Építőipari tanácsadás kicsit szabadszájúan, de nagyon érthetően

KömKel: minden, ami családi ház...

Szakemberek a facebookon

2019. december 30. - KömKel

Magyarországon jelenleg egyeduralkodó a Facebook a lakosság körében, fiataltól az idősig mindenki ott dekkol. 

Itt zajlik a napi panaszáradat vagy dicsekvés, itt kommentelődnek a hírek, fotókat töltünk fel, adunk-veszünk...

Nekem is van saját csoportom, ahol a tanácsaimat osztogatom, illetve pár hasonló tematikájú csoportban is jelen vagyok. Sosem tagadtam, hogy a csoportokban (és a sok privát megkeresésben) végzett tanácsadásaim jelentik nekem a reklámot ahhoz, hogy folyamatosan kapjak új megrendeléseket tervezésre, tanácsadásra.

Sokszor kérdezik, hogyan van minderre időm és energiám. Vagy ezt csinálom, vagy pedig kőkemény pénzeket fizetek a facebooknak/googlenek, hogy a hirdetéseim elérjék ugyanezt a célt. Az online tanácsadás tehát "ingyenreklám", mondhatni.

Ezt nem csak én használom ki, hanem több más szakember is. Nincs ebben semmi rossz, nekem is vannak olyan szakember ismerőseim, akiket így ismertem meg, és bátran is merem ajánlani őket.

Az építtetők/felújitást végzők hasonlóan hozzánk a facebookon keresnek szakembert, jó esetben első körben, rosszabb esetben valaki után, aki nem jött/átvágta/minősíthetetlen munkát végzett.

Az építőipar egy jó mély pöcegödör, ahol igencsak el lehet merülni a szarban...

A szakemberhiányt rengeteg kókler próbálja kihasználni, látom sorban a kommentek között a jelentkezéseket, illetve engem is sokan keresnek meg közülük, hogy ajánljam őket.

Legjobban az tetszett, amikor ősszel felhívott egy vállalkozó, hogy minden neki adott családi ház után fizet nekem 150.000 Ft-ot. 

Vannak kollégáim, akik 10%-ot kérnek a munkadíjból az ilyen közvetítésért. Ez az általános építőipari gyakorlat hosszú-hosszú évek óta. Ha számolunk 400.000 Ft/m2 kivitelezési árral, amiből ~40% a munkadíj, akkor ez egy 120 m2-es családi háznál közel 2 millió forint.

Pályám kezdetén egy olyan építész mellett tanultam ki a szakma fogásait, aki ezt zokszó nélkül elkérte, sőt megkövetelte minden esetben. Ez néha azzal járt, hogy a megrendelőre rábeszélte a saját kivitelezőjét, még akár úgy is, hogy látta a másik (tőle független) kivitelező árait, és aláígértetett a sajátjával. Aztán menet közben visszaemelték az árakat... gusztustalan volt, és megalázó részt venni az ilyen beszélgetésekben/vitákban.

A másik gond az volt, hogy a kivitelező ha szar munkát végzett, vagy elnézett valamit a terven, akkor a pénzért cserébe a "mentorom" félrenézett, mivel érdekelt volt a dologban.

Sikerült is pár év alatt leépítenie a renoméját, a neve hallatán mindenki csak legyintett. Ami által kevesebb megbízása lett, kevesebb 10%-al, viszont a pénz továbbra is kellett a rongyrázásra... ördögi kör.

Fontos megjegyeznem, hogy mindez még az internet előtti korszakban történt, épp csak kezünkben voltak az első mobiltelefonok.

Nekem ehhez nincs gyomrom, se kedvem. Legyen a munka terv szerint és rendesen elvégezve, mindenki boldog. Viszont nem zárkózhatok be egy buborékba, hogy csak tervező vagyok. Jobb nekem is, ha tudok ajánlani kivitelezőket, akiknek láttam a munkáját, és emberileg/szakmailag is normálisnak tartom őket. Mivel anyagi érdekem nem fűződik hozzá, hogy ezt a szaknévsort felhizlaljam, így nem érdekelnek ezek a jelentkezések.

Kíváncsiságból azért meg szoktam nézni az adatlapokat a jelentkező szakembereknél. Hosszas felvezető után elérkeztünk a poszt témájához.

Nagyon jól tudok szórakozni ezeken az adatlapokon, páromnak szoktam mutogatni, szakad a röhögéstől.

1. A publikus fotók között rengeteg gyúrós kép van, feszít a tükör előtt egy vastag lánccal a nyakában, néha friss tetoválással. Kedvencem az olyan, ahol 8-9 évvel ezelőtti kép van kirakva, a vállalkozó akkor még egy gizda csávó volt, épp csak dudorodó felkarral, mostani képein pedig mázsa felett van, a tokája már takarja a láncot.

2. Feszít valami (szerinte) menő verda előtt. Jellemzően BMW, az idő előrehaladtával egyre újabbal.

3. Sok képen ott a kis család. Ez tök jó, meg tényleg mire másra lenne jó a fészbuk? Aztán ahogy pörgeted a fotókat, előugrik egy gyúrós-feszitős kép, aminél a vállalkozó kedves barátnője/felesége minősíthetetlen modorban és helyesírással kurvaanyázza a párját. Következő képen megint idilli család, pár képpel arrébb megint anyázás.

4. Gyerekkoromban egérrágta vályogházban nőttem fel, rohadt szegény családban, de anyám mindig rendet és tisztaságot tartott. Hát némelyik képen a háttérben olyan dolgokat látni, amitől az embernek felfordul a gyomra... ez abszolút nem pénz kérdése, hangsúlyozom.

5. A saját bejegyzései és kommentjei bődületes helyesírással íródtak. Nem kell mindenkinek Kazinczy-díjasnak lennie, de azért az alapvető dolgokkal legyünk már tisztában...

6. Kedvencem. Feltesz egy rakás fotót referenciaként, mint saját munkái. Minimum a felüknél egy szakember már a fejét fogja, mert a szakmai előírások alapvetően nincsenek betartva. Volt akinek szóltam emiatt, teljesen normális hangnemben, jószándékból. Megfenyegetett...

Szóval kedves építtetők: a jelentkezők facebook profilját áttanulmányozni kincsesbánya! Ha mást nem is, legalább eltöltesz egy fél órát nevetve/szörnyülködve, kinek-kinek vérmérséklete alapján.

Kedves vállalkozók: ha már egyszer a saját profiloddal jelentkezel ilyen munkára, fordíts már figyelmet arra, hogy mit teszel nyilvánossá! Semmi gond a családi képekkel, mert a személyes profilod a sajátod, alapvetően erre való. De ha ezt használod az ügyfelekkel való kommunikációra, akkor kicsit cenzúrázni kell. Mert ezt látják belőled elsőként, és az első benyomás nagyon fontos. Legjobb megoldás persze egy szakmai oldal indítása, ahol a magán-facebook oldaladdal csak adminként vagy jelen, de itt is látható az összekapcsolódás, tehát a saját profilodra ugyanúgy figyelni illik.

Neked van hasonló sztorid?

(légyszíves ne linkeljünk konkrét profilokat vagy képeket, mert törölni fogom)

----

A bejegyzés trackback címe:

https://komkel.blog.hu/api/trackback/id/tr3515374118

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása