Építőipari tanácsadás kicsit szabadszájúan, de nagyon érthetően

KömKel: minden, ami családi ház...

Eladó nyaraló szemle: Birkák, gyülekező!

2021. október 30. - KömKel

Gyönyörű ősfás telken két szintes 70 nm es jó állapotú, 2000 es évek elején felújított nyaraló eladó. Víz villany van.
Télen, nyáron jól megközelíthető.
Ára 25 millió

A COVID miatt jelentősen felértékelődtek a saját kerttel rendelkező ingatlanok, ám nem mindenki engedhetett meg magának egy önálló családi házat, illetve sokaknak nem is volt erre igénye, csupán szerették volna, ha van egy télen is használható vidéki ház, ahová el lehet menekülni a város zsúfoltságától/bezártságától.

borito_logos.jpg

Hirtelen megjelent rengeteg vásárló a piacon, elképesztő roham indult az ilyen kategóriájú nyaralókért. Szó szerint napok alatt elkeltek, lehettek bármilyen állapotúak.

Nem akarok senkit leszólni, de szó szerint birkaként álltak sorba az emberek, egymást túllicitálva. Ha nem tudtam 2-3 napon belül megnézni az ingatlant, már elvitte valaki. Különösen igaz ez a vízparti nyaralókra, ahol sokszor egy szétkorhadt faházat árultak családi ház áron.

A vevőjelölt házaspár szerencsére elhívott megnézni a szóban forgó épületet, így újabb gyöngyszemre bukkantam. Mikor odaértem, éppen másik vevőjelöltnek mutogatta az idős házaspár a portékát, és közvetlenül utánunk már jött is a következő "turnus".

Az eladók mentségére szóljon, hogy nem igazán tudtak semmit az ingatlanról, ha jól emlékszem örökség révén jutottak hozzá, így csak a családi legendáriumokból tudtak kevés információval szolgálni.

Az épület sosem volt 70 m2-es, ezt már ránézésre megállapítottam. Végeztem pár gyors mérést, 30+20 m2 lett a vége.

A falak salakbeton elemekből készültek, alattuk volt vízszigetelés, a nedvességmérő alapján is száraznak bizonyultak.

falszerk.jpg

A hőkamera képén persze szépen kirajzolódtak a blokkok, a hőhíd nem csak köszöngetni járt az épületbe, konkrétan itt lakott.

hk_kulsofal.jpg

A fő probléma az, hogy az épületen az emelt térdfalas koszorú ellenére nincs betonkoszorú, az épület több helyen is komolyan mozgott, a falakon jelentős repedések voltak.

sullyedes.jpg

Ezt bizony utólag pántolni kellene, jópár millió forintért. Persze legjobb lenne egy koszorút rátenni, de ehhez le kell szedni a tetőt is. Ami egyébként valószínűleg egyébként is szükséges lenne, mert a régi azbesztes palára bitumenes zsindelyt raktak (ráolvasztva), a szarufák között nulla hőszigetelés volt, valamint a szarufák távolsága 110 cm feletti. 

A koszorú+tető kb 4M Ft. A tetőtér visszaépítése (hőszigetelés, gipszkartonozás, stb) még kb 3M Ft, mert az oromfalakat is újjá kell építeni, lévén azok is könnyűszerkezetesek, hőszigetelés és légtömörség nélkül.

Az épület végében volt egy könnyűszerkezetes féltetős tákolmány, ami a vizesblokkokat rejtette. Stílusban és minőségben a '80-as évekbeli kempingekben lévő zuhanyzókat idézte.

zuhanyzo.jpg

A vízbekötés a vízórától még horganyzott csöves, ezt illene cserélni.

vizora.jpg

A komplett vizesblokkot újjá kell építeni szerkezettel együtt, ez 1-1.5M Ft, ha csak nyaraló minőséget szeretnénk.

A földszinti padló alulról nedvesedik, nincsen se víz, se hőszigetelése. Mivel nyaralóról beszélünk, ezt nem muszáj megcsinálni, de téli használatnál a komfortérzet erősen csökken általa.

padlo2.jpg

A földszinti nyílászárók felett sehol sem volt áthidaló berakva, a nyílászáró cserékkel együtt itt számolni kell kb 1.5M Ft-ot.

ablak.jpg

A tetőtérbe vezető lépcső egy horror, reggeli adrenalinfröccs garantált a fent alvóknak a 10 cm-es belépési szélességgel.

Igény lett volna a vevők részéről, hogy télen is fűthető legyen az épület. Az elektromos fűtés hőszigeteletlen épületnél búgócsigává változtatja a villanyórát, így marad észszerű megoldásként a klímás fűtés, melyet távolról is be lehet kapcsolni.

Ehhez viszont szabványositani kell a villanyóra környékét, valamint a régi villanyvezetékeket mindenhol cserélni épületen belül. Itt is ugrott kb 1M Ft, plusz mondjuk szintenként 1 klíma 400e Ft, azaz közel 2M Ft összesen.

villanyora.jpg

Az épület előtti terasz süllyed, nem kis mértékben. Ezt újjá kell építeni, burkolással együtt ez is 1M Ft.

Hol tartunk? 

4+3+1.5+1.5+2+1 = 13.000.000 Ft

Megéri?

Egyáltalán nem. De azért akadt, aki megvette...

 

Több mint 20 éve nézek házakat vásárlás előtt leendő vásárlóknak, építész szemmel. 

A cél természetesen az, hogy minél kevesebb buktatóba fusson bele a vásárló, illetve ha már vannak ilyenek, legalább legyen tisztában ezek várható költségével, és időzítésével.

 

A bejegyzést kommentelni ITT lehet.

---

A bejegyzés trackback címe:

https://komkel.blog.hu/api/trackback/id/tr2416740136
süti beállítások módosítása