Építőipari tanácsadás kicsit szabadszájúan, de nagyon érthetően

KömKel: minden, ami családi ház...

5% áfa vagy kalákázás?

2020. október 08. - KömKel

A kormány úgy döntött, visszahozza a korábban nagy sikerű 5%-os ÁFÁt az új lakás/házépítések esetében. A konkrétumok még jelenleg váratnak magukra, viszont a családi házas építtetőket (várhatóan) (ismét) dilemma elé állítják ezzel.

note_logo_1.jpg

Ebben a posztban szigorúan a pénzügyi oldalát nézem, ne gyertek a kommentekben azzal, hogy ki-hogyan vágja át, milyen minőségű lesz a munka.

Sok száz építkezést láttam már, van példa mindegyikre, nincs törvényszerűség.

Mit jelent az 5% ÁFA?

Valószínűleg a már jól bevált forgatókönyv és szabályok mentén élesedik ismét ez a lehetőség. A korábbi években ezt úgy lehetett igénybe venni, hogy az építtető leszerződött egy generálkivitelezővel, aki végigvitte a projectet és a számlákat az építtető felé kiadta 5% áfával.

Azaz ő megvette a tüzépen az építőanyagot 27% ÁFÁval, mint mindenki más, majd továbbszámlázta munkadíjjal dúsítva 5% ÁFÁval.

Még konkrétabban:

- megvette a téglát 1.000.000.- + ÁFA, azaz 1.270.000 Ft-ért

- hozzárakott 800.000 Ft (nettó) munkadíjat

és leszámlázott az építtetőnek (1.000.000 + 800.000) x 5% áfa = 1.890.000 Ft-ot.

Miközben ő kifizette a full áfás téglát. Igen, az áfa különbözetet visszaigényli, de ennek van átfutási ideje, és könyvelési oldala is. Később visszatérünk erre, mert érdekes anomáliákat szült a valós életben.

Ehhez kellett e-naplót vezetni, felelősségbiztosítással, FMV-vel.

A saját munkavégzés szinte teljesen el volt lehetetlenítve, mert ha jogilag rendben le akarod papirozni, abba beleőszülsz. Tehát a generálkivitelező jóindulatára vagy bízva, hogy csinálhatsz-e saját magad valamit a saját házadon, hogy spórolj. Mindezt úgy, hogy papiron nála a munkaterület, tehát balesetvédelmi szempontból, továbbá garanciális szempontból ő a felelőse a dolognak. Nem véletlen, hogy keveseknek adatott meg ez a lehetőség.

További adalék, hogy a fenti példánál maradva a vállalkozó munkadíjából "beragadt" 180.000 Ft, amíg az le nem könyvelődik, vissza nem igényli. Szorozzuk csak ezt be kb 20-al, mert 40M alatt ritka az új családi ház (sőt). Magyarul 4-5 millió forintot görget maga előtt folyamatosan a kivitelező, kvázi hitelezi neked az 5% miatt. Azok a cégek, ahol több project fut párhuzamosan, el tudják ezt simítani, de azok a vállalkozók akik 1-2 projectet visznek egyszerre, nehezen vállalták be ezt a formáját a számlázásnak. Illetve aki bevállalta, beépítette az áraiba, magyarul drágábbra árazta eleve az egészet.

Mit jelent a kalákázás?

Jogszabály szerint véve természetesen csak rendes építési vállalkozó dolgozhat az építkezésen, aki rendelkezik mindennel. Viszont nem véletlenül van az, hogy nem szükséges az e-napló vezetése (csak készenlétbe helyezés), mert ezzel adott a kormány egy lehetőséget arra, hogy azzal építsd a házad, akivel akarod. 

(Igen, kell a végén egy kivitelezői nyilatkozat. Bármelyik kocsmában kapsz egyet... )

Tehát jöhetett a sógor, aki már életében kétszer látott betonkeverőt, jöhetett a villanyszerelő unokatestvér, aki még utolsó éves a szakiskolában, stb.

De tegyük fel, hogy "rendes" kőműves csapat jön dolgozni, tisztességes piaci áron.

Hogyan is alakul ebben az esetben a végszámla?

- megveszi az építtető a téglát 1.000.0000 Ft + ÁFA = 1.270.000.- Ft-ért

- munkadíjra kifizet maximum 640.000 Ft-ot, mivel a generálkivitelező 20%-ot rátesz az alvállalkozói árakra. Ez a 640.000 Ft lehet hivatalosan KATÁs, alanyi adós számlára, ahol 0% az áfa, vagy lehet zsebbe fizetni.

1.270.000 + 640.000 = 1.910.000.- Ft MAXIMUM.

Ha a rokonság besegít, akkor a munkadíj lehet olcsóbb. 

Ha valaki banki hitelből/CSOKból építkezik, akkor némelyik bank kéri az e-napló vezetését, kilőve ezzel a kalákázást. Előre tudakozódni kell és átmenni másik bankhoz a hiteligényléssel. Kb a bankok fele kéri, másik fele nem kéri.

Banki hitel/CSOK esetén kell az építés 70%-áról számla. Ökölszabály, hogy egy lakóépület bekerülési költségének 60%-a az anyagdíj, ennél (zömében) úgysem kapod olcsóbban, ha számla nélkül kéred. Tehát kevés kell ahhoz, hogy összejöjjön a szükséges % ezen felül. Ez lehet KATÁs vállalkozó számlája is, nem kell hogy áfás legyen.

Ez az 5%-os ÁFÁs történet családi házas építés esetében nem hoz forradalmat, azoknak segít, akik új házat/lakást vásárolnak, tehát megkímélik magukat az építkezés "gyönyörétől".

---

A bejegyzés trackback címe:

https://komkel.blog.hu/api/trackback/id/tr8816232312

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása