Építőipari tanácsadás kicsit szabadszájúan, de nagyon érthetően

KömKel: minden, ami családi ház...

Új építésű ház szemle: amikor a könnyűszerkezetes házat a tulajdonos fejezi be

2021. április 11. - KömKel

Sokszor kapom meg kommentekben, hogy könnyűszerkezet ház ellenes vagyok. Ez ebben a formában nem igaz, a ROSSZ épületek ellen vagyok, viszont tény, hogy a könnyűszerkezetes házaknál jóval nagyobb arányban beszélem le a vevőjelölteket a vásárlásról.

Ennek az az (egyik) oka, hogy nagyon sokan hiszik azt, hogy a könnyűszerkezetes ház építéséhez csak faanyag, szeg és kalapács kell. Jah, meg üveggyapot...

Ez az épület fém szerkezettel készült, ráadásul ÉMI-engedéllyel rendelkező kivitelező által, tehát minden adott volt  a happy endhez. Kaptunk tervdokumentációt, ÉMI-engedélyt, használatbavételi engedélyt és természetesen megtekintési lehetőség a csak 2 éves lakóépülethez. 

20200908_101352.jpg

Az épület ára is nagyon kedvező volt, családi problémák miatt került eladásra az ingatlan. Modern kialakítás, jó környék,  mi baj történhet?

Az épületet meglátva azonnal felszaladt a szemöldököm. Ennél rondább és szarabbul elkészített külső homlokzati faburkolatot ritkán látni...

A kültéri homlokzati faburkolatnak megvannak az előírásai/ökölszabályai ahhoz, hogy az tartós és szép legyen.

- lambéria vastagsága 18-20 mm, nem pedig az itt található 14 mm

- nem kezeletlen lécezésre rögzitjük, ami ráadásul sok helyen szét van hasadva a falhoz rögzítés miatt

20200908_101214.jpg

- nem látszó szegezéssel rögzitjük, vagy ha mégis, legalább olyan szeget használjunk, ami nem rozsdásodik

20200908_101227.jpg

- a rögzítést úgy kell megoldani, hogy legyen lehetősége burkolatnak a hőingadozások által okozott tágulásra. Itt szemmel láthatóan behullámosodott a feszültségtől a falburkolat

- meg kellene próbálni a burkolat alját síkba igazítani, nem fogasra hagyni, valamint alul szükség van bádog cseppentőlemezre, máskülönben szétrohad az alja

20200908_101254.jpg

- rendezett terepszint felett 30 cm magasságnál meg kell állni a fa burkolattal, mert a csapóeső miatt ez a szakasz fokozott igénybevételnek van kitéve, magyarul hamar elrohad és a felületkezelése is ronda lesz

Belül aztán a hőkamera további érdekességet mutatott: látszódtak a tartószerkezeti fém bordák, mint hőhidak (nyár végén történt a szemle, tehát még 5 fok különbség sem volt a külső-belső levegő hőmérséklete között). Ez télen brutális hőhíd lehet.

screenshot_20210411-114756_gallery.jpg

flir_20200908t102046.jpg

Hogyan lehetséges ez egy ÉMI-tanúsitványú szerkezetű épületnél?

Úgy, hogy a kivitelező csak a szerkezetkész állapotot csinálta, a befejező munkákat már más, mégpedig pénzszűkében maga a tulajdonos.

A terveken szereplő rétegrend teljesen jó, a fém szerkezet kivülről kapott volna OSB burkolatot, pár centi dryvit-hőszigetelést, ezzel aztán megszűnt volna a hőhidasság.

screenshot_20210411-112922_drive.jpg

Ehelyett a fém profilokra kivülről rákerült egy páraáteresztő fólia, méterenként vízszintesen tetőléc, majd arra a lambéria.

Kb 120 m2-en le kell bontani a jelenlegi taknyolt burkolatot, rátenni a terv szerinti rétegeket, és végül burkolni. A ház jellegéhez nagyon hozzátartozik a fa homlokzati burkolat, viszont ehhez például thermowood hőkezelt falburkolat dukál, ennek a költsége viszontmindenestől kb 30.000 ft/m2.

Ha hozzávesszük az osb+dryvit és a bontás költségét is, akkor csak ez a hibajavítás kb 5 millió ft.

A barkácsolós kedvű tulajdonos ezt megúszta kb tizedáron és ha a körülmények nem kényszerítik rá az értékesítésre, akkor valószínűleg boldogan él az egyre jobban rozsdafoltos, hullámzó felületű lambéria burkolatos házában.

Kétféle házilagos kivitelezés létezik:

1. Az utolsó mozdulatig betartja a gyári előírásokat és anyagokat, sőt ezt még túlzásba is viszi.

2. Látszatra legyen kész minél előbb, majd kijavitja később.

Mindkettőre igaz, hogy rettenetesen büszkék a munkájukra és vérig vannak sértődve, ha valaki kérdezni merészel.

Mivel sajnos a fentiek közöl az első típusba tartozó kivitelezés nagyon ritka, a "saját magam/apósom/nagyapám csinálta" - megjegyzésre kapjuk fel a fejünket és ne higyjük azt, hogy az innentől csak jó lehet. 

Több mint 20 éve nézek házakat vásárlás előtt leendő vásárlóknak, építész szemmel.

A cél természetesen az, hogy minél kevesebb buktatóba fusson bele a vásárló, illetve ha már vannak ilyenek, legalább legyen tisztában ezek várható költségével, és időzítésével.

A bejegyzést kommentelni ITT lehet. 

---

 

A bejegyzés trackback címe:

https://komkel.blog.hu/api/trackback/id/tr8716497284
süti beállítások módosítása