Építőipari tanácsadás kicsit szabadszájúan, de nagyon érthetően

Show must go on...

2019. május 07. - Kőmíves Kelemen

Összeállt az új stúdió, jöhetnek az új youtube videók.

https://www.youtube.com/c/KomivesKelemen

Eladó ház szemle: Kinek jó egy csőtörés?

Több mint 20 éve nézek házakat vásárlás előtt leendő vásárlóknak, építész szemmel.

A cél természetesen az, hogy minél kevesebb buktatóba fusson bele a vásárló, illetve ha már vannak ilyenek, legalább legyen tisztában ezek várható költségével, és időzítésével.

Az épületről előzetesen semmit nem tudtam, így abszolút szűz szemmel érkeztem a helyszínre.

Az első látásra nem volt szerelem...

 

cserep.jpg

Tovább

#3.1 Lenyitható padlásfeljáróajtó beépitése HŐHÍDMENTESEN

A padlásfeljáró facebook csoportbeli linkje: https://www.facebook.com/groups/KomKe...

A rajzok PDF-ben, extraként hőkamerás fotóval: http://komkel.hu/3_1_padlasfeljaro.pdf

---

A doboz és hőszigetelésének anyagszükséglete 60x100-as padlásfeljáró esetén:

- 14 fm 15 cm-es deszka

- 5 m2 párazáró fólia

- EPS80 10 cm 4 tábla

- XPS 5 cm 1 tábla

- XPS 10 cm 2 tábla - tetőléc 1 szál

- L-vasak 4 db - csavarok, dübelek, ragasztó purhab

Ingatlanvásárlás előtti tanácsadás: dombház

Egy fiatal pár évekkel korábban már keresett családi házat megvételre, több ingatlant megnéztem nekik építészi szemmel, és mindegyiknél sikerült olyan kardinális hibákat találni, amik miatt abszolút kiesett a képből az épület, vagy nem sikerült annyival lejjebb alkudni az eladási árat, hogy a becsült javítási költségekkel együtt megérje megvenni. Pár évre gyerekproject miatt elhalt a dolog, a napokban azonban újra jelentkeztek.

Ezúttal egy dombházzal.

Tovább

Miért és hogyan működik a mennyezetfűtés?

"A meleg felfelé száll" - alapvető fizikai tétel, és gyakran hivatkoznak erre a mennyezetfűtés-szkeptikusok, annak ellenére, hogy több ezer háztartásban működik kitűnően és gazdaságosan a mennyezetfűtés már hazánkban is.

(A korábbi blogomon, még 2012-ben irtam egy bejegyzést a saját magunk által készített mennyezetfűtésről. Mindkettőnknél azóta is hiba nélkül működik, maximálisan elégedettek vagyunk vele.)

Rengeteg általam tervezett házban próbálom a fűtést modern irányba terelni, lévén, hogy egy hőszivattyús fűtés-hűtés már nem sokkal drágább, mint egy kondenzációs kazános fűtés + klímás hűtés. A "nem sok" persze még manapság is 1.5-2 millió forintnyi különbözetet jelent, de komfortérzetben nem lehet a kettőt összehasonlítani. Valamint nem utolsó dolog az sem, hogy a hőszivattyús fűtés napelemmel kinullázható, míg a gázos fűtésnél hiába eszel chilis babot heti kétszer, Putyin nem vásárolja vissza a biogázt...

A hőszivattyúnál a komfortérzet nagyobb részét az adja, hogy felülethűtés van, azaz nem klímás, légmozgással és zajjal járó hűtés. Magyarországon a padlóval nem hűtünk, így marad a fal- és a mennyezet.

Tovább