Építőipari tanácsadás kicsit szabadszájúan, de nagyon érthetően

KömKel: minden, ami családi ház...

Drónozás? Felejtsd el...

2020. december 16. - KömKel

Mindig is kütyübuzi voltam/vagyok/leszek. Ennek jó részét a munkám kapcsán szerzem be és használom olyan célra, ami előbbre visz marketing vagy egyéb szempontból.

Három évvel ezelőtt vettem egy (akkor) középkategóriás drónt, mondván, hogy milyen jól jön majd az építkezéseknél, mennyire látványos videókat és képeket tudok adni az ügyfeleknek a tervezői művezetésekről a házuk előrehaladtát dokumentálva. Nem mellékesen pedig a saját marketing céljaimra fel tudom használni ezeket, ahogy tettem is, vannak képek és videók az instámon, vagy a youtubeon.

screenshot_20201216-163236_chrome.jpg

Az általam tervezett épületekről folyamatosan készültek ezek az anyagok, amiket aztán megvágva adtam át a megrendelőknek, a használatbavételi engedély mellé, mint ajándék. Jópofa dolog, nagy sikere volt mindenkinél.

A buktatók már 2 évvel ezelőtt jelentkeztek, mert egyes szomszédoknak nem tetszett a repkedő drón, holott mindig csak az adott építkezést filmeztem, amibe viszont óhatatlanul belelógtak a szomszédos telkek, rajtuk házak, autók, medencék.

Oké, odafigyeltem erre, kevesebbszer repültem feljebb, inkább szűkebb épületrészre fókuszáltam a videókkal.

download_20201216_163555.jpg

Van, ahol ez sem volt elég, rendőrségi feljelentéssel fenyegetett a szomszéd.

Tudni kell, hogy a drónozok 99%-a engedély nélkül reptetett, mivel engedélyt kérni a magyar bürokratikus marhaságok miatt közel lehetetlennel volt hatályos. 30 nappal előre kellett eseti légtérengedélyt kérni PAPIRON, illetékbélyeggel. Szerencsés esetben fel tudták dolgozni 30 nap alatt a kérvényt és kaptál engedélyt az adott napra, az adott területre. Már ha nem volt kiadva másnak ugyanakkor, ugyanoda, mert akkor buktad. De akkor is, ha éppen rossz időjárás volt aznap (30 nappal előre kell tudni), vagy ha esetemben éppen aznap nem tartott még olyan fázisban az építkezés, hogy lett volna mit filmezni. Ki a fene tud ilyesmit 30 napra előre belőni?

Szóval mindenki szürkezónában mozogva drónozott, amíg nem jött ki a rendőrség, addig megúsztad. Ha kijött, akkor elkobozták a drónt, és szabálysértés...

Lassan 2 éve hitegettek mindenkit, hogy lesz egy telefonos applikáció, egy kattintás, és megkapod a légtérengedélyt (ha egyébként nem tiltott a terület). Mondanom sem kell, l***sz sem lett az egészből. Emiatt tavaly év közepe óta alig drónoztam, mert sok helyről hallottam vissza, hogy a drónjuk bánta, plusz büntetéssel megspékelve.

Erre jött az idei ősz, ahol a "tisztelt" honatyák előrukkoltak egy olyan dróntörvény-tervezettel, amitől mindenkinek égnek állt a haja. Konkrétan ellehetetlenít mindenféle olyan jellegű drónozást, amit én csináltam.

Mert:

- belterület

- mert 120 g feletti súlya van a gépnek (EU-ban, USA-ban 250 g a határ, és van is ez alatti kamerás drón, a Mavic Mini)

- mert felvevőképes a drón, és mindenkinek a hozzájárulása kellene egy-egy anyag publikálásához, aki szerepel a képeken/videókon.

Semmi bajom nincs azzal a résszel, hogy kelljen regisztrálni a drónt (évi 30-40e ft), kelljen drónpilóta "jogsi", vagy kelljen biztosítás. Ezek teljesen elfogadható elvárások.

(Normális külföldi országban ez úgy működik, hogy 250 g alatt hobbinak minősül, szinte semmi nem kell rá, ha nem tiltott helyen repkedsz. Efelett kell egy eseti légtérengedély, amit online, azonnal lehet igényelni.)

Ma meg is szavazták a törvényt, hiába nyújtottak be észszerűsítő javaslatokat az ellenzéki képviselők.

Két slussz poén:

1. Maradt a papír alapú légtérhasználat igénylés, az applikáció is működik, csak éppen nem jó semmire

2. A kormány Magyarországot Közép-Európa drón nagyhatalmává kívánja lenni.

Sikerült tönkrevágni (ismét) egy jó hobbit, sok ember szórakozását, valamint egy teljes iparágat lenullázni. A drónom 3 éve közel fél millióba került (a kiegészítőkkel), már bánom, hogy tavaly nem adtam el közel a feléért, mert most jelenleg nulla forintot ér. Nem az értékvesztése fáj, hanem az, hogy nem tudom használni...

Köszi.

Ui: A youtubeon influencerkedő majmokat is csókoltatom, akik a törvénytervezet napvilágra kerülése után is még csontig nyalva a légügyi hatóságnak és kormánynak olyan puhány kritikát fogalmaztak meg, hogy a 7 éves lányom erőteljesebben ki tud állni az igazáért. "Reméljük, hogy ez még változni fog"... remélhetitek. Egy rohadt betű nem változott benne.

A bejegyzés trackback címe:

https://komkel.blog.hu/api/trackback/id/tr10016345750

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása