Építőipari tanácsadás kicsit szabadszájúan, de nagyon érthetően

KömKel: minden, ami családi ház...

Megszűnik az e-napló, és még más változások

2019. október 23. - KömKel

Hallottam már pletykákat a változásokról, de őszintén szólva januárra vártuk ezeket (bár a bevezetést október 15-re suttogták eddig is...)

note_logo_paragrafus.jpg

Az Index rövid híre (és már belsős infók) alapján a változások:

- nem lesz kötelező az e-épitési napló vezetése saját építkezés esetén

- eltéréseket nem kell külön bejelenteni

- nem lesz kötelező a tervezői művezetés, és a tervezői- illetve kivitelezői felelősségbiztosítás

Kezdjük hátulról

1.

A) Tervezői- és kivitelezői felelősségbiztosítás

Látszólag mindenkinek jó volt, a valóságban a biztosítokon kivül senkinek. Jópár tízezer forintos éves díjról beszélünk, amivel minden egyszerűsitett bejelentéses házat tervezőnek és a kivitelezőknek rendelkeznie kellett. Enélkül nem lehetett átadni a munkaterületet sem, tehát hiánya már az elején megakasztotta az egészet. Rendkivül sok kisebb kivitelező ennek díját külön elkérte az építtetőtől.

Miért kellett?

Elméletileg a tervezői és kivitelezői elbaszásokat fedezné a biztosítás keretösszege. A valóságban azonban mindenféle igazolás és szakértői vélemény esetén fizet a biztosító, azaz legjobb esetben is csak évek múlva, sok-sok szakértői díj kifizetése után. Ez mondjuk nem meglepő a magyar építőipar morálját látva... 

Nem zokogunk ennek a megszűnésétől, és családi ház szintjén amúgy sem ért semmit egyik félnek sem.

B) Kötelező tervezői művezetés

Ez már fogósabb kérdés.

Biztos vagyok benne, hogy ennek a rendeletből való kiszedését a kollégák lobbizták ki, lévén hogy rendkivül sokan utálták/utálják ezt az előírást. Márpedig néha nem ártana kimozdulni az íróasztal mellől, és szagolni egy kis puskaport is...

Jah, hogy ilyenkor szembesül az ember azzal, amit tervezett, és a véres valóság pofáncsapja? Értem ezalatt a megvalósíthatatlan terveket, a rossz csomópontokat, a statikai és építész tervek közötti ellentmondásokat...

Kivitelezői oldalról megkönnyebbülés lesz, hiszen azt csinálnak amit akarnak, abszolút nem lesz kontroll felettük (ezt alább kifejtem bővebben).

Építtetői oldalról felemás a helyzet, van aki szerette ezt az előírást, van aki csak nyűgnek érezte. Pláne amikor a kedves kollégák irreális kiszállási összegekkel jöttek erre a kötelező alkalmakra, megkerülve a maximális 6x30e Ft-os korlátot, hiszen ez csak a művezetés maximális költsége + kiszállás (amit nem maximalizáltak)

Az én egyedi véleményem az, hogy ennek a megszüntetése rendkivül káros. A szakma egy része sosem fog szembesülni a hibáival, és nem mozdul ki az íróasztala mellől. A másik oldalon pedig szükség volt valakire, aki ellenőrzi az építkezést, a méreteket, az eltakart szerkezeteket, és ezt dokumentálja is.

2. Az eltéréseket nem kell bejelenteni

Ez eddig sem okozott nagy problémát, mert 1 nappal korábban kellett csupán feltölteni a naplóba a változást, de sokszor csak utólag történt meg.

3. E-építési napló

Nem lesz kötelező az e-építési napló vezetése, ha az épittető természetes személy, és saját lakhatására építi a házat.

Mit jelent ez?

Az utóbbi években az elektronikus építési napló volt a legbosszantóbb dolog az építkezésen, legalábbis az építtetők és főleg a kivitelezők szerint.

Az építtetőknek feleslegesen túlbonyolított dolognak tűnt az egész, munkaterület átadás-átvétel, meghívás, stb. A valóságban ez az elején jelentett egy fél órás nyűgöt, valamint menet közben szintén ennyit, minden új alnaplónál. A probléma akkor volt, ha a tervező nem segített ebben... számtalan kérdés jön/jött a naplóval kapcsolatban eddig is a csoportomban, mert a drágalátos kollégák lepattintották az ügyfeleiket, mondván nem az ő dolguk/nem értenek hozzá. Szóval a többség számára valóban könnyités, de csak látszólag.

Miért?

Ha nincs kötelező e-napló, akkor SENKI nem fogja azt vezetni. Amíg kivitezeléssel is foglalkoztam, minden nap 23 órakor a telefonom éktelen visításba kezdett, emlékeztetve, hogy a napi jelentéseket be kell írni. Rohadtul utáltam... a kivitelezők 99%-a boldogan fog ettől megszabadulni, és egy rohadt betüt sem ír a naplóba.

Ennek hozadéka az is, hogy a létszámot is be kellett irni aznapra, tehát részben legalább fehérítette az építőipari fekete foglalkoztatást.

Ha nem kötelező a napló vezetése, akkor kvázi bárki dolgozhat az építkezésen? Azaz lehet kalákában építeni ismét? Ez egy jó kérdés, erről is hallani pletykákat.

Korábban a papír alapú napló vezetésnél a használatbavételi engedélyhez kellett egy felelős műszaki vezető (FMV) vagy egy műszaki ellenőr nyilatkozata, és magát a tényleges naplót nem kérte senki. Feltételezem, hogy most is így lesz, egy nyilatkozat elég lesz a végén.

Ez ahhoz fog vezetni, hogy akárki építhet kvázi akármit, akárhogyan, ha van a végén egy nyilatkozat.

Elképesztően káros dolog ez, a magyar építőipari morált tekintve!

Mi alapján fogom tervezőként megkövetelni a terv szerinti javitást? Eddig szóltam a kivitelezőnek, és ha nem javitotta ki, akkor ment a naplóba a bejegyzés, amire az építésfelügyelet is ráharapott.

Most megvonja a vállát, és beleszarik. Meggyőzi/megzsarolja a megrendelőt, hogy "jólvanazúgy". 

Az eltakart betonszerkezetekről betonozás előtt fényképes bejegyzés került a naplóba, biztosítva azt, hogy legalább szerkezetileg az épület a terv szerint épül. Remélem a "nem kötelező" kitétel a változásnál azt jelenti, hogy van rá lehetőség, tehát az épeszű és normális építtetők ezeket a munkarészeket be tudják naplóztatni.

Ez azért lenne fontos, mert az e-építési napló a kész épület gépkönyve. Felmerülő problémáknál vissza lehet lapozni, meg lehet nézni, ki-mikor-mit-hogyan csinált. Ha értékesítésre kerül egy ingatlan, akkor minél bővebb és részletesebb a napló, annál nagyobb a vásárlói bizalom, tehát értéknövelő tényező.

Hogyan történik a kötbér kiszámitása, ha nincs naplózva, hogy mikor-ki dolgozott? A vállalkozó hová írja be, hogy időjárási körülmények miatt nem tudott dolgozni? 

Az én javaslatom az lenne az építtetők felé, hogy legalább a szerkezetkész állapotig kérjék az építkezés dokumentálását az e-naplóba. Nem muszáj, hogy ezt a kivitelező csinálja, lehet sajátkezüleg is, vagy a tervező által. Higyjétek el, nagyon fontos!

(A rendelet október 24-től lép hatályba, 244/2019-es kormányrendelet)

A bejegyzés trackback címe:

https://komkel.blog.hu/api/trackback/id/tr3615254330

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása