Építőipari tanácsadás kicsit szabadszájúan, de nagyon érthetően

KömKel: minden, ami családi ház...

Mit tartalmaz egy szakértői háznézés?

2020. július 02. - KömKel

Sokan kérdezik tőlem, hogy mit tartalmaz a háznézés? Mit kapnak a pénzükért?

Kiszállást, első körben. Távolságtól függően ennek kisebb-nagyobb költsége van. Ha sikerül 2-3 ingatlan megnézését egymás utánra szervezni, akkor (nálam) értelemszerűen egyszeri költségként jelenik ez meg.

Kérni szoktam mailben/messengeren az ingatlan hirdetésének linkjét és/vagy fotókat előzetes átnézésre. Ritkán, de előfordul, hogy már ezek láttán azt mondom, hogy felejtős az ingatlan, ne is pazaroljunk rá időt. (pl látszik felázás körben, aminek javítása jelentős pluszköltség és idő, ez pedig kizáró tényező a vevők részéről).

Nemrég belefutottam abba is, hogy ugyanazt az ingatlant kellett megnéznem más érdeklődőnek, kb 1 hónapnyi eltéréssel. Az ingatlan címe nem mondott semmit előzetesen, így akkor döbbentem rá, amikor megláttam a házat... kell egy nyilvántartást vezetnem.

Van mikor kapok 8-10 linket, szűkitsem le a kört. Mivel egy ilyen ingatlanhirdetés átnézése 10-15 perc, nem tudok ömlesztett kérésekkel foglalkozni. Jó, ha van már egy személyes háznézés, ahol megismerem a vásárló igényeit, ami alapján lehet szelektálni.

Nem szerencsés, ha a szakértővel együtt történik az első szemle, mert rengeteg olyan tényező van, ami miatt amúgy nem jöhet szóba az ingatlan, ám a hirdetésből nem derül ki. Pl. az ingatlan mellett temető van, vagy iskola, vagy zajos a vasút/hév. 

Ezért a vevők menjenek első körben, szűkítsék le ők az ingatlanok listáját és utána egyeztessenek a második menetre. Ezt a jelenlegi ingatlanpiac felülrírja, mert sok esetben napok alatt elkelnek a jobb ingatlanok, tehát többször előfordul, hogy első bejárásnál is jelen vagyok már.

Sokan kérnek tőlem sorvezetőt, hogy mit kellene nézni az ingatlanon, mire figyeljenek. Nem lehet átadni több évtizedes építőipari tapasztalatot pár mondatban, sem pedig a műszerezettséget helyettesíteni szabad szemmel. Egy beázási foltnak lehet 50 féle oka, amik közül egy része más problémákra vezethető vissza, amiknek szintén van oka. Én nem értek az autókhoz, csak felhasználói szinten. Ha vásárolni szeretnék használtan egyet, elviszem átvizsgáltatni szakemberrel, hiszen pár tízezer forintot megér egy 2-3 milliós autónál a dolog. Nem szabad spórolni ezen, hiszen a rosszul vásárolt ingatlantól nagyon nehéz megszabadulni, költséges javítani.

Elgondolkodtam már azon is, hogy írok egy könyvet a háznézésekről, mikor-mit kell nézni, mire kell figyelni, mivel jár a hibák kijavítása, vagy a korszerűsítés. 

Játszottál annak idején Kaland-Játék-Kockázat könyvekkel? Ha ezt csinálod, lapozz ide, ha azt csinálod, lapozz oda.

Hát körülbelül így nézne ki ez a könyv is, és nem tudna kellően alapos lenni ahhoz, hogy megüsse azt a szintet, ami mellett nyugodtan aludnék.

Azt tudom leírni, részemről mit tartalmaz egy háznézés.

Az ingatlan szemléje során:
- körbenézem kivülről az ingatlant, szükséges helyeken méréseket végzek műszerrel (hőkamera/nedvességmérő műszer/lézeres távmérő/falradar), roncsolásmentesen
- belülről helyiségenként végignézem az ingatlant, szükséges helyeken  méréseket végzek műszerrel (hőkamera/nedvességmérő műszer/lézeres távmérő/falradar), roncsolásmentesen
- padlástérbe mindenképpen fel kell jutni, a tetőszerkezet, a fóliázás, cserepezés, bádogozás állapotának szemrevételezéses és műszeres vizsgálatához
Van egy adatlapom, bárki számára letölthető segédletként: https://komkel.hu/haztuznezo_adatlap2021.pdf
A szemle során nézem a padlók, falak, födémek, tetőszerkezet, nyílászárók, hőszigetelések állapotát és ennek szerkezeteit. 
Lehetőség szerint a villanyhálózatra is ránézek egy-egy kötődoboznál, a vezetékek milyensége végett (alu vagy réz).
A fűtési rendszert átnézem szemrevételezéssel (és hőkamerával), vízóraaknába kukkantva a bekötővezeték állapota és anyaga érdekel.
FONTOS: nem végzek komplett felmérést, tehát nem fogom tudni megmondani hajszálpontosan a tető felületét, vagy egyes helyiségek alapterületét. Ez már egy felmérési terv-szintű felmérést igényel, ami önmagában 1 óra, valamint természetesen anyagilag is más tészta, mint az állapotfelmérés. Lemérem a tető jellemző méreteit, a belmagasságo(ka)t, a főfalak fesztávolságait. 
A fentiek után javaslatot adok a várható felújitás/javitás ütemezésére és várható (becsült) költségeire, erről mailben összefoglalót küldök. (mely nem írásos szakvélemény, csupán a helyszini szemle tapasztalatainka összefoglalója). Készülnek fotók, hőkamerás felvételek, melyeket szintén mailben átküldök.
(megjegyzés: freemail, citromail, vipmail, sok esetben a hotmail is rendszeresen "elnyeli" a mailjeimet, mivel a szemle leírása esetenként sok linket tartalmaz, amit nem szeretnek)
Felszereltség:
- hőkamera, infrahőmérő
- falnedvességmérő (30 cm mélységig mér)
- falradar
- mérőszalagok, lézeres távmérő, szögmérő, lámpa
- teleszkópos létra
Anyagiak: készpénz vagy utalás utólag, teljesen mindegy
Időpont foglalás: viszonylag rugalmas vagyok, de 2-3 nappal előre be vagyok telve általában. Vannak persze visszamondások, tehát nem lehetetlen akár egy aznapi házszemle sem. Hétvégén is dolgozom általában, egyedül a sötétedés az, ami korlátozza a házszemlék időpontját, mivel nem szerencsés sötétben szemlézni. 
Sok háznézés visszaköszön a blogon mint esetleírás, hogy tanulságként szolgáljon. Értelemszerűen ezek között zömében a problémásak, rossz épületek szerepelnek, mert ezeknek van "hírértéke". Ettől függetlenül számos épületre bólintottam rá az évek alatt, amikben azóta is boldogan laknak az új lakók.
Ez a blogposzt rólam szólt, mert a sok megkeresésre egyszerűbb belinkelnem ezt, mint hetente sokszor leirogatni mindenkinek külön-külön, hogy mit foglal magába a szakértői háznézés.
A lényeg az, hogy mindenki vigyen magával egy hozzáértőt, mielőtt beleugrik az ingatlanvásárlásba.
A bejegyzést kommentelni ITT lehet.
---

A bejegyzés trackback címe:

https://komkel.blog.hu/api/trackback/id/tr6115894240
süti beállítások módosítása