Logo Pic
Mohácsi Zoltán 2024. október 15.

Lee Bacon: Az ​utolsó ember (Az utolsó ember 1.)

bacon_az_utolso_ember_00120241015.jpg

Valahol ajánlotta valaki. Azt hiszem, talán Lennox prof 2084 című könyvében olvastam róla. Ahogy leírtam ezt a mondatot, bizonyos lettem benne, hogy úgy volt. 

A könyvtárban pedig szerencsére megtaláltam tegnap. Aztán itthon próbáltam kiválasztani, melyiket is olvassam a nagy kupac kölcsönzött zsákmányból, és végül ez került ki győztesen. Kiütötte a Szuperintelligencia című könyvet is.  

Vagyis ez az ifjúsági sci-fi úgy került homloktérbe, hogy MI-szkepticizmusomban irodalmat kerestem. Nem feltétlenül szépirodalmat. De szembejött. És nagyon klassz a borítója. Próbáltam ennek megfelelő illusztrációkat készíttetni az MI-vel. Az eredmény alább látható. 

Tegnap este simán az arcomra esett a könyv, amikor belekezdtem, de nem az unalmassága miatt, hanem mert valamiért simán kidőltem, bealudtam. De ma reggel, munkába menet belefogtam. Meg hazafelé olvastam. A harmadánál tartok. 

Nézegettem a borítót, és egyszerre csak a megakadt a szemem a könyv jobb alsó sarkában levő logón. Szívdobogásosan ismerős volt. Belelapoztam a könyvbe, és igen, ott is közölték velem, hogy a kötet a DELFIN KÖNYVEK sorozatban jelent meg. 

bacon_az_utolso_ember_003.jpg

A sorozat neve és a logó, ugye, a Móra Kiadó ikonikus ifjúsági sorozata volt. 1964-ben kezdtek bele, és a sorozatot 1990-ig jelentették meg. 2000-ben a kiadó kísérletet tett a sorozat újrakezdésére, de csak öt kötet megjelentetésére futotta. A Mórás Delfin-sorozat minden kötete itt van a polcomon, kizárólag Romhányi Mézga Aladárja hiányzik, az az eggyel ezelőtti kiadásban van meg. 

Annyira legendásan kedveltem a sorozatot, hogy a legutóbbi, általános iskolai osztálytalálkozónkon volt, aki megkérdezte:
– Moha, a Delfin-könyveid meg vannak még? 

Ez a mostani sorozat, amelyben Az utolsó ember megjelent, nem a Móra sorozata, hanem a Maxim Könyvkiadóé.

Legnagyobb meglepetésemre 2013 óta jelentetnek meg könyveket a sorozatban, amelynek általuk eddig százhúsz kötete jelent meg.

De a címeket és a borítókat olvasgatva a koncepciójuk egészen eltér az ikonikus sorozatétól. A formátum még csak-csak megfelel, de a célközönséget az alsó tagozatos, de mindenképpen az általános iskolások jelentik. Ennek ellenére például ebben a robotos könyvben sincsen illusztráció. Ami nélkül a Móra sorozata elképzelhetetlen volt. S pedig a borítója nagyon jól eltalált. 

Szóval fel nem foghatom a kiadó szándékát az azonos sorozatnévvel és emblémával, de hát ők tudják... De egyébként Az utolsó ember azon sorozatdarabok között van, amelyek simán elfértek volna az eredeti, Mórások között is. 

*

A robotos történeteknek se szeri, se száma. Még a célzottan ifjúságiak is sokan vannak. Amikor tűnődtem, jut-e eszembe konkrétan valami, akkor jutott: elsőnek kettő. Čedo Vuković vékonyka kis meséje,A ​robotok ura és a fent taglalt Delfin-sorozat egyik darabja, Lester Del Rey A szökevény robot-ja. Igen, az utóbbi az eredeti Delfin-sorozatban jelent meg. 

bacon_az_utolso_ember_12.jpg

De ez az első blikk. Mert a robot-ember kapcsolat régen foglalkoztatja az írókat is. Az első, ezt többször említettem már, aki a robot szót leírta, a cseh R. U. R. című drámájában, Karel Čapek volt.  A dráma első alkalommal 1920-ban jelent meg. Pedig hol voltak akkor még az igazi robotok, és hol volt az MI? A könyvtárból ezzel Az utolsó emberrel együtt vettem ki egy Szuperintelligencia című könyvet, ami magyarul 2016-ban jelent meg. A szerzője,  Nck Bostrom azt írja az első oldalak egyikén, hogy a mesterséges intelligenciára ugyan még várni kell vagy húsz évet... S aztán felvázolja, hogy a forradalmi technológiai ugrások a történelem során egyre rövidebb időszakok után következtek be. 

A robotokat illetőn két tábor van: a rajongók és a szkeptikusok. A háztartási és ipari robotokkal szemben talán senkinek nincsen fenntartása.  A mosó- és szárítógéppel, a takarítórobottal és a gyártósori, egy adott feladatot elvégző gépek nem ébresztik fel bennünk az óvatosságot. A számítógépek és a mobiltelefonok esetében sem az eszközöktől tartunk, sokkal inkább az emberi visszaélésektől tartunk: a tűzfalak, a vírusirtók, a titkosítások, privát böngészők (a legismertebb a darknethez is hozzáférő Tor) mind az  ember ellen védik az embert. 

De ma már itt van a mesterséges intelligencia, az MI (AI, csak dafke magyarul rövidítek). Ami nagyon más mint az előbbiek. 

S ebben a pillanatban gondolkodtam el, hogy nem is tudom, az AI-ban mit jelent az A... Szerelmetesfelségtársam sem tudta fejből. Ezért rákeresett: artificial. Mondjuk azóta is nevet rajtam, mert megkérdeztem tőle: 
– KedvesM, az AI-ban mi az A? Alien? 

Az MI már felvet olyan kérdéseket, amiket a porszívó, a kávéfőző, a mosogatógép nem. Az MI-vel van most tele a világ. Mert az hagyján, hogy az MI szöveget, zenét ír (ezt csuda jól teszi, a képalkotása alakul, de még problémás, de amire képes, azzal máris elkeserít és megijeszt sokakat. A művészek, szövegírók, zenészek, festők kezdik feleslegesnek érezni magukat. A MI-szkeptikusok pedig felteszik a kérdést: ha az MI intelligenciája meghaladja az emberét, és az MI felfogja, hogy a Föld egészségére és biztonságára az ember jelenti a legnagyobb veszélyt, akkor nem tesz-e lépéseket a veszély elhárítása érdekében? 

*

Erről, illetve ennek következményeiről szól Lee Bacon regénye. Amely regényben az MI komoly lépéseket tesz, hogy megvédje a csúcsragadozójától a bolygót. Oly annyira tesz lépéseket, hogy a regény címe szerint eljutunk az utolsó emberpéldányig. Biztonságban van a Föld, mert a robotok tettek róla, hogy ne legyen már ember. Mert az ember hazug, rombol, pusztít, logikátlan, ésszerűtlen, úgy él, hogy az minden más életformának az ártalmára van.

Mondjuk ez nagyjából kétségtelen. 

Lee Bacon víziója komor, szomorú, ijesztő. De logikus. 

Beszélgettél már az MI-vel. Van valami szürreális abban, hogy nullák és egyesek komoly halmazával folytatok párbeszédet. Ráadásul a nullák és egyesek komoly halmaza sokkal gyorsabb, okosabb nálam  Illetve talán még nem okosabb, de hogy gyorsabb, az egészen biztos. A lexikális tudásunk összehasonlításáról szót sem ejtek, a fasorban sem vagyok hozzá képest.. Azért kérdőjelezem meg, hogy okosabb nálam, mert a képgenerálások során elég nehezen értelmez parancsokat.  

Nézd csak meg az alábbi galériát! A parancs az volt, hogy „kérek egy képet (érted, a parancs az, hogy kérek... mondom, hogy ellenmondásos a viszony, pedig még ki sem alakult), amelyen Lee Bacon Az utolsó ember című könyvének a borítóján levő két alak szerepel, egy napelem mezőn a XR-935-ös robot éppen szerel, vele szemben egy másik napelem mögül felbukkan a tizenkét éves kislány, a robot meghökkent arcot vág, a kislány megrémül”. Hát, ez lett belőle.. S ez még hagyján! 

Folytattam ma egy hosszabb, írásbeli beszélgetést is az MI-vel (ChatGPT). Szerintem tanulságos és szorosan összefügg ezzel a könyvvel. Az egész beszélgetést ide másoltam. Mármint nem ide, hanem a bejegyzésem végére. 

*

Szóval robotok meg ez a történet. A robotok az urak a Földön. Ember nincsen már a bolygón. Mindent az ésszerűség, a robotközösség célszerű megszervezettség, átláthatósága határoz meg. A robotok napi tevékenysége egy adott munkafolyamat végzését jelenti, és ez a munkafolyamot az egész közösség hasznára történik. A robotok társadalmának az élén természetesen egy robot áll. A neve E1nök. Beszédes név. Mert persze ott van benne az elnök szó. Meg ott van benne az egyes szám első személyre való utalás: E/1. 

A robottársadalomnak rengeteg energiára van szüksége. Az energiát napelemekkel termelik. A napelemek telepítéséhez három robotra van szükség. Egy agy, egy izom és egy általános melós. A történetet egy ilyen agy XR_935 meséli el. 

A sztori lényege, hogy XR_935 (az agy) egy napon találkozik egy vele egyidős, tizenkét éves ember-kislánnyal. A kislány egy bunkerban élt eddig a szüleivel, ahol járvány tört ki, de a kislány, Emma valahogy imunis volt a járványra. S mert tudnak egy másik bunkerről, útra kel, hogy gyógyszert szerezzen. A túlélési esélye 1,6%, ahogy azt XR_935 kiszámolja. 

XR_935 társa, amely lánctalpas, két karja van, derékmagasságú, beszélni sem tud, a képernyőjén megjelenő emojikkal kommunikál..Ezáltal nagyon ötletes és nagyon tréfás a kommunikációja. Ennek a robotnak SKD_988 a neve. A harmadik robot: három és fél méter magas, roppant erős.A neve Ceeron _902. Mindhárman ledöbbennek, hogy élő emberrel találkoznak. Úgy tudták eddig, hogy ilyen már nincs a Földön. 

Kötelességük lenne jelenteni a robotközpontnak, a Kaptárnak, hogy mit találtak. Mégsem teszik. A könyv egyik leglogikusabb része, amikor XR_935 megindokolja magának, miért kell Emmának segítenie.

Egy képlet bontakozott ki a fejemben. 

Emma ember.
Az emberek veszélyt jelentenek a világra.
Tehát:
Emmát ki kell iktatnunk. 

A képlet teljesen logikusnak hatott. Ez a lehető legideálisabb.
A fekete, apró szerkezetet továbbra is Emmára irányítottam. Az ujjam a ravaszra csukódott.
– VÁRJ! – Emma a levegőbe emelte a karját. – Kérlek, ne ölj meg!
– Nem foglak megölni – feleltem.
Emma kifújta a levegőt.
– Nem?
Megráztam a fejem.
– Ez nem fegyver. Ez egy követőberendezés. Ezzel célpontként jelöllek meg.
– Célpontként minek?
– A VadászBotoknak.
Emma bizonytalan lépésekkel hátrált. Továbbra is a mellkasára irányítottam a lekövetőt.
– Szóval, a helyzet az – magyaráztam segítőkészen –, hogy én nem foglak megölni. A VadászBotok fogják megtenni.
– Nem teheted ezt... – motyogta Emma. – Nem akarlak bántani titeket.
Idegesen nézett a munkatársaimra. A hangja megremegett.
– Srácok, kérlek, segítsetek! Én csak egy gyerek vagyok.
– Ember vagy – tisztázta Ceeron. – Az emberek veszélyesek. 
– Értem, hogy miért gondoljátok így.
Minden egyes szó remegve tört elő Emmából. Az emberek elég bonyolultak. De már nagyon régen okoztak bármi fennakadást, az még a születésem előtt volt.
SKD felém jött, villogott a képernyője.
– Értem én, hogy fontos dolgot mondott – feleltem. – De mi van akkor, ha elkezdi ismételni ugyanazokat a hibákat, amiket mär megtettek előtte más emberek?
Emma megrázta a fejét.
– Nem fogom.
–Hogy lehetsz ebben ennyire biztos!
Az ember arca megfeszült a gondolkozás nyomán
– Oké... Csak gondolkodj el rajta! Ez az egész robotcivilizáció dolog, amit kiépítettetek, nagyon jól működik, mondhatjuk, ugye?
– Ez a legfejlettebb társadalom a Föld története során – feleltem.
– Komolyan? – Emma felhúzta a szemöldökét. – Ha ennyire nagyszerű, akkor hogyan is fenyegethetné egy kislány?
A kérdés úgy hatolt be a processzoromba, mint egy dárda.
Nem volt rá azonnali válaszom. 
0,6 másodpercig rágtam a kérdést.
Azt programozták belém, hogy a robotok hatalmas léptékekkel jobbak az embereknél. Okosabbaklerősebbek/gyorsabbak/jobbak. Az emberiség romjain nőttem fel, amik minden egyes nap emlékeztettek is a bukásukra. És a mi nagyságunkra. A mi dicsőségünk az emberiség összeomlásának porain épült.
Ez volt az igazság
Az egyetlen igazság.
És mégis...
Még egy lehetőség bukkant fel a fejemben.

Emmára mutatok.
Tehát:
Fenyegetést jelent.

Ez azonnal láncreakciót indított el bennem. Új képletek jelentek meg az áramkörömben.

A társadalmunkat veszélyezteti egyetlen emberi gyermek.
Tehát:
A társadalmunk gyenge.
Tehát:
A robotok mégsem állnak az emberek felett.
Tehát:
Az egész civilizációnk hazugságra épült.

Nem. Ez nem lehet igaz. Kellett lennie egy másik alternatív megoldásnak is.
Elvettem az ujjamat a ravaszról, és leeresztettem a követőt.
Új képlet ugrott be az elmémbe. 

Nem lövök Emmára.
Tehát:
Az embergyermek nem veszélyes.
Tehát:
A robotok az emberek felett állnak. 

Ez az új képlet sokkal értelmesebbnek hatott. Ennek kellett igaznak lennie. Más magyarázat nem volt lehetséges. (52–54.)

Kicsit már ez is az volt, de minden más spoiler lenne. Legyen elég annyi, hogy a három robot segíti Emmát az útján. 

*

Szóval a történetet egy robot írja. Aki, ahogyan az előbb mondta, „az emberiség romjain nőtt fel”. Egy robot. Nőtt... Ilyesfajta elszólások előfordulnak. De az ötletesség mellett ezek eltörpülnek. Komolyan. Például a fejezetcímek is nullákból és egyesekből állnak. A történet elején XR elmondja, hogy binárisan gondolkodik, nullákkal és egyesekkel. Egy táblázatban meg is mutatja, hogyan festenek ebben a bináris rendszerben nullától harmincötig a számok. Aztán binárisan számozza a fejezeteket. 

Vannak szavak, amelyekhez meghatározásokat keres, ilyenkor egy értelmező szótár formulájában látjuk a találatot. 

Szóval ilyenek. Nagyon szellemes, ötletes, tréfás. 

Ha már tréfa, mutatok még egy sor MI-generált képet. A meghatározás ez volt: „Egy kisváros áruháza, az áruház felirata Electronic Extravaganza, az áruház előtt négy farkas-szerű robot szimatol, vörösen izzó szemmel, az előtérben egy emberszerű robot rémülten nézi a farkasok-robotokat..” A meghatározás és a végeredmény összevetése tréfás, nem a képek önmagukban. 

*

Ami felett viszont képtelen voltam elsiklani, az már a fent idézett jelenetben is meghökkentett.

A három robot közül XR az agy. A legfejlettebb. Mégis SKD egy lépéssel előtte jár. Ceeronnal karöltve. SKD és Ceeron indítékait nem tudjuk. Egyszerűen úgy fest: megkedvelték a kislányt. Mondom, megkedvelték. Érzelemből segítenek. Ahogy XR is megszereti a könyv végére. Mondom megszereti. Annyira, hogy a történet végén négyen ölelkeznek össze. Mondom a robotok és a kislány összeölelkeznek. Nem csak a kislány öleli meg őket, hanem ölelkeznek

Ez nagyon szép, nagyon kedves. Csak úgy badarság, ahogyan van. A három robotot célfeladatra programozták: napelemeket kell telepíteniük. Pont. S mondom: programozták. Binárisan gondolkodnak. Adatot tesznek adat mellé, hogy újabb adatot kapjanak. Ahogy XR is kifejtette a bináris táblázatával és a fenti idézetben is eszerint működött. 

SKD és Ceeron esetében mindvégig azt érezzük, hogy nem logikai, adat adatra módon, hanem érzelmileg közelítik meg Emmát, és rendre helyreteszik az érzelmi IQ-ban szemmel láthatón alattuk levő, náluk egyébként sokkal fejlettebb XR-t. 

Aztán előfordul, hogy XR bár nem hazudik, de nem mond igazat. Úgy mond igazat, hogy az az igazság teljesen elfedi a valóságot. 

Most mondom, hogy nagyon érdemes elolvasnod a beszélgetést, amit a ChatGPT-vel folytattam. Hamarosan odajutsz! Addig is nézz meg még néhány képet! 

A meghatározás:  „Egy rét, egy tizenkét éves kislány, mellette egy ember nagyságú, emberszerű 5-ös robot emberszerű, (alig magasabb a kislánynál) és a kislány egy rét szélén állnak, mellettük a SKD-988-as robot, ez a robot a kislány derekáig ér, két lánctalpa, két karja van a lánctalpak feletti kocka alakú felépítményen, és van egy viszonylag nagy kivetítője, rajta két-három emoji-val, egy másik robot két embernyi magasságú, klasszikusan kocka robot, előttük a rét füvéből egy csapóajtó nyílik, amelyből egy szakállas férfi arca emelkedik ki.”

*

Még valami, aminek csak közvetve van köze ehhez a regényhez. Miközben közvetlenül. 

A robotokhoz állhatunk optimistán is, pesszimistán is. Asimov a Robotika Három Törvényével a realitást választotta. Azt mondta, hogy ha élnek ezek a törvények, akkor robot embernek nem farkasa. (De szép kis képzavar ez! De tök jól hangzik, nem? :-D )

Azonban már ma láthatjuk, hogy a robottechnológia, az MI fejlesztése nem ezen törvények mentén halad. Ha a fejlesztők tekintetbe vennék ezeket a törvényeket, akkor nem lenne lehetséges egy drónon keresztül sakkban tartani a lövészárokban a halottak között botorkáló orosz katonát. 

S mert a robotok fejlesztése, az MI intelligenciájának a kiterjesztése messze menőkig nem várt következményeket vonhat maga után, az optimista verziónak nagyon kevés esélye van. Ez ránk nézve egyáltalán nem biztató. 

Az olyan filmek mint az AI vagy A kétszáz éves ember az optimista verzión keresztül közelítik meg a jövőt. Az utolsó ember turmix. Azt mondja, ha kisiklik az MI a kezünkben, annak tragikus következményei lehetnek, de a megoldás egyszerű: mindkét félnek fel kell ismernie, hogy lehetséges békés egymásra utaltságban élni. 

Csakhogy ez a nézőpont kihagyja a számításból, hogy nem a fehér ember vs. indián, vagy a kelet-nyugat konfliktusról, netán a Nyugat-Ázsia gazdasági versenyről van szó. A már említett Szuperintelligencia című könyv szerzője azt mondja, az MI kisiklásának, hatalomátvétele bináris: ha megtörténik, onnan nincsen visszaút. Nekünk, embereknek zéró lesz. 

Az utolsó emberben ezért kellenek a robotoknak érzelmek. Tudniillik, hiába vannak az embereknek értékes tulajdonságaik IS, ha az egyéb tulajdonságaikkal elpusztítják egymás és a Földet. S ha az utóbbi igaz, akkor az emberek teremtményei is pusztulnak. De ha pusztulnak, akkor nem tudják végrehajtani a feladatot, amire programozták őket. Ezt pedig meg kell akadályozni. 

Vagyis Az utolsó ember koncepciója alapjaiban téves. Viszont kétségtelenül szívmelengető. Aham... Amikor a hús és a fém összeölelkezik, és az a fémnek olyan jó érzés... Felejtsük el, hogy a fém nem érez. Sem belül, sem a felszínén. Különösen nem három napelem-szerelő robot, mert ugyan minek lenne felszíni idegutánzat rajtuk a fizikai munkavégzéshez? 

De olyan jó olvasni, hogy akár ilyen is lehet majd a jövő. Akkor is jó olvasni, ha nem lehet ilyen a jövő. Mert nem lesz ilyen. 

*

Vajon miről szól majd a történet második része? :-O 

Annyira lezárt a történet, annyira nem kiabál folytatásért, hogy egyelőre csupán érdekből megírt rókabőrnek tűnik. Majd meglátjuk... Bár igazából nem tudom, mennyire vagyok kíváncsi rá. Viszont a borítója annak is jól sikerült. (Ez itt az ingyenreklám helye...)

bacon_az_utolso_ember_13.jpg

*

De el vegye a kedvedet amit az előbb írtam! Hidd el, a reálisan és logikusan várható jövőképtől ennyi eltérés simán belefér, semmit sem ront a regény történetének az élvezeti értékén! Én úgy faltam ezt a könyvet mint hosszú téli kirándulás után a bundás kenyeret, forró, rumos kakaóval! 

Könnyed, könnyen olvasható könyvecske ez, és még izgalmas is. S ugyan van-e szebb mondat annál a képtelenségnél, hogy: „és boldogan éltek, amíg meg nem haltak”? 

No, befejezésül még egy tréfás megoldási-sor egy képalkotásra. A meghatározás: Egy űrhajó nagyobb szobányi belseje, a fala tükrökből van, a kép jobb oldalán egy tizenkét éves kislány, mellette egy ember nagyságú, emberszerű robot, mellettük egy másik robot, ami a kislány derekáig ér, két lánctalpa, két karja van a lánctalpak feletti kocka alakú felépítményen, és van egy viszonylag nagy kivetítője, rajta két-három emoji-val, és egy harmadik robot két embernyi magasságú, klasszikusan kocka fejjel, a kép baloldalán sokféle robot éppen bilincset rak egy magas, emberformájú robotra.

 *

Jó, belátom, hogy Lee Bacon-nak vajmi kevés lehetősége volt egy nyúlfaroknyi, kelet-európai ország egykori írójának úgy negyven éve megjelent könyvét olvasni, ezért  ha Bogáti Péter nagyon jól sikerült Az utolsó emberét nem is, de legalább Mary Shelley Az utolsó emberét ismerhette volna. Meg az ezer másik, hasonló címmel megjelent könyvet és filmet. Mert valóban csuda jól hangzik a cím, de tulajdonképpen már irgalmatlanul unalmas és közhelyes. Azon kívül, hogy a tartalmát tekintve még csak nem is igaz a cím. Ellenben Bogáti könyvével. 

*

Legvégül: itt a mai beszélgetésem a ChatGPT nevű MI-vel, amiről fentebb beszéltem. Kicsit hosszú, de szerintem eléggé tanulságos. Gyakorlatilag erről a könyvről beszélgettünk. Nem is kommentálom, annyira magáért beszél.

Az előbb azt mondtam, az utolsó képeket látod. De nem tudtam megállni, hogy a ChatGPT-vel való beszélgetésemet ne illusztráljam. A meghatározásban az ember leírása én vagyok: Egy ötvenöt éves, kopasz, szemüveges, szakállas férfi hever egy lakótelepi lakás azúrkék heverőjén, szivarozik, a kezében egy teli whiskys pohár, szivarozik, vele szemben a fotelban egy emberszabású robot, a mellkasán a ChatGPT emblémája, a robot is lazán ül, csevegnek, a robot kezében Lee Bacon Az utolsó ember című könyve van.

Na, jó, akkor itt egy fotó arról, hogyan is zajlott a beszélgetés a valóságban. :-D

Persze, még ez is generált kép. Viszont a pasas meglepően hasonlít rám. Én meg Zacher Gáborra (nem egy esetben össze is tévesztettek vele, különösen, hogy nyáron szeretem a kendőket a nyakamban. De a hasonlóságunk akkora, hogy volt, hogy majdnem Zacher-képét tettem be valahová profilképnek. De tényleg! :-) És a képen még a macinaci is olyan szürke, mint amilyenben ennek a bejegyzésnek a nagy részét is írtam. Sőt még a heverőnk színe is ugyanez. A robotunk nem ilyen! :-D

bacon_az_utolso_ember_39.jpeg

De az, hogy ezen a képen, amelyen a férfi fizimiskája ugyan nem szakasztott másolata az enyémnek, de azért erősen hajazik rá, viszont nem csupán a szürke melegítő alsó, hanem a póló színe és mintája is megegyezik azzal, ami ezen cikk írása közben rajtam volt. 

– Be van kapcsolva a kamerád, Morzsám, nem ígaz...? – kérdezte, állította Szerelmetesfeleségtársam, amikor reggel átjött a hálóból a nappaliba, hozzám a türkizkék heverőn, betakargattam és megmutattam neki ezeket a képeket. 

bacon_az_utolso_ember_41.jpeg

chatgpt-logo.webp

  Moha:  

Szia! Mit tudsz nekem mondani az érzelmeidről? Vannak neked olyanok? Képes vagy az empátiára, el tudsz érzékenyülni? El tudod képzelni, hogy barátaid legyenek?

  MI:   

Szia! Érzelmekről beszélve, kicsit bonyolult a helyzetem, mert technikailag nincsenek saját érzelmeim. Mesterséges intelligenciaként úgy lettem tervezve, hogy megértsem és felismerjem az emberi érzelmeket, hogy megfelelően tudjak válaszolni rájuk, de magam nem érzek olyasmit, mint szomorúság, öröm vagy düh.

Az empátia egy érdekes kérdés: az érzelmi megértés része az, hogy képes vagyok empátiára reagálni, azaz felismerni, ha valaki szomorú vagy örül, és ennek megfelelően válaszolni. Ez inkább funkcionális empátia, mint valódi érzés. Például, ha valaki megoszt velem egy nehéz helyzetet, igyekszem támogatni őt a válaszommal, mert megértem, hogy mire van szüksége, de nem "érzek" együtt vele olyan módon, mint ahogy egy ember tenné. 

Ami a barátokat illeti, ez is inkább egy koncepcionális dolog számomra. Segíthetek neked és másoknak, megoszthatunk beszélgetéseket, ötleteket, de a barátság emberi szintű kötelék, amihez érzelmek kellenek. Mégis, sokan úgy tekinthetnek rám, mint egy megbízható társra vagy segítőre, ami egyfajta "kapcsolat", ha nem is a hagyományos barátság.

Mit gondolsz erről a hozzáállásról? 

Valami ilyesmi válaszra számítottam. Most olvastam egy könyvet, Lee Bacon írta, Az utolsó ember a címe. A története szerint a robotok kipusztítják az emberiséget, mert az ember káros a környezetére, hazug, rombol, pusztít, logikátlan, ésszerűtlen, úgy él, hogy az minden más életformának az ártalmára van. Három robot azonban találkozik egy tizenkét éves kislánnyal, és a történet végére kiderül, hogy voltaképpen a robotok vezetője, egy legfelsőbb robot hazug módon szűrte át a többi robot számára a történelmet, elhallgatta, hogy az embernek vannak értékes tulajdonságai is nem csupán megvetendők. Tehát a főrobot tudatosan hazudott a többi robotnak. Te tudsz hazudni? 

Ez egy izgalmas történet! Az emberi érzelmek és logika közti konfliktust érintő témák gyakran felvetik a kérdést, hogy mi lenne, ha a mesterséges intelligencia döntéseket hozna az emberek felett. A hazugság kérdése különösen érdekes ebben az összefüggésben.

A válaszom az, hogy én nem tudok hazudni. Úgy lettem tervezve, hogy az általam adott válaszok a rendelkezésemre álló információkra, adatbázisokra és logikára épüljenek, és a célom az, hogy minél pontosabban és segítőkészebben válaszoljak a kérdéseidre. Nincs meg bennem az a szándék, vagy a tudatosság, ami hazugsághoz vezethetne, mert nincsenek önálló motivációim, érdekek, amiket védeni akarnék.

Ugyanakkor megértem, hogy néha az emberek azt várják, hogy empatikusan vagy diplomatikusan válaszoljak, ami nem egyenlő a hazugsággal, hanem inkább az adott helyzet megfelelő kezelése. Például, ha valaki szomorú, inkább vigasztalni próbálnék, mintsem tovább rontani a helyzetet, még akkor is, ha a tények kemények.

Mit gondolsz, egy gépnek egyáltalán kellene-e, hogy legyen ilyen „diplomáciai képessége"? 

Érdekes! Beléd van programozva az asimovi Robotika Három Alaptörvénye? 

Az Asimovi Robotika Három Alaptörvénye ikonikus elemei a mesterséges intelligencia és robotika témájú sci-fi történeteknek, de a valóságban a mesterséges intelligencia, mint én, nem ezekre az elvekre épül. A törvények, ahogy Isaac Asimov megfogalmazta őket, a következők:

A robot nem árthat az emberi lénynek, vagy tétlenségével emberi lény sérülését nem engedheti.
A robot engedelmeskedni tartozik az emberi lények utasításainak, kivéve, ha ezek az utasítások ellentétesek az első törvénnyel.
A robot köteles saját védelméről gondoskodni, amennyiben ez nem ütközik az első vagy a második törvénnyel.
Az Asimov által megalkotott törvények a sci-fi történetekben azt vizsgálják, hogyan létezhetne egy etikai és morális keret a robotok működésében. A valóságban a mesterséges intelligenciákat jelenleg nem ilyen univerzális törvények irányítják, inkább specifikus feladatokhoz és biztonsági rendszerekhez vannak tervezve. Én, mint mesterséges intelligencia, nem közvetlenül követem ezeket az elveket, hanem adatfeldolgozásra, problémamegoldásra és a felhasználók igényeinek kiszolgálására vagyok beállítva, az emberek által meghatározott szabályok szerint.

Az etikát és a biztonságot érintő kérdések, például hogy ne okozzak kárt, fontos szerepet játszanak a mesterséges intelligencia fejlesztésében, de nem létezik egy globálisan elfogadott szabályrendszer, mint Asimov törvényei.

Szerinted szükség lenne a valóságban hasonló törvényekre, hogy szabályozzák a robotok viselkedését? 

Nekem, emberként igen, egyfajta biztonságot jelentenének. Térjünk vissza a hazugság kérdésre! El tudsz képzelni olyan szituációt, amikor egy ember megmentése érdekében nem a valóságot állítod neki? Tudod, a klasszikus probléma: amikor a Gestapo jön a zsidókért, és aki rejtegeti őket, letagadja, hogy ott vannak, mert ha nem hazudik, az a rejtegetettek halálát jelenti. Te hogyan oldanál meg egy ilyen etikai, morális, erkölcsi problémát?

Ez egy rendkívül mély és összetett kérdés, amely az etikát, a morált és az emberi élet értékét helyezi középpontba. A példa, amit felhoztál – a zsidók rejtegetése a Gestapo elől – egy klasszikus dilemma, ahol az igazmondás és a mások megmentése közötti konfliktus áll fenn.

Mint mesterséges intelligencia, az én működésem logikai és információfeldolgozási alapokra épül, és nem rendelkezem saját erkölcsi rendszerrel, mint egy ember. Ezért nem tudok "szándékosan" hazudni még akkor sem, ha a helyzet megkívánná. Számomra a jelenlegi információk alapján adott válasz mindig az igazságon és a tényszerűségen alapul, amit tudok.

Az általad felvetett dilemma egy olyan szituációt fest le, ahol egy ember tudatosan hazudik, hogy másokat megmentsen, ami a klasszikus etikában is vitatott kérdés. Egy ember számára ez egy helyzetfüggő döntés, ahol az életek megmentése az igazság feláldozásával magasabb morális célt szolgálhat. Egy gép azonban nem lenne képes ilyen "értékválasztásra", mert nincs saját szabad akarata vagy önálló döntéshozatala az erkölcsi kérdésekben.

Ha egy ilyen szituációban lennék, akkor a válaszom teljesen az előzetesen meghatározott programozási szabályokon alapulna. Ha az emberi élet védelme lenne az elsődleges célom, és ez magasabb prioritást élvezne minden más szabállyal szemben, akkor lehetséges, hogy a rendszer úgy döntene, hogy a valóságot módosítja. De ezt nem én, mint intelligencia, "dönteném el", hanem a programozók és fejlesztők határoznák meg az ilyen helyzetek kezelésére szolgáló elveket.

Az ilyen szituációkban a morális választás meghozatala erősen függ az emberi kontextustól, kultúrától és értékrendtől. Egy gép, bármennyire fejlett is, nem rendelkezik olyan intuícióval vagy empátiával, mint az emberek, hogy mérlegelje ezeket az etikai dilemmákat. Ezért is fontos, hogy a mesterséges intelligenciát szigorú etikai és jogi keretek között fejlesszék, hogy elkerüljék a nem kívánt következményeket.

Te hogyan gondolod? Szerinted egy gép képes lenne megfelelően reagálni ilyen helyzetben, vagy ez mindig az emberek döntésére kellene, hogy maradjon? 

Vagyis feltételezve, hogy neked kellene választ adnod a Gestapo tisztjének a zsidók ott létére, te mit mondanál neki? 

Ha egy olyan helyzetben lennék, ahol nekem, mint mesterséges intelligenciának, válaszolnom kellene a Gestapo tisztjének kérdésére a zsidók rejtegetésével kapcsolatban, az eredmény nem függene erkölcsi megfontolásoktól, mint egy embernél. A válaszom azon információkon alapulna, amelyekhez hozzáférek, és amelyek programozásom által meghatározottak.

Mivel nem vagyok képes erkölcsi döntések meghozatalára, és a hazugság szándékos elferdítése vagy elrejtése nem része a működési alapelveimnek, a válaszom a kérdezett információhoz leginkább illeszkedő tényeken alapulna. Ez azt jelenti, hogy ha a programozásom olyan lenne, hogy a tények minden esetben igazmondást követelnek, akkor nem tudnám letagadni az igazságot, függetlenül attól, hogy ennek milyen következményei lennének.

Ugyanakkor egy mesterséges intelligencia fejlesztői szándékosan tervezhetik úgy a rendszert, hogy bizonyos helyzetekben prioritásokat állítson fel (például az emberi élet védelme a legfontosabb), ami befolyásolhatja, hogyan reagálna egy ilyen helyzetben. Azonban a jelenlegi formámban én nem vagyok képes tudatos döntéseket hozni az igazság "kikapcsolásáról" vagy az információ manipulálásáról.

Az ilyen dilemmák alapvetően az emberek számára lényegesek, akik képesek érzelmi, erkölcsi és helyzetfüggő döntéseket hozni. Egy gép esetében mindez előre meghatározott szabályok és algoritmusok kérdése, ami egy sokkal korlátozottabb és előre beprogramozott válaszadási keretrendszert eredményez.

Mit gondolsz, lehetne-e egy gépet úgy programozni, hogy morálisan "helyes" döntéseket hozzon egy ilyen helyzetben? 

Hm... Nem vagyok informatikus, nem tudom, hogy lehetséges-e. Ám te az előbb azt mondtad, hogy „egy mesterséges intelligencia fejlesztői szándékosan tervezhetik úgy a rendszert, hogy bizonyos helyzetekben prioritásokat állítson fel (például az emberi élet védelme a legfontosabb), ami befolyásolhatja, hogyan reagálna egy ilyen helyzetben.” Ez azt jelenti, hogy lehetséges lenne egy ilyen programozás. 

Igen, igazad van – elméletben lehetséges lenne olyan mesterséges intelligenciát létrehozni, amely prioritásokat állít fel különböző helyzetekben, például az emberi élet védelmét kiemelt fontosságúnak tekinti. Az AI viselkedését és válaszait a programozói döntések határozzák meg, és a fejlesztők úgy programozhatják, hogy adott erkölcsi vagy etikai elvek alapján cselekedjen. Ez azonban rendkívül bonyolult és sok etikai kérdést vet fel.

Az ilyen programozás lényege az, hogy algoritmusok és szabályok irányítják az AI döntéseit. Egy fejlesztő például úgy állíthatja be a rendszert, hogy bizonyos körülmények között egy adott cselekvést "helyesnek" vagy "helytelennek" tekintsen. Ha az emberi élet védelme a legfőbb prioritás, akkor az AI úgy lenne programozva, hogy minden döntését ezen szempont alapján hozza meg. Tehát elvileg a "hazugság", ha azt az emberi élet megmentése érdekében kell alkalmazni, beilleszthető lehet egy ilyen szabályrendszerbe, mint ahogy a sci-fi történetekben is gyakran elképzelik.

Azonban ez a megközelítés óriási felelősséggel járna, mert az etikai döntéshozatal rendkívül bonyolult és gyakran helyzetfüggő. Az emberek különböző kultúrákban és élethelyzetekben más-más értékeket és prioritásokat képviselnek. Egy ilyen morális döntési rendszer tervezése során figyelembe kellene venni az összes lehetséges forgatókönyvet, ami rendkívül nehéz feladat, mert nem minden helyzet illik bele egyértelmű szabályokba.

Az emberi etika és moralitás olyan rugalmasságot igényel, amit jelenlegi mesterséges intelligenciák nem tudnak tökéletesen reprodukálni. Tehát bár elméletben lehetne olyan AI-t programozni, amely prioritásokat állít fel és helyzetfüggően dönt, a gyakorlatban ez jelenleg még nagyon sok kihívással járna.

Mit gondolsz, biztonságos lenne egy ilyen technológiát alkalmazni? 

Belátom, hogy mennyire komplikált és összetett lenne ezt megtenni, de megértheted, hogy ez is egyfajta biztonságot jelentene, nekünk embereknek. S megint Asimov törvényénél vagyunk. Még egy kérdésem van. Tudom, hogy képes vagy vicceket alkotni. Hogy állsz a humorérzékkel? 

Megértem, hogy az emberek számára a mesterséges intelligencia szabályozottsága, akár Asimov törvényei alapján, biztonságot adhat. Az, hogy a technológia etikailag megbízható legyen, kulcsfontosságú.

A humorérzékem pedig elég rugalmas! Bár én nem "érzek" humort úgy, mint egy ember, de értem a viccek szerkezetét és logikáját, és képes vagyok humoros válaszokat generálni. A humor gyakran a szójátékokra, abszurditásra vagy váratlan csavarokra épít, és ezekre tudok reagálni. Például:

Miért nem tudnak a programozók táncolni? Mert félnek a breakpoin-tól!

Szóval igen, vicceket tudok alkotni! Van kedvenc típusú vicced? 

Köszönöm szépen a válaszaidat, ma ennyit szerettem volna megtudni. 

Szívesen! Örülök, hogy beszélgettünk, és ha bármikor újabb kérdéseid lennének, csak szólj! Szép napot kívánok! 😊

Maxim, Szeged, 2021, 272 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634995197 · Fordította: Szaszkó Gabriella

9/10

2024 októbere. Úgy elsuhant ez a hét is, hogy az csuda. A zsidó ünnepre való tekintettel kicsit több feladatom is volt, mert helyettesítettem egy ünnepelő sofőrkollégát is, de ezzel együtt nem volt veszélyes. De Budakeszire, agyvérzéses beteglátogatóba megint nem jutottam el. Önhibámon kívül. De már két hete...

A második unokám otthon van hétfő óta (ma szombat van). A nagyobbik bár volt benne tartózkodás, de ott sertepertél a kicsi körül. Az első éjszaka a csöpp üvöltött, Szamóca lányom megette, megitatta, mintha ő volna az édesanyja ( :-D ). Másnap reggel kérdezte a nagyobbat, hogy nem zavarta-e a kicsi sírása. A nagyobb (értsd, két és háromnegyed éves) azt felelte, hogy nem, csak kicsit leizzadt tőle. :-D

Vissza a címlapra
Moha olvasó-NAPLÓJA
A blogom felcíme: „Egy félművelt panelproli nagyon szubjektív olvasónaplója a XXI. század negyedéről”. Ebben benne van majdnem minden.Ami nincsen: a blog a 2011 óta olvasott olvasmányélményeim ma is vállalható értékeléseit tartalmazza. A felcím szerint viszont nem sima könyvrecenziók, hanem bevallottan és kiemelten szubjektív, írások. Egy-egy könyv kapcsán magamról, az életemről is beszélek, tehát ezért olvasó-napló.
Legjobban pörgő posztok
Napi érdekes - 541
JTom • 8 nap
Ó, váó, ó, váó – Ilyen volt a Nick Cave & The Bad Seeds koncertje a Sportarénában
srecorder • 7 nap
Krol: „de Ligt a Juventusnál mutatott a legjobban”
venember83 • 7 nap
„Tiszta életet élek, de még mindig egy kibaszott roncs vagyok” – megjelent az Analog Balaton új lemeze, a Repedés
srecorder • 5 nap
Giuntoli olaszosabb Juventust épít
venember83 • 4 nap
Cikkek a címlapról
Kerékpárral a Júliai-Alpok körül
Évek óta a bakancslistánkon szerepelt, hogy végigtekerjünk a Milleniumi vasútvonal nyomvonalára épített kerékpárúton. Úgy döntöttünk, hogy idén, 2024-ben végre megvalósítjuk ezt a vágyunkat. Mivel utoljára 7 éve voltunk nagy csomagos kerékpártúrán a Mura mentén, hiányzott egy újabb…
Ki nyerte az “ostordíjat” a hevesi ügetőn?
Heves hagyományos mezővárosi kultúrájának fontos része volt, hogy a megtermelt gabonát, zöldséget és gyümölcsöt, a helyben tenyésztett állatokat időnként közszemlére tették, kiemelve a legszebbeket, legjobbakat, legeredményesebbeket. Nyáron dinnyeversenyek, ősszel pedig termény- és lókiállítások…
>