Építőipari tanácsadás kicsit szabadszájúan, de nagyon érthetően

KömKel: minden, ami családi ház...

Légtisztító a szobában

2020. március 21. - KömKel

Bár nem lakunk szmogos helyen, a szomszédok közül van aki fűvel-fával-szemméttel tüzel, ezért néha tud érdekes aromájú lenni a levegő.

"Ne nyiss ablakot!" - mondhatná ilyenkor a paraszt szomszéd, de szerencsére ők nem ilyenek, teljesen jó velük a viszony. Szimplán leszarják, hogy mások mit szagolnak a gyüttment orrukkal.

A házunk egy bővített-felújított Kádár-kocka, annak idején nem volt pénzünk központi szellőztetőrendszerre és a ház kialakítása révén ez nem is megoldható. (illetve lehetséges, de két gép kellene)

Ezért a hálószobánkba hővisszanyerős szellőztető-ventillátor van beépítve, itt írtam róla bővebben. Azóta is tökéletesen teszi a dolgát, elégedettek vagyunk vele.

Két problémája van:

- ez egy lyuk a falban, beszűrődnek a zajok, mintha bukóra nyitva lenne az ablak állandóan

- nincs benne szűrő, csak 1-1 szivacslap, tehát a szagok is bejönnek

Mivel nem vagyunk cukorból, ezeket elviseltük, mint szükséges kellemetlenséget az állandó friss levegőért.

(megjegyzés: a központi szellőztetőrendszer esetén egyik probléma sincsen, ott komoly szűrőbetétek vannak, a zaj pedig el van szigetelve)

A koronavírus miatt bezárt az ovi, és 1 hét itthonlét a 6 éves gyerekünkkel lépésre sarkallt. Képtelenség dolgozni egy állandóan fecsegő, pörgő, látványosan unatkozó gyerek mellett, minden tiszteletem azoké, ahol több-rosszabb gyerek van.

Mivel szülőként mindketten abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy home officeban dolgozhatnánk, ezért megoldást kellett találni.

Tavaly elpusztult az egyik macskánk, de még mindig maradt kettő, a két vizsla mellé. Bőven elég - mondtam akkor.

Meginogtam. Hoztam haza egy kismacskát, mondván a gyereket felelősségre neveli és nem utolsó sorban lefoglalja legalább részben.

A kis dög a hálószobába került, legalább 1 hétig, amíg összeszokunk. Utána kijöhet a nappaliba napközben, estére azonban megy vissza zárt ajtók mögé, mert a kutyák-macskák a lengőajtón keresztül közlekednek szabadon és nincs kedvem minden reggel órákig keresni a friss jövevényt, hogy merre kószál (miközben a galérián aludna valószínűleg elbújva).

Igen ám, de ez azt is jelenti, hogy bekerül a szobába egy alomtál. Az én fitos orrom pedig nehezen viseli a szarszagot, különösen ha éjjel arra ébredek, hogy a macsek kaparja az almot és orrba ver az illata.

(a többi macska kijár szarni, ez lesz a sorsa a harmadiknak is, csak az átmeneti időt kell kibekkelni)

Vettem hát egy légtisztítót, szorosan az alom mellé.

1.jpg

Pont mielőtt hazaértem vele, párom porszívózott a szobában, ami jól felkavarta a port, megemelte a hőmérsékletet és kiszárította a levegőt. Ahogy a képen látható, egészségtelen a levegő.

legtisztito1.jpg

 

5 perc kellett a gépnek és levitte a nagyját.

 

legtisztito2.jpg

 

A macsekra rátört a szarás, dobott egy adagot a gép mellé, ami azonnal meg is látszott. :)

 

legtisztito3.jpg

 

3 perc múlva a szarszag sehol, levegő is tisztul.

 

legtisztito4.jpg

 

11 perc múlva a szobában a levegő minősége jó, a hőmérséklet is lement normál értékre, a páratartalommal együtt.

 

legtisztito6.jpg

 

 

Párom reméli, hogy az általam oly' szeretett és gyakran kajált chilis bab hatásait is közömbösíti majd :))

A bejegyzés trackback címe:

https://komkel.blog.hu/api/trackback/id/tr4115541198

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása