Építőipari tanácsadás kicsit szabadszájúan, de nagyon érthetően

KömKel: minden, ami családi ház...

Új építésű ház szemle: Mit kapsz 700e ft/m2 áron?

2020. július 09. - KömKel

Az ingatlan a fővárosi agglomerációban helyezkedik el, drága környéken, jónak mondható helyen. Ikerházként két lakóegység van a telken, a megosztott telekrésszel együtt kerül(t) 85 millió forintba a kb 120 m2-es, kétszintes minimál stílusú lakóépület.

Nem indult jól a dolog, mert a kivitelező hetekig halogatta a szemlét, hiába hangsúlyoztam a vevőjelölteknek (az én megbízóimnak), hogy minél inkább szerkezetkész állapotot kellene látnom, mert a bevakolt/elburkolt részekről nem tudok véleményt mondani. (bár erre is van ellenpélda)

Sokadik körben sikerült közös időpontot találni, megejtettem a szemlét.

Láttam csodákat... De ne csak károgjak, minden negatívumot pozitív követ.

Mínusz egy

Ami rögtön szemet szúrt, az a belső válaszfalak kialakítása. Ytongból készültek, de a váltott sorban huzalozás mellett hiányoztak az áthidalók is, valamint 2-3 cm-es csíkok egyenlítették ki a sorok közötti különbségeket.

screenshot_20200709-213058_drive.jpg

Miért gond az áthidaló hiánya, amikor csak két sor ytong van az ajtó felett?

Mert a mostani beltéri CPL ajtóknak semmiféle rendes tokja nincsen, az csak egy önhordó burkolat. Ha erre rátehénkedik az a két sor ytong, pont elég arra, hogy deformálódjon, onnantól az ajtó szorul, nem csukódik.

Miért kell a huzalozás?

Először is: csak. Mert előírás. Jó magyar szokás szerint az ytong válaszfalnál ez is kimarad, valamint a gyári vékonyvakolat helyett dryvit háló+glett kerül rá. Aztán lehet csodálkozni, amikor kirajzolódnak hajszálrepedés formájában a téglasorok a festett falon...

Plusz egy

A nyílászárók jó minőségűek, hőhídmentesen beépítve, ráadásul nem purhabbal, hanem duzzadószalaggal.

Mínusz kettő

A villanyszerelőt csókoltatom. A szakbarbár a monolit vasbeton födém alsó betontakarását végigvéste több helyen az elektromos vezetékeinek. Belevésett a koszorúba is.

screenshot_20200709-213151_drive.jpg

Plusz kettő

A minimál stílushoz passzolóan vannak kinyúló vasbeton árnyékoló konzolok sok helyen (bejárati ajtó felett, terasz felett), ezek Schöck-elemekkel vannak hőhídmentesítve. Profi, jó drága anyag.

Mínusz három

Apropó koszorú... Biztosan padtársak voltak a kisegítőben a villanyász és a gépész, aki hasonlóan szeret bánni az épület tartószerkezeti rendszerével.

screenshot_20200709-213558_drive.jpg

Szintén gépészeti probléma az emeleti lefolyóstrang, ami sima KG csőből készült, nem pedig zajcsillapított Geberitből, vagy legalább egy olyan kialakítással, aminél lehetőség lenne utólagos zajszigetelésre.

screenshot_20200709-213506_drive.jpg

Plusz három

A zárófödém lapostetője jó minőségű PVC vízszigetelést kapott, ráadásul több lefolyási ponttal, több irányban megfelelően lejtetve.

Mínusz négy

A lapostetőnél a lefolyókat a homlokzati hőszigetelésbe rejtették, ám a részleteket már sikerült elszabni.

screenshot_20200709-213653_drive.jpg

Ahogy a képen is látszik, a lefolyócső 110-es KG, a falhoz szorítva, azaz kivülről még kapott 4 cm szigetelést, és így lett a homlokzatba elrejtve.

A probléma ezzel az, hogy a jéghideg csapadékvíz ezen keresztül ömlik le télen is, a meleg téglafalhoz és vasbeton koszorúhoz érve közvetlenül. Pár hete volt egy ilyen kérdés a facebookon, hogy miért nedvesedik a fal egy függőleges vonalban folyton... aztán kiderült, hogy ez a probléma. 

screenshot_20200709-223556_samsung_notes.jpg

A rendes megoldása ennek az, hogy a csomópont szerint alakítják ki a strangot a falban. De ehhez persze kellenek részletes kiviteli tervek (csomópontok), és valaki, aki ennek kialakítását számon is kéri.

Plusz négy

Az épület tartószerkezetileg rendben van, amit utána művelt a többi szakág, az kritikán aluli.

Mínusz öt

Tudod mi az az attikafal? Legegyszerűbben úgy tudnám elmagyarázni, hogy a lapostetős kialakításban ez az a térdfal körben, ami tartja szigetelést, ehhez lehet rögzíteni a korlátot, erre hajtják fel a vízszigetelést, ésatöbbi.

Az attikafal mindezek miatt általában zsalukőből, vagy betonból készül. De nem itt!

screenshot_20200709-212908_drive.jpg

Valakinek az a zseniális ötlete támadt, hogy jó lesz ez EPS-ből, azaz népnyelven hungarocellből...

A kivitelező elmondása szerint ennek a terasznak a vízszigetelése majd lesz valamiből, valószínűleg kent szigeteléssel megoldják. Aha, oké.

Plusz öt

Gondolkozom...

Mínusz hat

A lábazati hőszigetelés végig sima eps-ből készült, nem pedig zártcellás xps-el, súlyosbítva azzal, hogy még dübelezve is van jó közel a terepszinthez. A teraszoknál szintén (grafitos) eps van a falon, nyoma sincs felhajtott vízszigetelésnek és zártcellás xps-nek.

screenshot_20200709-213248_drive.jpg

screenshot_20200709-213339_drive.jpg

Plusz hat

A megbízóimnak ezeket a hibákat leírtam, ők ezek kijavítására igéretet kaptak a kivitelezőtől, így egymás kezébe csaptak...

...volna, ha a szerződés napjának délelőttjén nem érkezik egy készpénzes vevő, aki elviszi előlük az ingatlant.

---

A bejegyzés trackback címe:

https://komkel.blog.hu/api/trackback/id/tr6615992440

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása