánlani, 20%-át feltétellel, a maradék 70%-nál olyan mértékű hozzányúlás/javitás kellett volna, hogy abszolút nem ajánlottam megvételre. Emiatt nagyon sok ellenséget szereztem magamnak, konkrét fenyegetésekkel. Nem hiányzott még egy és sajnos a képek is elkeveredtek, amiket akkor készítettem. 

A képeket azóta megtaláltam pár évvel később, de akkor már nem volt értelme megirni a cikket belőle.

Riporter: Tud valamit az épület utóéletéről?

Kömkel: Nem, de megadom a címet, utána tudsz nézni a Levéltárban. A fényképeket is átküldöm, be tudod rakni a cikkébe.

Riporter: Nagyon szépen köszönöm az interjút.

---

BREAKING NEWS: Rablógyilkosság a 144. kerületi Idősek Otthonában! A 100 éves áldozatot saját mérőszalagjával fojtották meg, a nővérek szerint csupán az idős úr adathordozója tűnt el.

---

Szerkesztői megjegyzés: A riporterünket halálra gázolta egy száguldozó autokopter, miközben a Levéltárból a szerkesztőségbe tartott. Mivel ezen a cikken dolgozott utoljára és látszólag befejezte, mintegy nekrológként közzétesszük, de a benne lévő információkat nem tudjuk ellenőrizni, ezért fikciónak minősitjük, nem vállalva felelősséget a tartalmáért.

---

Több mint 20 éve nézek házakat vásárlás előtt leendő vásárlóknak, építész szemmel. 

A cél természetesen az, hogy minél kevesebb buktatóba fusson bele a vásárló, illetve ha már vannak ilyenek, legalább legyen tisztában ezek várható költségével, és időzítésével.

A bejegyzést kommentelni ITT LEHET.

---

A bejegyzés trackback címe:

https://komkel.blog.hu/api/trackback/id/tr4217511434
süti beállítások módosítása