Építőipari tanácsadás kicsit szabadszájúan, de nagyon érthetően

KömKel: minden, ami családi ház...

Új építésű ház szemle: Bermuda-háromszög, ahol az előírások eltűnnek

2021. október 04. - KömKel

Nem fogom megnevezni azt a környéket, ahol döbbenetes állapotok vannak a kivitelezési előírások betartását illetően. Idén kb 20 új építésű házat néztem meg ezen a környéken, egynél mondtam azt, hogy bár van mit javitani, de meg lehet venni.

Nem olyan régen kaptam egy mailt, benne erről a környékről származó új építésű épületek hirdetéseivel, az építés közbeni fotókkal tűzdelve.

Eldobtam az agyamat. Dokumentálva van, hogy semmilyen építési előírás nincs betartva, magyarul annyira hülyék (vagy bátrak), hogy már a minimális látszatra sem adnak.

Egy épületnél az egyik legfontosabb dolog a padló TELJES FELÜLETÉN a talajpára/talajnedvesség elleni vízszigetelés megléte.

Ezt a '80-as évektől alkalmazzák, előtte csak a főfalak alatt volt használva a "bitumenes lemez". Ennek hiányában a felszivárgó talajnedvesség tönkreteszi a padlóburkolatot. A melegpadlót/laminált padlót szétkorhasztja, a kerámia burkolatot pedig felnyomja, magyarul kopogni-mozogni fog.

A talajnedvesség MINDENHOL jelen van, nem keverendő össze a talajvízzel. Nem véletlenül nagyon sarkalatos pont ennek a megléte egy új épületnél, olyan természetesnek kell venni, mint hogy van cement a habarcsban.

Autós hasonlattal élve: nulla alvázvédelem van az autón, csak a csupasz lemez. Vajon mennyire is rövidül le az élettartama ennek a gépjárműnek?

Mit látunk a képen?

nincsbitlem.jpg

A falak töve gondosan körbe körbe van kenve vízszintesen és függőlegesen is bitumenes alapozóval, mellette viszont a vasalt betonlemezen már le vannak rögzítve a vízcsövek és fűtéscsövek.

Másik képeken az is látszik, hogy NINCS a falak alatt semmilyen vízszigetelés.

Azaz sem a falaknak, sem pedig a padlónak nem lesz talajnedvesség elleni szigetelése, a felkent bitumenes alapozón kivül, ami kivülről, felületileg van csak odakenve. 

(az idióta otthagyta a bitumenes alapozónak a vödrét, szerepel a fotókon, így be lehet azonosítani, hogy az is csak egy alapozó)

A következmény?

Kb 3-4 év, és a falak felszívnak annyi nedvességet, ami már jelentkezni fog a vakolaton is belülről, azaz málik le a vakolat, a festék, megy tönkre a burkolat.

Hogyan lehet javítani?

Az összes falat, beleértve a válaszfalakat is, utólagos lemezbeütéssel vízszigetelni kellene, mivel vázkerámia falazat esetén az injektálás hatásfoka igen csekély. Ez nagyon sok milliós tétel önmagában is, azonban ennek elkészítéséhez a KOMPLETT padlót fel kell verni a falak mentén.

Ami nem is baj, hiszen a padló alatt sincs meg a talajnedvesség elleni szigetelés, tehát azt is pótolni kell.

A meghirdetett ikerház-fél 82 m2, a padló újjáépítése kb 3 millió forint, plusz komplett újraburkolás. A falak utólagos vízszigetelés a sok fal miatt 3-4 millió forint, plusz a javítások.

Nyugodt szívvel mondanék ennek a javitására 10 milliót, mivel a felbontott aljzatban lévő csövezéseket is vissza kell szedni, kompletten az alapgépészetet újra elkészíteni. Az épület alsó hangon 4-6 hónapig lakhatatlan lesz.

Apropó aljzat: a hirdetés alapján 10 cm lépésálló hőszigetelést írtak, ami teljesíti is a jogszabályi minimumokat.

A fotók alapján azonban nincs ennyi hely a tégladarabokra felbakolt nyílászárók alatt, csupán 5 cm lesz berakva.

Én ezen a környéken persona-non-grata vagyok, a Belzebúb, akinek ha meglátják az autóját, akkor már az alap hozzáállás a "mivan-mivan-mivan?". Meg van ígérve egy bevert szélvédő is részemre, ezt még szerencsére nem kaptam meg ajándékként.

Nem Mordor sötét szurdokaiban lévő településekről beszélünk, hanem Budapest agglomerációjáról, 8-900e Ft-os négyzetméter árakról.

Nem nekem lenne feladatom szélmalomharcot vívni az ilyenek ellen. Hanem a sok bürokrata marhának kellene odafönt egy kicsit a fejéhez kapni és nem sorban tolni a családtámogatásokat és hiteleket, hanem először gatyába rázni az építőipart.

Nem kellett volna megszüntetni a kötelező e-napló vezetést. Igenis vezetni kellene. Sőt, minden fáziról kellene fényképeket feltölteni, ez a mai világban egyáltalán nem ördöngősség.

Van kép? Nincs? Akkor nincs használatbavételi engedély sem.

Miért szívtam fel magam ennyire ezen?

Ha engem kihívnak ehhez a házhoz, a nedvességmérő műszeremmel száraz falakat és aljzatot találok, valamint ESZEMBE NEM JUTNA, hogy ezt az alapvető dolgot kihagyják az épületből. Ha a többit rendben találom, akkor megvetetem az épületet, hiszen nincsen röntgenszemem. 

Mit nyert a kivitelező?

Sima GV45-ös bitumenes lemezből kellene 100 m2, ez anyag+munkadijban kb 250e Ft. 

Több mint 20 éve nézek házakat vásárlás előtt leendő vásárlóknak, építész szemmel. 

A cél természetesen az, hogy minél kevesebb buktatóba fusson bele a vásárló, illetve ha már vannak ilyenek, legalább legyen tisztában ezek várható költségével, és időzítésével.

A bejegyzést kommentelni ITT lehet. 

---

A bejegyzés trackback címe:

https://komkel.blog.hu/api/trackback/id/tr6016708156
süti beállítások módosítása