Építőipari tanácsadás kicsit szabadszájúan, de nagyon érthetően

KömKel: minden, ami családi ház...

Új építésű ház szemle: Amikor a látszatra sem adnak

2020. május 30. - KömKel

Újépítésű ház, vagy lakás vásárlása esetén mindig elmondom/leírom, hogy nem nagyon tudok mit nézni a helyszíni szemle során, mert a kivitelezők legalább a látszatra adnak, azaz a szépnek kinéző vakolás, festés és burkolás mögött férges lehet az alma, amit viszont nem látok még én sem, mivel a szemléknél roncsolásmentes szemrevételezés történik és egyelőre nem rendelkezem röntgenszemekkel.

A felkérésnél mindezeket ki is hangsúlyoztam. Elmondtam, hogy nagy segítség tud lenni az, ha kapok tervdokumentációt, vagy építés közbeni fotókat, amin látszik a tartószerkezeti rendszer csupaszon. Képeket kaptam, terveket nem. A képeken nem is láttam semmi kifogásolnivalót, bár darabra és felbontásra is édeskevés volt.

Miután letisztáztuk, hogy gyakorlatilag lehet feleslegesen megyek ki szakértőként, egyeztettünk időpontot és pontos helyszínt.

Az ingatlan címe nekem sokat mondott, az adott kerület egy viszonylag új építésű részéről volt szó, ahol a pár éve felosztott telkekre sorban épülnek a (zömmel) ikerházak. A kiszemelt ingatlantól 200 méterre ráadásul egy saját tervezésű házam is épült, amihez kijártam tervezői művezetni. A körülötte lévő építkezéseket félszemmel mindig megnéztem...

Bíztató jel volt, hogy az építést végző vállalkozó azt az utcát végig ő építette, teljesen ugyanolyan ikerházakkal az elmúlt évek alatt. Márpedig a korábban épült ikerházakban már laknak évek óta, tehát valamit tudhat, hogy melletük mer még építeni...

A térkövezett gépkocsibeállón ácsorogva vártuk a kicsit megkéső vállalkozót, volt időm körbenézni. A térkövezés szélén végig betonágyazat volt szegélykő helyett, részben már most feltöredezve. A szomszéd ikerfélnél végig szegélykő, ahogy azt kell. Az udvaron a térkő mellől szintén mindenhonnan hiányzott a szegélykövezés... Oké, mindez javitható, az épület melletti járdánál valószínűleg az életben nem lesz ezzel probléma, de a gépkocsibehajtónál a széttört/szétfagyott szegélybetonozás miatt idővel a térkő be fog hullámosodni, szétcsúszik.

Bementünk a házba.

Természetesen nem volt bútorozva, így nagyon látszott már az előszobából is a nappali padlóburkolat lerakásának milyensége. Nem kellett szakértőnek lenni ahhoz, hogy az ember félrehúzza a száját ennek láttán. A 20x60as lapok szinte hullámzottak a felhúzott redőny által beszabaduló napfényben.

A fürdőszobában az optikai terror folytatódott, csak ott már a fugaszélességeket sem sikerült eltalálni a falon, volt ahol 3, volt ahol egy sorral arrébb 5 mm lett. A wc tartályánál a fém élvédő anyagában meg volt hajlítva 90 fokban, "meseszép" látványt nyújtott és az ujjamat végighúzva rajta még élesen karcolt is.

Az ikerház kétszintes volt, az emeletre vezető lépcső alatt búvótérrel. Ide bebújva láttam, hogy a felfelé vezető lépcső karja alá már nem jutott betonozás, sőt padlóhőszigetelés sem, a padló bitumenes vízszigetelése pedig nem volt a vasalt betonlemezre (szerelőbeton) ráolvasztva, csak oda lett hajítva. A padló rétegrend vastagságát így azonban le tudtam mérni, összesen 13 cm. Padlófűtésnél van 6‐7 cm aljzatbeton, 1 cm burkolat. Na mennyi marad a padló hőszigetelésére? 5 cm! A hőszigetelési minimum előírásokat ez már hosszú évek óta nem elégíti ki.

Emeleten vannak teraszok, melyek a földszinti lakott tér felett helyezkednek el, ezek hőszigetelése és vízszigetelése kardinális kérdés, azonban ennek milyenségét majd az idő dönti el, most jótékonyan takart minden megoldást a burkolás, hőszigetelés és homlokzati szinezés.

Az épület lapostetős, falhoz rögzített létrán fel lehetett jutni a tetőre. Felfelé mászva láttam, hogy az oromfal bádogozás alatt rések vannak, a szinezés előtt nem zárták be ezeket. Trehány munka.

A lapostetőre lépve feltűnt pár dolog.

A pvc vízszigetelés sok helyen gyűrött volt és nem láttam az átfedéseknél a rögzitő dübel nyomát. A födémen a betervezett rétegrend szerint kellett volna lennie egy leterhelő kavicsrétegnek, aminek hűlt helye. A mellette lévő többi ugyanilyen épület laposteteje hasonló képet mutatott, bár mintha azokon gondosabban készült volna a pvc szigetelés.

A lapostetőn ott leledzett a klíma kültéri egysége. Négy darab térkőre rakva, melyeket purhabban ragasztottak a pvc vízszigeteléshez. Lábbal megpiszkálva szépen mocorgott az egész. Amikor ezt beüzemelik, szépen ki fogja dörzsölni a vízszigetelést a térkő lábaival. Pluszban a csövezése a tetőt áttörő 110-es pvc csövön keresztül jött fel, amit a kivitelező purhabbal kifújt. Két házzal arrébb láttam kültérit a tetőn, viszont ott rendesen rögzítve volt a talpa. Gondolom itt utólag támadt a zseniális beruházói ötlet, hogy ez jó értéknövelő lesz.

Földszinti teraszra kiléptünk a (tényleg) minőségi nyílászárókon keresztül. A terasz szélein sehol sem volt cseppentőlemez, a lapburkolat a talajszint felett egy lépcsőfoknyit kiemelt terasz szélein függőlegesen is folytatódott. Megkopogtattam a terasz szélén a burkolatot, üregesen kopogott több helyen. A vállalkozó követett mindenhová (ezért nem tudtam fotózni sem), a hozzáfűzött kommentárja szerint azért kopog, mert XPS van ott a terasz szélén a hőhíd miatt. Aha, persze.

Az ikerfélhez tartozott egy garázs is. Ide belépve furcsán kicsinek tűnt. Előkaptam a lézeres mérőt: 498. Mivan?! Rámérek még egyszer. Ugyanannyi. Kérdőn nézek az árnyékomra. 

- 5 méteres garázs, mindenhová ekkorát építünk. ‐ hangzott a ki nem mondott kérdésemre a büszke válasz.

Hát ember! Akiknek el akarod adni a házat, egy Ford Mondeo kombival érkeztek. 4800 mm a hossza nagyjából. Épeszű építész nem tervez már 550 cm hossz alatti garázst, de én a 600 cm minimális hossz mellett voksolok, nem véletlenül.

Az ikerház a telek maximális beépítettségét kihasználja, így nem lesz különálló melléképület. Ide kell beférnie a kerékpároknak, fűnyírónak, stb. Ezek még a vevők másik autója, egy kis Suzuki mellé is bajosan férnének el.

Mindez 75 millióért. Kellene?

Még valami... A kapott építés közbeni fotók nem ennél az épületnél készültek, de még csak nem is ezeknél az ikerházaknál, teljesen más szerkezetű épületet láttam rajta.

---

facebook: https://www.facebook.com/komkel/

facebook csoport: https://www.facebook.com/groups/KomKel/

youtube: https://www.youtube.com/c/komkel

instagram: https://www.instagram.com/komkel/

web: http://komkel.hu/

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://komkel.blog.hu/api/trackback/id/tr1315730294

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása