Építőipari tanácsadás kicsit szabadszájúan, de nagyon érthetően

Kérdezz-felelek: Hogyan tudok kalákában építkezni?

2020. április 03. - KömKel

Hetente többször kapom kérdésként, ezért megpróbálom összefoglalni a jelenlegi ismereteim szerint, mi kell ahhoz, hogy valaki kalákában építkezzen/bővítsen.

note_logo_kalakazas.jpg

Tovább

Régi idők sztorijai: A denevérfrász

A polgi töprengve ült az asztala mögött, a kiterített papírokat bámulva. Szeme ide-oda ugrált a számok között, melyek 3 milliótól 14 millióig változtak. A nagyobb összegből visszacsurgatott lóvéból tudna venni a lányának egy használt autót, úgyis most szerezte meg a jogsit... viszont kiürülne a község kasszája.

Felvette a telefont.

- Szervusz Gyulám! Jóska vagyok a községházáról. Tiétek a munka. De ugorj már be hozzám légyszíves, és hozz egy másik árajánlatot, mert erre véletlenül ráömlött a kávé és nem látszódik a végösszeg, ami 6 millió volt. 

A telefonban némi csend támadt, szinte hallani lehetett, ahogy kattognak a fogaskerekek.

- Oké, polgikám, délután beviszem hozzád.

- Remek. Figyelj, ha már beszélünk… nem tudsz véletlenül 3 millió körül valami használható nöies kabriót?

Miután a hívást befejezte, kiüvöltött az irodából.

- Manyikaaa! Irjon egy megbízási szerződést a Gyuláéknak a hivatal padláshőszigetelési munkáira, hatmillió forintról. Támogatnunk kell a helyi vállalkozókat, nekik adtam a munkát. Ráadásul a legolcsóbb ajánlat is az övék.

Gyula brigádja örömmel hallotta, hogy holnaptól otthon dolgoznak, ráérnek később kelni a kocsmában melegedni, nem kell 1 órát utazni a munkavégzés helyéig.

Másnap némi zavar támadt az erőben, mikor bementek a hivatal épületébe, mert reflexszerűen a pénztár felé indultak és beálltak a segélyre várók közé. Gyula alig találta meg őket.

Csak mikor elüvöltötte magát, hogy "Ki akar dolgozni?" a kiürült folyosón a brigád tagjai maradtak, némi foghíjjal. Egyik segédmunkásnál ugyanis mélyebben rögzültek a dolgok, és ő már árkon-bokron túl volt.

Felmentek a huszonpáréve felújított épület padlásterébe, ahol Gyula körbemutatott.

- Ezt a régi üveggyapotot kell eltüntetnünk. A falu nyert valami EU-s pénzt az épület energetikai korszerűsitésére, új szigetelés lesz helyette. Nemsokára megjönnek a konténerek, a parkolóba lesznek lerakva.

- És hogy a faszomba vigyük le 3 emelet magasból? – kérdezte Feri, a brigád feje.

- Ott vannak zsákok, azokba tömködjétek bele és ott a lépcső.

Feri igen morcosan nézett a főnök után, rohadtul utált lépcsőzni, állandóan beverte a térdét a hasába. 

Nekiálltak megtömni a zsákokat a hófehér cuccal, ami elég nehéznek bizonyult, mivel tépődött és szakadt, csak azt tudták megragadni, ami a markukban maradt. A megtöltött zsákokkal Feri és egy melós elindultak lefelé, Holle anyóként kis fehér pamacsokat hullajtva maguk után. Lefelé kétszer, felfelé háromszor álltak meg pihenni és mire visszaértek a másik két ember édesen szunyókált az összegyűrt szigetelésen.

- Ébresztő, bazdmeg! - rúgott bele az alvó kollégába Feri. - Még nincs dél, hogy aludjunk! Találjunk ki valamit, mert ez a lépcsőzés kurva fárasztó.

A felébresztett melós, Sanyi feltolta a cserepet a tetőn és lenézett.

- Pont alattunk van a konténer! - csillant fel a szeme.

Próbaképpen megtömtek egy zsákot, leszedtek pár cserepet meg tetőlécet, és útjára engedték a teli zsákot. Amivel pont fejbe találták az ablakon kihajoló Icukát a pénzügyről, így a gyapot jó része az épületben kötött ki, finom csillámként beterítve az egyterű irodát.

Olyan visítás támadt, hogy a padlástér sötét zugjaiban megbúvó denevérek fejvesztett menekülésbe kezdtek, célba véve az újonnan kialakított tetőnyílást. Az ott ácsorgó Feri éppen a sapkájából rázta ki a port, és rémülten vette észre, hogy a visszarakott fejfedő alatt valami lapul. Mit lapul... csapkodott, karmolt!

Amitől aztán még jobban belegabalyodott az ősz hajszálak közé és pár perc alatt befonta magát a zsíros hajcsomókba. A hivatal dolgozói annyit láttak, hogy egy pocakos, poros ember szélsebesen száguld le a lépcsőn üvöltve, a fején lévő díszt csapkodva.

- Nézd anya, ott van Jack Sparrow! - szólalt meg egy kisgyerek.

Tovább

Régi idők szorijai: A színvak szobafestő

Festős Pista már születésekor sem látott színeket. Kibújt az anyaméhből, és belecsöppent egy szürke árnyalatú világba. Mondjuk szerencséje volt, mert lányt vártak a szülei, így a rózsaszín rugdalózó nem okozott nála nemi identitászavart.

Szülei egyszerű parasztemberek voltak, apja rengetegszer tángálta el, mert leszedte az éretlen - még zöld - almát is a kertben. A sokadik pofon után rájött arra, hogy csak a kukacos almát szabad megenni, az már "piros". 

Miután megtanult olvasni, minden ruhájába belevarrta a címkébe a színét, így egyre kevesebbszer jelent meg papagájnak öltözve az iskolában. Az általános iskola elvégzése után apja mellett dolgozott, amíg ő élt. Hogy az öreg hogyan halt meg, azt máig rejtély övezi, de Pista néha izzadtan riad fel álmából, apját hallva:

"- Kapcsold ki azt a kibaszott fűrészgépet, mert beakadt a kabátom! A pirosat nyomd!!!"

Tovább

Légtisztító a szobában

Bár nem lakunk szmogos helyen, a szomszédok közül van aki fűvel-fával-szemméttel tüzel, ezért néha tud érdekes aromájú lenni a levegő.

"Ne nyiss ablakot!" - mondhatná ilyenkor a paraszt szomszéd, de szerencsére ők nem ilyenek, teljesen jó velük a viszony. Szimplán leszarják, hogy mások mit szagolnak a gyüttment orrukkal.

A házunk egy bővített-felújított Kádár-kocka, annak idején nem volt pénzünk központi szellőztetőrendszerre és a ház kialakítása révén ez nem is megoldható. (illetve lehetséges, de két gép kellene)

Ezért a hálószobánkba hővisszanyerős szellőztető-ventillátor van beépítve, itt írtam róla bővebben. Azóta is tökéletesen teszi a dolgát, elégedettek vagyunk vele.

Két problémája van:

- ez egy lyuk a falban, beszűrődnek a zajok, mintha bukóra nyitva lenne az ablak állandóan

- nincs benne szűrő, csak 1-1 szivacslap, tehát a szagok is bejönnek

Mivel nem vagyunk cukorból, ezeket elviseltük, mint szükséges kellemetlenséget az állandó friss levegőért.

(megjegyzés: a központi szellőztetőrendszer esetén egyik probléma sincsen, ott komoly szűrőbetétek vannak, a zaj pedig el van szigetelve)

A koronavírus miatt bezárt az ovi, és 1 hét itthonlét a 6 éves gyerekünkkel lépésre sarkallt. Képtelenség dolgozni egy állandóan fecsegő, pörgő, látványosan unatkozó gyerek mellett, minden tiszteletem azoké, ahol több-rosszabb gyerek van.

Mivel szülőként mindketten abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy home officeban dolgozhatnánk, ezért megoldást kellett találni.

Tavaly elpusztult az egyik macskánk, de még mindig maradt kettő, a két vizsla mellé. Bőven elég - mondtam akkor.

Meginogtam. Hoztam haza egy kismacskát, mondván a gyereket felelősségre neveli és nem utolsó sorban lefoglalja legalább részben.

A kis dög a hálószobába került, legalább 1 hétig, amíg összeszokunk. Utána kijöhet a nappaliba napközben, estére azonban megy vissza zárt ajtók mögé, mert a kutyák-macskák a lengőajtón keresztül közlekednek szabadon és nincs kedvem minden reggel órákig keresni a friss jövevényt, hogy merre kószál (miközben a galérián aludna valószínűleg elbújva).

Igen ám, de ez azt is jelenti, hogy bekerül a szobába egy alomtál. Az én fitos orrom pedig nehezen viseli a szarszagot, különösen ha éjjel arra ébredek, hogy a macsek kaparja az almot és orrba ver az illata.

(a többi macska kijár szarni, ez lesz a sorsa a harmadiknak is, csak az átmeneti időt kell kibekkelni)

Vettem hát egy légtisztítót, szorosan az alom mellé.

1.jpg

Tovább

Koronavírus: mi várható (szerintem) az építőiparban?

Március idusa van, a "Talpra magyar!" helyett a "Maradj otthon magyar!" inkább ami helyesebb, bár nálunk a koronavírus járvány még csak a kezdetén tart és sok jel mutat arra, hogy ezt nem fogjuk ennyivel megúszni.

A betűundorban szenvedők itt meghallgathatják PODCAST-formájában (némi többletinfóval spékelve)

Anchor.fm

Soundcloud

Youtube

m6_borito.jpg

 

Jelenleg az iskolák már bezártak, óvodák-bölcsődék is soron vannak, illetve sok szülőtől hallani, hogy inkább otthon fogják ők is a gyerkőcöket (mi is). A fertőzöttebb országokban (Olaszország, Spanyolország, Franciaország) ennél már továbbléptek, önkéntes karaténra kérték a lakosokat és az alap dolgokat árúsító üzletek kivételével bezárattak/bezáratnak mindent.

A gazdasági hírportálokon a nagy építőipari beruházások kapcsán már olvasható elemzés, amiben borús képet festenek a várható csúszások miatt. Ez részben a munkavégzés akadályoztatása miatt, részben a várható építőanyag hiány miatt prognosztizálható.

Mi családi házakkal foglalkozunk, a blog/podcast is a magánépíttetőknek készül. Belátható azonban, hogy a "nagyok" hatásai előbb-utóbb erre a szintre is legyűrűznek. A 2008-as világválság ezeket a nagy beruházásokat szinte azonnal elkaszálta, a hatása a magánépítkezésekre 1-1.5 év múlva ért el. Ennek az az oka, hogy a családi házak lassabban épülnek és a finanszírozási háttér adott (többnyire), tehát a munkavégzés folyamatos tudott lenni. A válság előtt/válság elején megkezdett családi házak egy ideig még szinten tartották ezt a szegmensét az építőiparnak. 

(kép)

A jelenlegi helyzet más lesz, és döbbenetesen gyorsan jelentkeznek a hatásai. Ezzel együtt viszont a kilábalás is sokkal gyorsabban fog megvalósulni. Hasonlíthatjuk egy brutális országos (európai) viharhoz, amit előre megjósolnak, tehát fel lehet rá készülni. Elvonulása után pedig visszaállhat a rendes kerékvágásba minden, elkezdődhet a vihar okozta károk javítása.

Sokan kérdezik tőlem, hogy mi várható... Már a tavaly év végén megszűnt kedvezményes áfa kapcsán is jöttek a kérdések, sokan reménykedtek árcsökkenésben. Annak kapcsán elmondtam, hogy a lendület még kitart, a 2020-as évben még a tavaly lekötött munkákon dolgoznak a kivitelező cégek, az áfa miatti megrendelés-állomány csökkenése általi árcsökkenés hatása 2-3 év múlva várható.

A koronavírus-járvány ennek keresztbe tesz, de csak időlegesen.

Tovább

E-napló: kell? nem kell? mi kell?

Az elmúlt években sokat változott a lakóépületek építésével/bővítésével kapcsolatos "engedélyezés" menete. Legutóbb 2019. október 24.-étől élnek az új szabályok. Amik meglehetősen kaotikusak az építtetők, és a tervezők, kivitelezők része is.

Kértem és kaptam állásfoglalást az illetékes hatóságtól, de még így is maradtak kérdések.

Lakóépület bővítése és építése során csak nevében "egyszerű bejelentés" dokumentációt kell készíttetni (tehát KELL tervdokumentáció!), melyhez építész, statikus, gépész- és elektromos, valamint energetikai munkarészek szükségesek. 

(Itt egy leirás erről.)

Ez a dokumentáció kerül feltöltésre az ÉTDR felületen vagy saját ügyfélkapuval, vagy az építészt meghatalmazva.

Itt jön a csavar: KELL MINDENKÉPPEN E-NAPLÓ!

Tovább

Használatbavételi engedély egyszerűsített bejelentésnél

Ha manapság lakóépületet építesz vagy bővítesz, úgynevezett egyszerűsített bejelentési eljárással tudsz erre "engedélyt kérni".

A csak nevében egyszerűsített bejelentésnél is kellenek tervrajzok (építész + statika), valamint energetikai számítások, gépészeti és elektromos rendszerleírás, szöveges munkarészek.

Képtalálat a következőre: „kacsalábon forgó palota”

(kép)

Tovább

Felújítás: mennyibe kerül a főfal kiváltása?

Sokszor merül fel kérdésként a használt házak megtekintése közben, hogy melyik fal főfal, melyik fal válaszfal, ugyanis a régi házak nagy többsége általában sok kis helyiségre van osztva, manapság pedig a nappali-konyha-étkező tere egy összefüggő térként jelenik meg, erre van igény.

Egy meglévő épületnél ha ez főfalat érint, máris sokan visszariadnak az ekkora léptékű átalakítástól. Pedig nincs miért félni tőle, viszont TERVEZTETNI KELL! A statikus az építésszel karöltve kiszámolja a szükséges áthidalás méretét és konkrét leírást ad arról, hogyan-miképp kell azt megvalósítani.

Nem akarom bántani a kőműveseket, de nemrég jártam egy barkácsolt főfalkiváltásos épületben, ahol az acél gerendának a lehajlása 11 cm volt, az igazságügyi szakértő életveszélyesnek minősítette a födémet. Nem egy ilyen esettel találkoztam az elmúlt években, de a statikusok órákig tudnak ilyenekről mesélni.

Szóval terveztetni kell, legyen felelőse a dolognak.

A szóban forgó házat sokadik épület megnézése után választottuk ki a tulajdonosokkal, de már az első szemlénél is felmerültek átalakítási igények, melyek a főfalakat (is) érintették. Konkrétan volt egy keskeny, hosszú beépített teraszunk (étkező), belül egy falakkal körbevett "hall", és egy külön konyha. 

Tovább

Szekcionált garázskapu hőfényképen

NINCS olyan, hogy hőszigetelt garázsajtó. A lamellák lehetnek bármilyen hőszigeteltek, azok illesztései, a sín és egyebek cseppet sem azok, a légtömörségről nem is beszélve.
Ezért kell mindig hőszigetelni a lakás-garázs közti falat.
#komkel #hőkamera #garázsajtó #nedőljbe

https://www.instagram.com/p/B8riN3chZxo/?igshid=acewsbwkx4hm

 

Új építésű ház szemle: Penész, de mitől?

Nagyon sokszor, napi szinten találkozom azzal a tévhittel, hogy a hőszigeteléssel becsomagoljuk az épületeket, és "befullad" a ház, emiatt penészedik. A ló túloldalán található az a hozzáállás, hogy a hőszigeteléssel megszűnik a ház szellőzése, és mindenképpen szükség van központi szellőztetőrendszerre. A facebook-csoportokban gyakori kérdéskör a penészedéshez kapcsolódik, különösen most, fűtési szezonban.

A penészedést két dolog okozza: a hőhíd, és a magas páratartalom. A hőhíd leegyszerűsítve azt jelenti, hogy jelentős felületi hőmérsékletkülönbség van az épületen belül, és a belső páratartalom kicsapódik ezen, megjelenik a penész. Minél magasabb a belső páratartalom, és minél nagyobb a hőhíd, annál inkább.

Erre szokott válaszként érkezni, hogy szellőztetni kell gyakran, azaz a páratartalmat alacsony szinten tartani. Ez a hőhíd ellen olyan, mintha agydaganatra szednénk fejfájáscsillapítót. Amíg tart a hatása, addig látszólag megszűnik a probléma.

Az én véleményem az, hogy egy épületnek segédenergia nélküli rásegítés esetén is penészmentesnek kell lennie, amihez "csupán" annyi kell, hogy a hőszigetelést megfelelően készítsék el.

Ez nem nehéz, különösen egy új ház esetén. Hát ez az a léc, amit a kivitelezők gyakran nem tudnak megugrani...

Jelen posztunk alanya egy 2 évvel ezelőtt épített új családi ház. Kívül-belül újszerű értelemszerűen, minden szép és jó. Látszólag.

Tovább