Építőipari tanácsadás kicsit szabadszájúan, de nagyon érthetően

KömKel: minden, ami családi ház...

Eladó ház szemle: Felújított vályogház

2020. június 08. - KömKel

Rengeteg tévhit kering a vályogházakkal kapcsolatban, ezek tisztázására szentelek majd egy külön posztot, mert ilyenkor rám ront a sok öko-troll úgyis, hogy márpedig...

Akkor nézzünk egy tökéletes példát arra, hogyan NE (!!!!) újítsunk fel egy (vályog)házat, illetve hogy miért is nem szabad megvenni az ilyet.

Az ingatlanhirdetésben a beltéri fotók domináltak, amiben hangsúlyozottan szerepeltek a szépen kifestett és tapétázott szobák, előszoba. A külső fotó is olyan részletét mutatta az épületnek, aminél tényleg azt lehetett mondani, hogy felújított, ránézésre nem is rosszul. 

Az épület egy korábbi ikres összeépítésű vályogház egyik fele, a másik része az eredeti állapotában van, nagyon nagy a kontraszt a kettő között. Csak amíg az ingatlanosok és vevőjelöltek részére ez esztétikai különbséget jelent, számomra inkább műszaki szempontból érdekes.

Kiderült, hogy az ingatlan tulajdonosa szobafestő, saját maguknak újította fel az épületet, ám családi tragédia miatt meg kell tőle válniuk.

Az ilyen tulajdonos általában két dolgot jelenthet:

a.) mivel saját magának csinálta, biztosan jól van megcsinálva

b.) mivel bármikor ki tud javitani bármilyen adódó hibát, ezért a látszat jó, a többi kérdéses

Tudom, hogy mindig sikerül magamra haragítani egy-egy csoportját az olvasóimnak, mert megszólaltatva érzik magukat mások hülyesége miatt. Akkor most a kedves szakemberekhez szólnék: attól, hogy a saját szakmádban profi vagy, általában terv/műszaki utasítás alapján dolgozol. Ami a munkád 90%-ában jó, az nem biztos, hogy a maradék 10%-ban is megállja a helyét. Nem szégyen utánanézni a dolgoknak, vagy megkérdezni esetleg mást is, nem pedig a "húszéveígycsinálom"-módszert kell alkalmazni.

Esetünkben a szobafestő úriember egy vízszigetelés nélküli vályogházat hőszigetelt le kivülről sima EPS-el, belülre pedig sok glett+tapétázás került. Ez egy téglaépület esetében nem is jelentene problémát, ám itt a falak alatt nincsen vízszigetelés, a vályogfal pedig kivül-belül páraáteresztő szigetelést/festést követel, máskülönben a fal nedvességtartalma folyamatosan nő, a nedves vályog pedig elveszíti a szilárdságát. Azaz a ház falai eltaknyosodnak és ledőlnek, bár ennek előzményeképpen elkezd repedezni itt-ott, a födémgerendák és tető behullámosodik, stb.

Ez volt az eredeti állapot, ahogy az ikerfélen látszik:

eredeti_kulso.jpg

Tipikus régi épület, vizesedő lábazattal és fallal. (rámértem a nedvességmérővel)

Az eladásra kínált épületrészhez érve a kontraszt:

eredeti_felujitott.jpg

Ugye jól néz ki? Mint egy szép alma, amit belülről rágnak a kukacok...

falszigeteles.jpg

Itt a kukacok egyike. Ez sima EPS hőszigetelés, nem páraáteresztő. A lábazaton csak műgyantás lábazati szinezés van.

A nyílászáró gerébtokos fa nyílászáró, külső üvegezés kétrétegű hőszigetelt üvegezésre cserélve, amit barkácsmegoldással fa szegélylécekkel sikerült a helyén marasztalni.

nyilaszaro.jpg

A padlástérbe feljutva ez a kép fogadott:

padlas.jpg

A régi tetőszerkezet nem vészes állapotú, ám a tetőlécek sok helyen meg vannak hajolva és elkorhadva, a cserepek pedig már deformáltak, fagykárosodottak. A fafödémre EPS hőszigetelés került, sokadik hibaként. Mondanom sem kell, a nejlon fólia nem segít a faszerkezet állapotának megőrzésében.

Az épület kibővítésre került pár éve, egy ellaposított féltetős résszel. Ezen a tetőn is ugyanaz a cserépfedés van, ami azonban erre a hajlásszögre alkalmatlan, beázik. Ahogy látszott is belülről a fürdőszobai részen. Az ingatlanos szerint ez csupán a mosásból eredő pára... hát nem.

A padlóban hőszigetelés nulla, vízszigetelés nincs.

Belülről az épület szépen ki volt tapétázva (tényleg), ám az utcafronti részen az ablak alatt már elkezdett dolgozni a falban a nedvesség, kongott a falszakasz. A tapéta alatt a falglettelés egyben volt, ám egyben mozgott-kongott, ahogy kopogtattam. Azaz a glettelés jó vastag, egybefüggő alatta és véletlenül sem az, amit a vályogfal belülről kívánna. A falnedvességmérő 1.5 méteres magasságig kiakadt...

A fűtést egy vízteres kandalló biztosította, amely a mennyezet alatt jócskán bekormozta a felületet. Ez vagy csak alkalomszerű, vagy pedig rendszeresen visszajön a füst a lakótérbe. A vízteres kandallók esetében kell egy jól méretezett puffertartály, ennek megfelelő méretű tágulási tartály és biztonsági szelepek. Ezeknek nyomát sem láttam.

Az, hogy valami felújított, sok esetben eltakarja a dolgokat még avatott szemek elől is. Apró jelek, félinformációk segíthetnek abban, hogy a dolgok mögé lássunk.

A szobafestő eladó nem azért csinálta meg LÁTSZATRA jól ezt a felújítást, mert bárkit át szeretett volna vágni, hanem egyszerűen alkalmazta azokat az anyagokat és megoldásokat, amikkel a munkája során találkozik. Ha nem kellene eladniuk az épületet, a hibákkal rövid úton szembesült volna ő maga is. Más kérdés, hogy a javítás során vajon rátesz egy lapáttal, vagy teljesen elölről kezdve nekiugrik rendesen megcsinálni az egészet...

Ennél sokkal rosszabb, amikor tudatosan készül szépre egy felújítás, nem törödve a helytelen műszaki megoldásokkal és azok későbbi következményeivel. Láttam ilyenre is példát sokszor, egyszer talán elmesélem.

Több mint 20 éve nézek házakat vásárlás előtt leendő vásárlóknak, építész szemmel.

A cél természetesen az, hogy minél kevesebb buktatóba fusson bele a vásárló, illetve ha már vannak ilyenek, legalább legyen tisztában ezek várható költségével, és időzítésével.

---

facebook: https://www.facebook.com/komkel/

facebook csoport: https://www.facebook.com/groups/KomKel/

youtube: https://www.youtube.com/c/komkel

instagram: https://www.instagram.com/komkel/

web: http://komkel.hu/

A bejegyzés trackback címe:

https://komkel.blog.hu/api/trackback/id/tr1715753018

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása