Építőipari tanácsadás kicsit szabadszájúan, de nagyon érthetően

Eladó ház szemle: A környezet is számít

2020. szeptember 20. - KömKel

Az én feladatom az ingatlan vásárlása előtt javarészt az épület műszaki állapotának felmérése. Azt, hogy melyik városrészen helyezkedik el, mekkora távolságra található tömegközlekedés/bolt/orvos/iskola, a vevőjelölt "dolga" kinyomozni, hiszen minden családnál mások a prioritások és lehetőségek.

Mivel nem vagyok vak, néha azért teszek én is megjegyzést ezzel kapcsolatban, amikor valami olyan dolgot látok.

Nézzünk három esetet...

I.

Az ingatlan egy agglomerációs településen helyezkedik el, családi házas övezetben. Mikor megérkeztem, azonnal szemet szúrt, hogy az utca másik oldalán egy nagy raktárépület van, egy látszólag is ipari/kereskedelmi kialakítású telken.

gutca.jpg

Átnéztem az eladó házat, majd úgy mellékesen feltettem az ingatlanos hölgynek a kérdést, hogy mit tud erről a raktárépületről?

Tovább

Új építésű ház szemle: Tollas a hátam?

Általam legjobban utált dolog, amikor hülyének néznek. Az hagyján, ha a laikus vásárlójelölteknek lökik a rizsát, de engem hagyjanak ki ebből. Nem tartozom beszámolóval az eladók felé és ritkán bonyolódok vitába velük. Itt sajnos elég keményen sikerült konfrontálódni.

”A lányomnak építettük, csak ő úgy döntött, hogy mégsem költözik ide. Higyje el, minden úgy van építve, hogy neki szántuk...”

A szóban forgó épület egy ikerház-fél, a telek hátsó részén, oldalhatáros beépítéssel, azaz a telekhatártól 1 méterre.

Jelen volt az eladó idősebb házaspár, a vevőjelölt fiatal pár és befutott a magát épület műszaki ellenőrének mondott férfi.

Tovább

Eladó ház szemle: Régen ez nem volt gond?

Sok esetben keveredek vitába ingatlanközvetítőkkel, amikor "belehallgatnak" abba, amit a házszemle után mondok az ügyfeleimnek az adott házról.

Kifejezetten utálom ezt, mivel engem azért fizetnek, hogy szakértői szemmel átnézzem az ingatlant, elmondjam róla a szakmai véleményemet FÜGGETLENKÉNT. Tehát nincs rózsaszín köd a szemem előtt - mint a vevőjelöltnek -, nem csillognak dollárjelek a szememben - mint az eladónak - és nem akarok minél előbb jutalékot felvenni a közvetítésért - mint az ingatlanos.

Megyek, körbenézek, körbemérek, jegyzetelek és elmondom, amit ezek alapján leszűrtem az ingatlanról.

Ha ezt a beszélgetést hallja az eladó vagy ingatlanos, jön a felhorgadás, hogy hülyeséget beszélek, meg nem úgy van, stb. Volt, ahol kis híján megvertek...

Az épületeket én olyan szemmel nézem, hogy a jelenlegi elvárásoknak megfelelő komfortot nyújtson, elfogadható rezsiköltség mellett. Ehhez bizony komolyabb felújítás/korszerűsítés szükséges, amit folyton megkérdőjeleznek.

A leggyakoribb érv: túl van ragozva a hőszigetelés, divatos hülyeség az egész.

Én is olyan házban nőttem fel, ami vizes volt, penészedett, a radiátorban sokszor 70-80 fokos víz keringett, amikor túlpakoltuk a vegyestüzelésű kazánt. Emellett volt Wartburgunk, később Ladánk...

Amennyiben a kedves ingatlanos/eladó már nem az akkori műszaki színvonalú autóval közlekedik, akkor szíveskedjen befogni a bagolylesőjét, mert ahogy a gépjárművekkel kapcsolatos igények/előírások is drasztikusan megváltoztak, úgy az épületeké és komforté is. 

Nem, nem volt régen minden jobb!

Nézzük, hogy miért is nem igazak ezek, mi szól a koszerűsítés/felújítás mellett.

Tovább

Eladó ház szemle: Nyaralóban lakni?

Az elmúlt évben sokan kerestek fel azzal a céllal, hogy vidékre költöznének, ám anyagi lehetőségeik vagy igényeik miatt ezt egy üdülőövezetben/külterületen képzelik el. Semmi gond nincs ezzel, de nagyon fontos, hogy ezzel a szemmel tudjam nézni az ingatlant.

fahaz.jpg

A zöldbe költözéssel semmi bajom sincsen és félreértés ne essék, tudom, hogy anyagi lehetőségek is végesek, pláne a mostani ingatlanárak mellett. Viszont nekem az a dolgom, hogy sorban adjam a kijózanító pofonokat és a műszaki tartalomra koncentrálva elmondjam mit látok.

Mit várunk el egy állandó lakhatásra szolgáló ingatlantól?

Tovább

Új építésű ház szemle: Mit kapsz 700e ft/m2 áron?

Az ingatlan a fővárosi agglomerációban helyezkedik el, drága környéken, jónak mondható helyen. Ikerházként két lakóegység van a telken, a megosztott telekrésszel együtt kerül(t) 85 millió forintba a kb 120 m2-es, kétszintes minimál stílusú lakóépület.

Nem indult jól a dolog, mert a kivitelező hetekig halogatta a szemlét, hiába hangsúlyoztam a vevőjelölteknek (az én megbízóimnak), hogy minél inkább szerkezetkész állapotot kellene látnom, mert a bevakolt/elburkolt részekről nem tudok véleményt mondani. (bár erre is van ellenpélda)

Sokadik körben sikerült közös időpontot találni, megejtettem a szemlét.

Láttam csodákat... De ne csak károgjak, minden negatívumot pozitív követ.

Tovább

Mit tartalmaz egy szakértői háznézés?

Sokan kérdezik tőlem, hogy mit tartalmaz a háznézés? Mit kapnak a pénzükért?

Kiszállást, első körben. Távolságtól függően ennek kisebb-nagyobb költsége van. Ha sikerül 2-3 ingatlan megnézését egymás utánra szervezni, akkor (nálam) értelemszerűen egyszeri költségként jelenik ez meg.

Kérni szoktam mailben/messengeren az ingatlan hirdetésének linkjét és/vagy fotókat előzetes átnézésre. Ritkán, de előfordul, hogy már ezek láttán azt mondom, hogy felejtős az ingatlan, ne is pazaroljunk rá időt. (pl látszik felázás körben, aminek javítása jelentős pluszköltség és idő, ez pedig kizáró tényező a vevők részéről).

Nemrég belefutottam abba is, hogy ugyanazt az ingatlant kellett megnéznem más érdeklődőnek, kb 1 hónapnyi eltéréssel. Az ingatlan címe nem mondott semmit előzetesen, így akkor döbbentem rá, amikor megláttam a házat... kell egy nyilvántartást vezetnem.

Van mikor kapok 8-10 linket, szűkitsem le a kört.

Nem szerencsés, ha a szakértővel együtt történik az első szemle, mert rengeteg olyan tényező van, ami miatt amúgy nem jöhet szóba az ingatlan, ám a hirdetésből nem derül ki. Pl. az ingatlan mellett temető van, vagy iskola, vagy zajos a vasút/hév. 

Ezért a vevők menjenek első körben, szűkítsék le ők az ingatlanok listáját és utána egyeztessenek a második menetre.

Tovább

A kéményseprő maffia visszatért

Sosem volt a szívem csücske a kéményseprő-tevékenység, viszont még én is írtam bejegyzést abból, hogy mennyire káros is lehet a mostani állapot, amikor az ingatlantulajdonosok felelőssége a kéményük ellenőrzése, szabályossá tétele. Ismerve a magyar mentalitást, amíg haláleset nincs, addig nem hívják ki a kéményseprőket. A bejegyzést nagyon sokan megosztották a kéményseprő-cégek közül is, akik facebookon aktívak.

Hát akkor most ezt is osszák meg, amikor őket szapulom, mégpedig teljes joggal.

Tovább

Eladó telek szemle: 4 telek, más-más problémákkal

Szerencsére a "Hogyan vegyünk telket?" podcastemben   elhangzottakat sokan megfogadják és nem vakon vágnak bele a telekvásárlásba, hanem építészt keresnek előzetes átnézésre.

Ennek kapcsán kerültem én is képbe, egy lejtős telket kellett megnéznem, ennyit tudtam előzetes információként.

Tovább