Építőipari tanácsadás kicsit szabadszájúan, de nagyon érthetően

KömKel: minden, ami családi ház...

Felújítás: amikor a tulajdonos TÉNYLEG jobban tudja

2021. május 13. - KömKel

A házaspárral több lakóépületet megnéztünk még tavaly, végül megvetettem velük egy teljesen elhanyagolt, de szerkezetileg rendben lévő lakóépületet. Az épületben a tartófalakon és födémen+tetőn kivül semmit nem volt érdemes meghagyni, de ezt letisztáztuk a háznézés során.

Fel szoktam ajánlani a felújítás során azt a lehetőséget, hogy kijárok ellenőrizni a munkákat, illetve felújítási terveket is készítünk. Ki szoktam hangsúlyozni, hogy én csupán elmondom a munkáról a szakmai véleményemet, nem állok le vitatkozni pénzügyekről a kivitelezőkkel, mert annak sosincs jó vége.

Évekig folytattam kivitelezési munkákat, amik során alvállalkozókkal rendszeres volt a konfrontálódás, aminek köszönhetem szerintem az ősz hajszálaim minimum felét :)

Hamar meg tudom unni a kivitelezők "mindigígycsináljuk" és "jólvanazúgy" szövegelését és ilyenkor egyáltalán nem finomkodok, ami viszont a jelenlegi szakemberhiányos időszakban rosszul tud jönni a megrendelőnek.

Sokszor meséltem már azt a sztorit, amikor egyik újház építése során mentem tervezői művezetni és azt láttam az épületbe belépve, hogy a fűtést szerelő szakember 3 helyen is szétvéste a koszorút, hogy ott vigye fel a mennyezetfűtés csöveit. "Kissé" emelt hangon kérdeztem, hogy "ki volt az a hülye, aki így szétba**ta a koszorút?". Az ott munkát végző szaki némán összecsukta a melósládát és elpakolt, elhajtott. A tulajdonosnak napokig kellett hízelegnie, hogy visszajöjjön és elvégezze a munkát, amire vállalkozott. Kikötése az volt, hogy engem ne lásson többet... Szóval egyáltalán nem jó manapság, ha valaki megmondja nekik a képükbe az igazat.

Visszatérve az épülethez...

A felújitási munkákat a tulajdonos szervezte, tervezte meg elejétől a végéig. Nem is volt különösebb gond, találtak jó kőművest, valamint egy fiatal ács csapatot.

A tetőszerkezet állapota megfelelő volt, viszont a cserépfedést, lécezést újra kellett rakni az egész épületen. A megrendelő kinyomtatta a Tondach cserépgyártó honlapjáról az előírásokat, amit az ácsok kezébe nyomtak.

Ők leszedték a régi fedést és lécezést, befóliázták, ellenlécezték és belécezték az egészet, ám a megrendelőnek itt pár dolog gyanússá vált. Nem stimmelt a gyári előírás és a valóság. Amikor erre rákérdeztek az ácsoknál, a válasz hablatyolás volt és hogy jó lesz így.

A megrendelő elkövetett egy óriási hibát: előre többet kifizetett a munkadíjból, mint a ténylegesen elvégzett munka után esedékes lett volna. Magyarul ha most elzavarják a kivitelezőket, akkor elbukják a pénzt, plusz keresni kell egy új ácsot, akik visszaszedik és újrarakják a lécezést.

Itt léptem be újra a képbe, kihívtak egy helyszíni szemlére, hogy mégis kinek van igaza. Amit láttam, minden képzeletet alulmúlt.

A tetőn fólia, ellenléc, tetőlécezés és bádogozás készen, a cserepek feltermelve a tetőre.

Nézzük sorban a hibákat:

1. ELLENLÉC

A hajlásszög és szarufahossz alapján az ellenléc mérete nem megfelelő, 5x5 méret kellene a gyári előírások alapján. Mivel a jelenlegi ellenléc lebontása a fóliázást is komolyan megsértené, és a tetőtér beépítetlen, a jelenlegi ellenléc maradhat véleményem szerint, az aránytalan károkozás és pluszköltség végett.

2. TETŐFÓLIA

A tetőfólia kialakítása a gerincnél nem megfelelően történt, nincs kialakítva az átszellőztetés. Mivel a padlástér beépítetlen, és az oromfalakon keresztül biztosítható az átszellőztetés, ennek javítása gazdasági okokból nem indokolt.

Természetesen a cseppentőlemeznél és az oromfalaknál a fóliát rendesen be kell hajtani a helyére.

3. CSEPPENTŐLEMEZ ÉS ÁTSZELLŐZÉS

A cseppentőlemez nem megfelelő helyre került, a Tondach gyári csomóponti előírások szerinti helyre kell rakni (a cseppentőlemez célja a tetőfóliára jutó nedvesség elvezetése, kicsepegtetése az ereszdobozolás felett, szabadon)

A cseppentőlemezt vissza kell bontani, az ereszcsatornával együtt. A cseppentőlemez megfelelő helyre kerülve lehet visszarakni az ereszcsatornát.

A gyári csomópont és előírások az első sor cserép alá eresz szellőző elem helyett alkalmazható dupla tetőléc, vagy álló cserépléc is. Erre kell rászegelni a fésűt, alatta pedig a rovarhálót.

4. LÉCEZÉS

A lécezés távolsága nem megfelelő, jelenleg 43,5 cm.

lectavolsag.jpg
A gyári előírások alapján a 25 fokos tetőnél a maximális léctávolság 39 cm. A lécezés kiosztását a Tondach kézikönyv szabályozza, ennek betartása a garancia feltétele!

A lécezést vissza kell szedni, a tetőnek megfelelően kiosztani a mellékelt gyártói előírásnak megfelelően.
Mivel az L-alakú épület két szárnyán eltérő a hajlásszög, javasolt az alacsonyabb hajlásszögre vonatkozó maximális léctávolság alkalmazása mindkét szárnyon.

---

A konklúzió az lett, hogy teljesen rossz a kivitelezés, vissza kell bontani a bádogozást, helyére rakni a cseppentőlemezt, lebontani a lécezést és szabályosan kiosztani újra. Mindezeket leírtam egy jegyzőkönyvben, amit mailen megkapott az ács kivitelező is.

Mi volt a válasz?

Ok, kijavítjuk, de az még 1 millió forint lesz.

Természetesen a megrendelők ettől padlót fogtak és megkértek, hogy beszéljek a kivitelezővel.

Rendkivül rossz hangulatban voltam, amikor hívtam őket. Az eredmény 20 perc orditozás lett, amiből a fiatalember kb bemutatkozni tudott, több szava nem volt. Belengettem nekik, hogy ha nem javitják ki INGYEN a szar munkát azonnal, kihívom a Tondach területi képviselőt és az országból kitiltatom őket, az életben nem kapnak több munkát. Természetesen nincs ilyen befolyásom, de a hangnem és fenyegetés megtette a hatását.

A megrendelő délután hívott, hogy az ácsok dolgoznak, mint a kisangyalok, rakják át a lécezést. Az ács szerint egy őrült orditozott vele egy fél órát, ő csak hebegni tudott a telefonban.

Ennek a másik véglete, amikor egy másik ingatlanon az ottani a kivitelező megkérdezte mik a hibák, én felsoroltam, cserébe viszont lapáttal lettem elkergetve az ingatlanról. 

Tehát tegyük tisztába a dolgot: nem fogok senki hülyesége miatt több ősz hajszálat növeszteni, ilyen problémákat nem utólag kell orvosolni, hanem MEGELŐZNI.

Azt hiszitek itt a vége? 

Az ácsok végeztek, a megrendelő megköszönte a közbenjárásomat, küldött még pár fotót és elhangzott a kérdés:

"Szerinted jó ez így?"

Leestem a röhögéstől a forgószékemről. Az idióta ácsok bevagdosták flexxel a kúpcserepek szélét a cserepek hullámát követve... (szerencsére az egész épületen kevés volt a kúpcserepezés)

Pluszköltségként némi tetőléc anyagdíja merült fel a megrendelő részéről, így mondhatni hogy megúszták olcsón a dolgot.

Szóval van, amikor a megrendelő okoskodása teljesen jogos és a "szakemberek" tudása elmaradott vagy nem létező. Pedig szakmai továbbképzés, vagy legalább az adott munka előtt a neten fellelhető gyári kézikönyvek áttanulmányozása nem ördögtől való.

Apropó szakma: megkérném a tisztelt kollégákat, hogy a blogbejegyzéseimet és az abban szereplő képeket és rajzokat ne tüntessék már fel saját szellemi termékükként, ahogy azt több honlapon és facebook oldalon látom... egy blogbejegyzésre mutató linkkel korrektebb lenne az egész.

A bejegyzést kommentelni ITT lehet. 

---

A bejegyzés trackback címe:

https://komkel.blog.hu/api/trackback/id/tr9216558892
süti beállítások módosítása